Rendőrök, akik hivatalból vesztegetnek

bűnügy
2013 május 02., 11:29
  • Az NVSZ az egyenruhások belső elhárítása
  • Magukat civilnek álcázva üldözik a korrupciót
  • A titkosszolgálatokat is ellenőrzik
  • Minden rendőrnek jelentkezőt átvilágítanak
  • Egy terv szerint jövőre a kormánytisztviselőkre is kiterjed a munkájuk

Van olyan rendőr Magyarországon, aki azért kapja a fizetését, hogy szabálysértést kövessen el, vagy egyenesen megpróbálja megkenni kollégáit. A 2011 első napján megalakult Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) ez a napi rutin része. Ez a szervezet belső elhárításként működik, most több mint 90 ezer ember tartozik ellenőrzésük, vagy ahogy ők mondani szeretik „védelmük” alá. A titkosszolgálatok embereit, a TEK álarcos kommandósait, az utcákon igazoltató rendőröket, a vámtisztviselőket, az adóellenőröket, a börtönőröket és az újonnan egyenruhába bújtatott országgyűlési őröket is felügyelik. Hamarosan pedig a kormánytisztviselői kar több tízezernyi hivatalnoka is ellenőrzésük alá kerülhet a kormány szándéka szerint (végleges döntés még nincs). Az NVSZ néhány munkátársával beszélgettem, hogy világos legyen mit csinálnak.

Röviden: korrupt embereket kell kiszűrniük a rendszerből.

2010 őszén, nem sokkal az Orbán-kormány megalakulása után készült törvény az NVSZ létrehozásáról, ez lett a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata nevű egység jogutódja. Ők buktatták le az egykori titkosszolgálati vezetők ÁFA-csalásra szakosodott bizniszét, az Együtt Egymásért Alapítványt. Ők erőltették, hogy tavaly nyáron az ozorai fesztiválra a rendőrség vonuljon ki, és több év jóindulatú félrenézés után ijesszenek rá az ott működő drogárusokra. És ők fedték fel, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda több vezetője is V. László - a budapesti éjszakai élet befolyásos figurája - zsebében volt. Az NVSZ-ben rendőrök dolgoznak, de nem tartoznak a rendőrségi hierarchiába:

közvetlenül Pintér Sándor belügyminiszter áll felettük.

Az NVSZ minden megyében jelen van, most összesen 415-en dolgoznak ott. Budapesten a készenlétisek főhadiszállásával egy komplexumban, a Kerepesi úton van a központjuk. A főnök Bolcsik Zoltán, aki annak idején a Cozma-gyilkosság és a móri mészárlás ügyében is irányította a nyomozásokat. Mivel utóbbi esetben nagyot tévedett a rendőrség (két olyan embert kaptak el, akik ott sem voltak a gylkosságokkal végződött bankrabláskor) Bolcsik kinevezését sokan kritizálták, a parlamentben például az ex-LMP-s Dorosz Dávid szólt be miatta a belügyi államtitkárnak.( Bolcsikról az Origo közölt hosszabb portrét 2010-ben.) Kezdetben az egyenruhásokat védő szakszervezetek is tiltakoztak, attól félve, hogy a rendőrök, fináncok magánéletében turkálhatnak majd az NVSZ-esek. A viták a nyilvánosság előtt azonban gyorsan elcsendesedtek. Az NVSZ most halkan dolgozik, a hírekben alig szerepelnek.

Ha a kormánytisztviselőket is ellenőrizhetik majd, akkor a járási hivatalok dolgozóitól a minisztériumi alkalmazottakig hamarosan jó sokan megismerkedhetnek velük, vagy legalább a hírükkel a civilek közül is. Olyan 70 ezer hivatalnok gondolkodhat majd el azon, hogy aki éppen megkenni készül őt, az valójában nem NVSZ-es-e.

Nem lehetne ezt valahogy elintézni?

Az NVSZ-esek egyik feladata az úgynevezett “megbízhatósági vizsgálat”. Szinte minden nap van ilyen valahol az országban.

“Szolgálat idején szituációkat teremtünk” - így határozzák meg saját zsargonjukban azt, amikor az NVSZ-esek kipróbálják, lehet-e korrumpálni valakit.

Például átmegy egy civilbe öltözött NVSZ-es a záróvonalon, amikor tudja, hogy ott egy rendőr. Aztán figyeli, hogy mi történik. Akkor megy át a kiszemelt rendőr a teszten, ha szemvillanás nélkül büntet. Az NVSZ-es pedig próbálkozik. “Nem lehetne ezt valahogy elintézni?” “Van esetleg valami más megoldás?”- és ha lát esélyt, akkor tovább megy, konkrét összeget ajánl fel. Ha egy rendőr megbukik a teszten, akkor arról jelentést kap a parancsnoka, ő dönti el, hogy mi legyen a továbbiakban. De nem nagyon van esély arra, hogy a főnök megvédje beosztottja becsületét, mert az ilyen akciókról tud az ügyészség is. Az vizsgázik jól, aki az első provokatív kísértésre rögötn így reagál: “Ezt most hagyja abba, vagy előállítom.”

Alaposan előkészítik ezeket az akciókat az NVSZ-esek. Ha például közlekedési szabálysértést készülnek elkövetni, megtervezik hánykor érdemes menni, mikor elég kicsi az adott helyen a forgalom ahhoz, hogy ne veszélyeztessenek vele senkit, és az egész tervet jóváhagyatják a megyei ügyészséggel is.

