Akinek van frakciója, semmi szüksége nyugdíjra

POLITIKA
2013 május 17., 05:48

Ahogy egyre többet dolgozunk fel a 444 kérésére kiadott parlamenti frakcióköltésekből, úgy látunk egyre több rendszerességet a kifizetésekben. Mindegyik párt szereti például a frakció pénzéből kompenzálni azokat a politikusait, akik valamiért komoly bevételkiesést szenvedtek el. Lebuktak, kibuktak, bebuktak, ilyesmi.

Csütörtökön írtunk már az MSZP-s Teleki Lászlóról, aki 2010-ben nem jutott be az országgyűlésbe. Gondviselő pártja azonban nem hagyta magára, 2011-ben 3 millió, 2012-ben 2,875 millió, idén pedig újra 3 millió forintot fizetett ki neki egyéni vállalkozóként, "Nemzeti, etnikai, kisebbségi politikával kapcsolatos tanácsadás" címén.

Valamennyire hasonló a jobbikos Samu Tamás Gergő esete, akit 2011-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek rendőrverésért, ő pedig ekkor lemondott képviselői mandátumáról. Pártja az ő kezét sem engedte el, Samu az utóbbi három évben összesen 2,4 millió forintott tehetett zsebre mindenféle változatos témájú tanulmányokért, amelyek közt volt olyan, ami Koszovóról, és olyan is, ami Olaszországról szólt.

Legény Zsolt 2010-ig volt szocialista képviselő, amikor az országgyűlési választásokon nem sikerült újra bejutnia a parlamentbe. A szocialista frakció őt is kompenzálta, az általa tulajdonolt L-ZS Consulting Kft azóta összesen 6,6 millió forintot kapott tanácsadásért, "különös tekintettel az Európai Uniós jogalkotásra és jogharmonizációra".

A legszebb példa pedig a fideszes Hidvéghi Balázs, aki 2012 november 1-ig volt a a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára. A kormánypárt frakciója még aznap leszerződött az általa tulajdonolt BXL-1128 Bt.-vel, aminek 1.38 millió forintott fizettek két hónapnyi tanácsadásért. 2013 első fél évére pedig 4,14 millió forintot kapott "politikai és külgazdasági tanácsadás" címén

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.