MTA Helyesírás: buta, mint a tök

TUDOMÁNY
2013 május 06., 10:16

fuga

Pompás kezdeményezés az MTA nagy dérrel-dúrral beharangozott online helyesírási tanácsadója, mi is írtunk róla. Csak azt a motrot mögötte, azt tudnánk feledni.

A papagáj és a papagály közti finom distinkció kimutatására persze tökéletesen alkalmas, mint minden félhülye harmadikos. De vegyünk egy másik, a valóbb életből vett példát: fuga versus fúga - ezzel mihez kezd vajon a helyesiras.mta.hu, aminek a valódi url-je egyébként az ördögi tudóskodásban valahogy http://xn--helyesrs-fza2j.mta.hu/ lett?

Hát semmit se kezd.

Írjuk be a Helyes-e így menüpont alatt látható ablakba, hogy fuga, és azt mondja, helyes.

Írjuk be, hogy fúga, és azt mondja, helyes.

Ok, mind a kettő helyes. Ne adjuk fel, próbálkozzunk tovább: Csempefuga? Helyes. Csempefúga? Helyes. Fugafutam? Helyes. Fúgafutam? Helyes. Fugázni? Helyes. Fúgázni? Helyes. Kifugázom? Helyes. Kifúgázom? Helyes. Nyilván mert önmagában mindkét alak, a fuga és a fúga is jó, és így a szóösszetételek is "helyesek". És lehet mondani, hogy szigorúan véve ez nem helyesírási kérdés, dehát ejteni mindkettőt ugyanúgy ejtjük, senki nem hallott még burkoló kisiparost "fugázni", csak fúgázni.

És akkor mondja már meg valaki az MTA helyesírásból, hogy kell írni azt a fugát (fúgát), ami a csempék közti rést tölti ki, és azt, amit Bach szokott szerezni? Ezt még egy sima Google fight is kapásból tudja, és ahhoz nem kellett semmilyen tudományos akadémia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.