Általában nem szúrópróbaszerűen tesztelnek. Néznek statisztikákat, hol ki milyen rendszerességgel büntet. Látszódhat az adatokból, ha valahol rendszeresen zsebre bírságolnak. Figyelik a bejelentéseket. Névtelen telefonok is érkezhetnek a zöld számukra, de van hogy kollégák szólnak egymásról. Ennek egyik oka maga az NVSZ léte: X rendőr sohasem tudhatja, hogy Y rendőr NVSZ-estől fogadott-e el az előbb kenőpénzt a szeme láttára, és ilyenkor inkább maga szól, mielőtt ő is belekeveredik. “Damoklész kardja ez. Jócskán növekedett a feljelentések száma amióta vagyunk, senki sem akarja, hogy ő bukjon más hülyesége miatt”.

Az NVSZ-esek állítják, akár civil, akár kolléga dob fel valakit, titokban marad, hogy ki adta a tippet. És azt is állítják, hogy nem hagyják, hogy bosszúból jelentgessék fel egymást az emberek, csak úgy bemondásra semmit sem hisznek el.

Medencés villából elmenni rendőrnek?

Tavaly 4646 embert vizsgáltak az NVSZ-esek, “kifogástalan életvitel ellenőrzés” néven. Az ellenőrzöttek mind be akartak állni rendőrnek, vagy valamelyik másik szervezetnél készültek dolgozni, ami az NVSZ felügyelete alatt áll. “Ha már régebb óta lenne ilyen szűrő, az izsáki eset sem történhetett volna meg” - mondták NVSZ-esek, utalva a kihallgatás közben agyonvert férfi esetére.

Az NVSZ-nek ez a munkája leginkább a nemzetbiztonsági átvilágításokra hasonlít. Az egyenruhás munkára jelentkezők 90 százaléka megy át a vizsgálaton.

Itt nincs fellebbezési lehetőség. Akit az NVSZ-esek alkalmatlannak találnak, azt nem veszik fel.

A vizsgálat közben kikérdezhetik a jelentkező családtagjait, ismerőseit is. Felmérik anyagi helyzetét, kapcsolatrendszerét. Elkövetett valamit, amit eltitkolt? Családjában sok a szervezett bűnöző? Megmagyarázhatatlanul nagy lábon él? Benne volt olyan üzletekben, amelyek összeférhetetlenek az új munkájával? Mértéktelenül iszik? Szokott drogozni? Lehet, hogy pedofil? Többek között ilyen kérdésekre keresnek választ.

“Az mindneképpen gyanús, ha valaki négy budai villa tulajdonosaként nettó 110-ért rendőrnek akar menni. Felmerülhet, hogy nem az elhivatottság vezérli, persze ezt sem lehet kizárni” - ilyen szemléletes példákkal magyarázták, hogy milyen kockázati helyzeteknek járnak utána.

photo_camera MTI Fotó: Noszlopy N. Miklós

V. László hencegett

A legizgalmasabb része az NVSZ munkájának a bűnfelderítés, de erről tudni a legkevesebbet, mert itt nehéz elvont és személytelen példákat mondani. Mivel az NVSZ konkrét tevékenysége jórészt szolgálati- vagy egyenesen államtitok, ezért valódi példák alig ismertek arról, hogy miket csinálnak.

A bűnfelderítés lényege, hogy az alvilággal együttműködőket szűrik ki. Nyomozást nem végeznek, hanem bzonyítékokat gyűjtenek, megfigyelnek, és ha elég információjuk van, akkor a nyomozó ügyészségen feljelentést tesznek.

Bolcsik Zoltán, az NVSZ vezetője áprilisban a Magyar Nemzetnek és a Népszavának is elmondta, hogy itt leginkább úgy járnak el, hogy az alvilágból indulnak ki, és a gyanús alakok felől keresik a rendőrségi kapcsolatokat. Így kerültek képbe azok az NNYI-s rendőrök, akiket a gyanú szerint V. László, számos budapesti szórakozóhely működtetője fizetett le. V. László állítólag hencegni kezdett rendőri kapcsolataival alvilági körökben, és Bolcsik állítása szerint ezen a nyomon indultak el az NVSZ-esek.

Kisebb halak is kerültek így az NVSZ hálójába, például egy rendőrnő, aki előre figyelmeztette a közelgő razziára bűnöző ismerőseit, vagy éppen nyelvvizsgákkal csencselő rendőrök, és Bolcsik egy utalása szerint a Portik-ügy se került volna most elő, ha ők nem lennének. Tavaly összesen 181 feljelentést tett az NVSZ.

A titkosnál is titkosabb része az NVSZ tevékenységének a titkosszolgálatok ellenőrzése. Az Alkotmányvédelmi Hivatal és aNemzetbiztonsági Szakszolgálat embereit is ők ellenőrzik. Hogy ott mit vizsgálnak, azt valószínűleg csak ők meg Pintér Sándor tudják.

Tízszeres a túljelentkezés

photo_camera nvsz.hu

NVSZ-es csak olyan rendőr lehet, aki már legalább öt évet lehúzott rendőrként bűnügyi vonalon. Annak ellenére, hogy saját egykori kollégáik után kellhet járniuk, nagyon népszerű munkáról van szó. Minden ottani állásra tíz jelentkező jut. Az előszűrés náluk keményebb, mint amit ők végeznek az életvitel ellenőrzéseikkor: C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon esik át mindenki, a pszichológiai vizsgálat szigorúbb mint máshol, és már engedélyt kértek arra, hogy mindenkit poligráfos vizsgálatnak vethessenek alá.

Ha megkapják a kormánytisztviselők feletti ellenőrzés feladatát is, akkor még az idén felvehetnek 50 új embert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.