Nagyot kockáztat, aki Péternek nevezi el a fiát

POLITIKA
2013 május 26., 08:14

Sokaknak nem könnyű feladat nevet adni a gyereknek, már ha valaki nem Jánosnak nevezi el saját maga és az apja után. Mivel Magyarországon több tízezer párttag van, érdemes megfontolni, hogy milyen névvel engedjük be a politikai küzdőtérre a jövő radikálliberális konzervatív szocialistáját, hiszen lehet, hogy a kis Zsolti egyszer lóháton vonul be Erdélybe, vagy Gyulát fogják nagy korában próbára bocsátani.

A Névértékelő megpróbál segíteni ebben. Mostani országgyűlési képviselőket, minisztereket és államtitkárokat válogatunk ki a keresztnevük alapján, és a történelem tanúsága szerint bevált szakirodalom, vagyis az egyház hét főbűnje alapján elemezzük őket. Ha találunk valakiről olyan hírt, ami alapján illik rá a tulajdonság, azt zölddel jelöljük. Ellenkező esetben pirossal. Ha végképp semmilyen információ sincs róla, azt írjuk: n. a. (nincs adat), és az ártatlanság vélelme miatt ilyenkor sem ítéljük bűnösnek.

Az első részben azt nézzük meg, milyen egy átlagos politikus Péter.

photo_camera Fotó: Ágh Péter / Facebook

Ágh Péter (Fidesz)

  1. A kevélység: „Békésen figyeltük Bajnai hisztérikus ifjúsági segélycsapatát” – mondta Ágh arról, amikor elítélt gyilkossal dobatták ki az aktivistákat a Fidesz-székházból.
  2. A fösvénység: Több mint 25 millió forint költségtérítést vett fel a ciklus elejétől, ezzel ő lett a tizedik legdrágább képviselő.
  3. A bujaság: Bár készült róla egy ilyen kép a feleségével, a mai világban ez szinte semmi, úgy látszik, Ágh Péter egyáltalán nem buja.
  4. Az irigység: Törvénnyel csökkentette a miniszterelnöki biztos fizetését, amikor 2011-ben Szijjártó Péterrel arról nyújtott be indítványt, hogy az egyéb állami vezetőkhöz hasonlóan a miniszterelnöki biztos is csak a képviselői alapdíját veheti majd fel, ha parlamenti képviselő is egyben. Ezt a Parlament kétharmaddal meg is szavazta.
  5. A torkosság: Jó húsban van, megadhatjuk neki.
  6. A harag: A „maffiabaloldal” erkölcsileg megbukott szereplőinek nincsen helye a közéletben – mondta. Ennyi viszont nem elég, és Ágh eddig nem volt kifejezetten véresszájú politikus.
  7. A jóra való restség: Se pro, se kontra nem találtunk sok információt, viszont 2009-ben, amikor a Soros Fund Management megtámadta a tőzsdén az OTP-t, Ágh parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezett. Így ezt sem adhatjuk meg.

Bűnei: 4/7

photo_camera Fotó: Harrach Péter / Facebook

Harrach Péter (KDNP)

  1. A kevélység: „Sződligeti majális. Civil szervezés, kellemes hangulat. Nem hiányzott a városligeti rendezvény gyűlölködése és alpári szövege” – nagyzolt május 1-jén teljesen feleslegesen.
  2. A fösvénység: A milliós fizetése mellé 200 ezer forint nyugdíjat is felvesz.
  3. A bujaság: Nem.
  4. Az irigység: A kormányváltás után három évvel is gyakran panaszkodik a baloldal médiatúlsúlyára.
  5. A torkosság: A korához képest jól tartja magát, és még nem rendezett jelenetet részegen.
  6. A harag: A neve ellenére sosem lehet kihozni a sodrából, ő a parlament Buddhája.
  7. A jóra való restség: Bár azt mondta, a politikusok sem lehetnének kivételek a kettős finanszírozást illetően, mégsem oldották meg ezt tavasszal.

