Nem jön, hanem már van is Lex Kuruc.infó

internetek
2013 május 10., 20:08

Az origó ír arról, hogy egy a parlament elé beterjesztett tervezet értelmében a magyar állam blokkolhatna olyan külföldről üzemeltetett oldalakat, amiket a bíróság itthon jogszabályellenesnek ítélt.

A paraméterek amúgy konkrétan a szélsőséges Kuruc.infora utalhatnak,de hatásai messze túlmutatnak egy tuskónáci lap esetleges blokkolásán, persze a cenzúrázott internet irányába.

A törvénytervezetet amúgy már tavaly benyújtották, most csak néhány technikai módosítás jelent meg hozzá. 2013 július elsejétől lesz hatályos. Már tavaly heves támadások érték, mondván hogy a nyilvánosság számára ellenőrizhetetlenül működő blokkolási rendszer komoly cenzúrázási lehetőségeket fog a kormány kezébe adni. Amúgy tavaly Putyin elég hasonló törvényt írt alá Oroszországban.

Az itthoni tervezet értelmében ha egy magyar bíróság jogszabályokba ütközőnek ítéli meg egy honlap tartalmát, akkor az igazságügy-miniszteren keresztül megkeresik a tárhelynek otthont adó ország illetékeseit, és közlik velük a bíróság ítéletét. Ha a külföldiek nem lépnek 30 napon belül, akkor a magyar hatóságok blokkolhatják a külföldi szerverről érkező adatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.