Mikor téphetnek be receptre a kutyák?

tudomány
2013 május 04., 10:58

Miközben a marihuánának lassan már a szabadidős használatra való legalizálása is beszivárog az Egyesült Államokba, az egészségügyi használat pedig már 18 államban legális, az állategészségügyben való használat még mindig tabunak számít. Nem írnak a kérdésről a tudományos folyóiratok, és az állatorvosok többsége is kerüli a témát.

A kevés kivétel egyike Doug Kramer, egy kaliforniai állatorvos, aki szerint lenne haszna, ha orvosi szerként használnák a marihuánát az állatoknál. Kramer még évekkel ezelőtt saját kutyáján kísérletezett először: Nikita nevű öreg huskyja rákos lett, a fűből készített oldat pedig segített neki csillapítani a fájdalmat, és visszahozta a kutya étvágyát is.

Q1JE9ig

És bár állatgyógyászati szempontból hivatalosan nem vizsgálták a marihuánát, olyan kísérleteket viszont végeztek, amikor kutyákon vagy patkányokon tesztelték a fű fiziológiai hatásait. Bár itt az állatok pusztán az embert helyettesítették tesztalanyként, az ott nyert eredmények is azt mutatják, hogy az emlősök hasonló kannabinoid receptorokkal rendelkeznek, ezért a fű is hasonlóan hat rájuk.

Mivel hivatalos tudományos diskurzus nem volt a témáról, Kramer maga indított egyet, crowdsourcing alapon keresett az interneten állatorvosi tapasztalatokat. Végül több mint ötszáz esetleírást kapott, ezek döntő többségében pedig pozitív hatásokról számoltak be. A legtöbben fájdalomcsillapítóként, illetve rohamok és ízületi gyulladás ellen vetették be a kábítószert.

A füves terápiának azért is van rossz híre az állatorvosok között, mert az állatos esetében könnyen túl lehet adagolni a dózist. Egészen más mennyiségű fű kell egy macskának vagy kis termetű kutyának, mint mondjuk egy bernáthegyinek. Az állatorvosok ráadásul amúgy is szoktak praxisukban kiütött kutyákkal találkozni, vagy azért mert házibulikban vicceskedő idióták füves süteményekkel tömik meg a kutyákat, vagy azért, mert a beteg állat láttán aggódó gazdák teljesen találomra maguktól kezdik el betépetni az állatokat, és elmérik a dózist. Az ilyen állatok letörtek, egyensúlyzavarral küzdenek, és fenn áll a veszélye, hogy megfulladnak a saját hányásukban.

Pont ezért is tartaná Kramer fontosnak, hogy legális keretek közé kerüljön az állatorvosi marihuánahasználat, ekkor ugyanis az aggódó gazdák biztonságos körülmények között kezelhetnék állataikat. Ezért kampányt is indít, hogy Kaliforniában és majd idővel a többi államban is, a kutyáknak is meglegyen a maguk orvosi fűkártyája, ami alapján legálisan juthatnak a gazdák gyógyszerként használható, gondosan porciózott marihuánához.

(via MotherJones)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.