Nur ein businessman, hat gyilkossággal

bűnügy
2013 május 07., 13:23
  • Letartóztatták Naszer Kelmendit, az albán maffia fejét Koszovó fővárosában, Pristinában
  • Nemzetközi körözési listákon szerepelt
  • Heroin- és kokainhálózatot irányított, de kereskedett minden mással is a fegyvertől a cigarettáig, ami pénzt hozott
  • Hat gyilkossággal gyanúsítják
  • Ő maga egyszerű üzletembernek tartja magát

Amikor vasárnap a koszovói rendőrség őrizetbe vette Naszer Kelmendit, egy óriási balkáni történet érkezett újabb, és egészen biztosan nem utolsó fejezetéhez. Arra, hogy a Kelmendik nemzetsége milyen kaliberű játékosnak számít a térségben már évszázadok óra, Hanzelka-Zikmund tumbleres hozott nagyszerű példát, aki egyenesen az albán történelemkönyvet nyitotta fel.

“Albánia Montenegróval határos, hegyvölgyes vidékén élnek a Kelmendiek. A Kelmendi népség sosem gurigázott szarral. Mikor 1613-ban szokás szerint némi túlerővel rájuk rontott Konstantinápoly, végül kialkudták, hogy adnak a pasának 15 szolgát meg ezer dukátot, aztán szpáhistul el lehet tolni a biciklit. Amíg azonban a pasa a pakkot várta, a Kelmendiek lemészároltak harminc törököt és lenyúlták a pasa ötven lovát. Ezek után az ottománok mérgükben visszahúzódtak Podgoricába. Kemények ezek a kurva kelmendiek - gondolhatta magában a pasa.”

Nagyjából ennek a XXI. századi megfelelője az, amit Naszer Kelmendi művelt egészen vasárnapig. Egy családi tulajdonú szállodából irányította a drogkereskedelmet és jónéhány más illegális üzletet. Úgy ismerték, mint a balkáni bűnözőbirodalom fejét. A hatóságok, mint a legtöbb hasonló banbdavezért, rendkívül intelligensnek és okosnak írták le, akit sokáig nem tudtak elkapni, annak ellenére, hogy már 19 évesen gyilkossági kísérlet miatt állt bíróság előtt.

photo_camera Naszer Kelmendi interjút ad a Vijesti című montenegrói lapnak

A bűnügyi nyilvántartások szerint garázdaság miatt is eljárás folyt ellene, írja az Origo tapasztalt Balkán-tudósítója. “A boszniai nyomozók szerint a nyolcvanas években textilt és aranyat csempészett Törökországból, egy évtizeddel később, amikor a volt Jugoszlávia ellen nemzetközi embargó volt érvényben, a sokkal jövedelmezőbb üzemanyag-, cigaretta- és kábítószer-csempészéssel kezdett foglalkozni. A koszovói háború kezdetén a fegyverek csempészetébe is belekóstolt."

Elvis és a családi hagyomány

Jó Kelmendihez méltón gyújtogatás, zsarolás és valutázás is szerepel a dossziéjában. Ahogy egyébként fiainak is. Egyiküket, Elvist például szintén gyilkossággal gyanúsítják, őt 2012-ben fogták el. A zavaros balkáni viszonyok miatt a koszovói rendőrségnek hamar el kellett engednie, de Elvis mégsem örülhetett sokáig, az uniós hatóságok szinte rögtön ismét őrizetbe vették. Azóta is várja a tárgyalását. Másik két fiának, Liridonnak és Bensiknek szintén voltak hasonló ügyei, előbbit például illegális fegyverekkel kapták el. A bosnyák szövetségi rendőrség szerint a család együtt irányította a bűnszervezetet.

A helyzet Naszer esetében sem lesz egyszerűbb. Bosznia kérni fogja a kiadatását, hogy ott állhasson bíróság elé hat gyilkosság, drogkereskedelem és illegális pénzügyi tranzakciók gyanújával. Csakhogy Bosznia nem ismeri el Koszovó létét sem, így a hatóságaik között nincs semmilyen hivatalos kapcsolat.

Két gyengéje volt

Kelmendi egyébként már az Egyesült Államok drogbáró-toplistáján is szerepelt. Amerikai állampolgároknak tilos volt üzletet kötniük vele, számlái bármikor befagyaszthatták az amerikai hatóságok. Letartóztatása része lehet a koszovói tisztogatási kísérleteknek, melyben a kiterjedt alvillággal akarnak leszámolni, hogy így szerezzenek jó pontokat az EU-nál.

És mit mond erre maga Kelmendi? Természetesen magabiztosan hátradőlve, mosolyogva tagad. Legalábbis így tett egy 2011-es interjúban, amikor arról beszélt, tisztán áll Isten és a törvények előtt. Sőt, tulajdonképpen soha nem is állt összetűzésben a törvény képviselőivel, és soha nem foglalkozott drogokkal sem. Két gyengéje van, a nők és az autók, utóbbi téma olyan fontos neki, hogy autókereskedést is készült nyitni Németországban. 2007-ben azt mondta, hét vagy nyolc autója van, nem is emlékszik pontosan, de felsorolni csak egy Hummert, egy A8-as Audit és egy X5-ös BMW-t tudott. Harminc éve semmi mással nem foglalkozott, csak kereskedelemmel, egyébként szállodát épít Montenegróban, és vannak érdekeltségei Dubaiban.

A német szál tiszteletére pedig külön is emlékezzünk meg legjobb önmeghatározásáról:

Ich bien nur ein businessman.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.