Bűnei: 4/7

photo_camera Fotó: Egyenlő Bánásmód Hatóság

Kiss Péter (MSZP)

  1. A kevélység: Megvan.
  2. A fösvénység: A kormányváltáskor 6,6 millió forint végkielégítést vett fel.
  3. A bujaság: n. a. (Nem, ha van isten.)
  4. Az irigység: Az Újpesten parlamenti mandátumért induló MSZP-s Kiss Péter a kampánykiadványában azt állította, hogy „a szavazóturisták mintegy ezer szavazata a Fideszt és a Jobbikot erősítette”. Ezért a helyi választási bizottság el is marasztalta.
  5. A torkosság
  6. A harag: Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valamelyik politikai ellenfelére különösen haragudna, úgy látszik, hogy Medgyessy Péter megbuktatása után Gyurcsányra sem haragudott.
  7. A jóra való restség: Bár 2010-ben is bejutott a parlamentbe, semmi hír sincs a munkájáról.

Bűnei: 5/7

photo_camera Fotó: MTI / Illyés Tibor

Szijjártó Péter (Fidesz)

  1. A kevélység: Amikor épp nem szóvivő, igyekszik nem rosszat mondani senkiről.
  2. A fösvénység: Rejtélyes pénzből gazdagodik, de hogy miből, nem árulja el.
  3. A bujaság: Orbánon és a családján kívül nincs senkije: „kevés barátnője volt, 18 évesen csókolózott először, és az egyetlen komolyabb kapcsolata a későbbi feleségével, Szilviával volt”.
  4. Az irigység: Amikor Gyurcsány Ferenc 2005-ben a Kempinski szállodában üzletemberekkel reggelizett, Szijjártó kint virslit evett kenyérrel, hogy így tiltakozzon a kormányfő „nulla szociális érzéke” ellen.
  5. A torkosság: Azt mondták róla, hogy „soha nem iszik alkoholt. A bulikban általában nem engedte el magát túlzottan, a soha pedig ebben az esetben tényleg azt jelenti, hogy soha – azt mondta, még a bor szagát is utálja.”
  6. A harag: Szijjártóban futsal közben sok az indulat, így focizik például: „Minden kétes bírói ítélet vagy védelmi hiba után idegesen ugrik fel, és kiabál.”
  7. A jóra való restség: „Leginkább az maradt meg Péterről, hogy milyen lelkiismeretesen és keményen dolgozott", „reggeltől késő estig csinálta a feladatait, soha nem mondott nemet semmire" – mesélték róla többen is.

Bűnei: 3/7

photo_camera Fotó: MTI / Kovács Attila

Szilágyi Péter (PM)

  1. A kevélység: n. a.
  2. A fösvénység: Nem volt hajlandó Karácsony Gergellyel együtt kifizetni azt a 235 ezer forintot, amit azért szabtak ki rájuk, mert „Loptok, csaltok, hazudtok” feliratú táblával mentek be az ülésterembe.
  3. A bujaság: n.a.
  4. Az irigység: Sok kicsi sokra megy: Zsiga Marcell házáról, Habony Árpád Mercedeséről, Csipak Péterről és Tasnádiról, na és a parlament parkolójában álló Audikról is megvan mindenkinek a véleménye, de Szilágyinak pláne.
  5. A torkosság: n. a.
  6. A harag: Eddig nem volt indulatos kirohanása, az aktivizmusnak is a törvénytisztelő módját választotta, ráadásul szerinte a politikai ellenfelek nem hívhatják ideggyengének, és nem gazemberezhetik le egymást, mert ez óvodában sem megengedhetõ, nemhogy a politikai elitnek.
  7. A jóra való restség: Volt már, hogy egész éjszaka bent maradt a parlamentben, és ebben a ciklusban többször szólalt fel, mint Navracsics Tibor, úgyhogy ezt nem adjuk meg.

Bűnei: 2/7

Az átlagos politikus Péter

Péternek nevezni a gyereket olyan, mintha az ember feldobna egy érmét, hiszen egy átlagos Péter nevű politikus a hét főbűnből 3,6-ot követ el, azaz kb. a főbűnök felét. Ezek közül a fösvénység és az irigység a legjellemzőbb vonása. De legalább nem haragos, és semmi sem áll távolabb tőle a csajozásnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.