Államtitkár felesége írta az Összetartozás Dalának szövegét?

Tbg
Popkult
2013 május 22., 17:06
photo_camera Gergely Éva (Forrás: GergelyEva.com)

Gergely Éva énekesnő, Doncsev András korábbi sajtófőnök, jelenlegi parlmaneti államtitkár felesége írta a Nemzeti Összetartozás Dalát, írta a Népszabadság. Aztán azt írta, hogy nem Gergely Éva a szerző.

Pedig Gergely Éva szerzőségéről az MTI adott hírt szerdán: "Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című szerzeménye ". Ám a kormány.hu-ra feltöltött kottán ez áll: "Szöveg: Fenyvesi Ágnes - Bársony Bálint - Rieger Attila".

"Álmodtam egy barackfáról, ami alatt mindenki táncol / Veled álltam egy hatalmas körben, a puha fűben, egy harmatos réten. Kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek / Szemünkben a boldogság fénye ég. Állj be te is a körbe!"

Az idézett dalt a Közigazgtatási és Igazságügyi Minisztérium készítette a Nemzeti Összetartozás Napjára és az MTVA stúdiójában rögzítették. Június 4-én, az összetartozás napján általános iskolásokkal énekeltetik majd el.

A dal zenés klipje itt nézhető meg.

Akár szerző, akár nem, Gergely Éva hasonlóan bugyuta szövegeket ír, honlapján találni párat. Gergely nemrégiben adta ki első, saját dalait tartalmazó önálló albumát az Innen, fentről címűt. Korábban többek között Karády Katalin dalait énekelte.

Lennék távol mindentől / Csak lebegnék, mint alattam a Föld / És lassúnak tűnne a rohanás / És biztosan látnám a jó irányt

"Egy érett művészé, de fiatal nőé, büszke feleségé és anyáé az az alt hang, amely itteni és túlvilág között kalauzol bennünket magabiztosan, mégis  törékenyen" - írta az új lemezről az Új Ember katolikus periodika. Gergely Éva honlapján meghallgatható az új album.

Férje Doncsev András jelenleg az Emberi Erőforrások minisztériumának korábbi sajtófőnöke, jelenlegi parlamenti államtitkára, aki 2000 és 2010 között Orbán Viktor beszédeit írta Qualiton kft. nevű cégével. Amúgy sokoldalú ember, volt Balatonfüred kulturális alpolgármestere, illetve "saját cégével foglalkozott könyv- és cd kiadással, volt kulturális televíziós műsor producere, politikai elemzőként pedig számos műsor vendége, napilap publicistája".

Nem szeretnénk persze, ha a nemzeti összetartozás dalának szerzősége körül további vita alakulna ki, ezért  végezetül közöljük Lövétei Áron kommentben publikált versét. Véleményünk szerint Lövétei úr bármikor, bármilyen szerzőséget felvállalna.

Álmodtam egy dohányboltról
Ami alatt egy csöves horkol
Veled álltam egy hatalmas boltban
Sophiane van a legfelső sorban
Profitunk tíz százalék
MIniszter unokatestvér
Szájunkban a boldogság fénye ég...

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.