Már megint elfogyott a műanyag az adókártyához

jog
2013 június 25., 09:05
  • Előfordul, hogy nem tudnak adókártyát kiállítani az adóhivatalnál.
  • A problémát az okozhatja, hogy akadozik a kártyákhoz szükséges műanyag szállítása.
  • Már legalább két éve gondok vannak az ellátással.
  • Elvileg adókártyát sehol sem kérhetnek, a NAV papír alapú adószámos igazolása mindenhol elegendő.

 

Ma a NAV-nál adókártyát akartunk kiváltani a 18 éves lányomnak. Az adóazonosító jelet megkaptuk, de maga a kártya, fizikailag, csak 1 év múlva lesz kész. Alapanyag-hiány miatt!! Megkérdezték, hogy 1 múlva is a jelenlegi lakcímünkre küldhetik-e a kártyát... Szerintetek?

ezt Erika írta a Facebookon.

Úgy tudjuk tényleg gond van az alapanyag ellátással a NAV-nál. Ennek az az oka, hogy a kártya csak egy speciális műanyagból készülhet. Emiatt közbeszerzést írtak ki, a pályázat sikeresen le is zárult, de az ellátással még nem zavartalan.

Azt nem lehet mondani, hogy kártya ügyben gyorsan haladnának a dolgok. Az Origo már tavaly nyáron azt írta, hogy 2011 óta nincs adókártya a NAV ügyfélszolgálatain, ráadásul az akkor bevezetett rehabilitációs kártya helyett is csak egy igazolást kaptak az igénylők, összesen több mint 240 ezer ember.

A NAV akkor az új névvel és új logóval magyarázta a csúszást, majd azzal, hogy a gyártási technológia változott.

Bár a kártya körüli esetlenkedés nyilván idegesítő annak, aki ilyesmiért áll sorba, az adókártya az a "hivatalos" irat, amit elvileg sehol sem kérhetnek.

A kártyán ugyanis az adószám található, amit most is minden további nélkül kiadnak a NAV-nál, igaz, papíron és nem műanyagkártyán.

Persze előfordulhat, hogy egy túlbuzgó hivatalnok nem elégedik meg a NAV adószámos igazolásával, és ragaszkodik a kártyához, de ilyenkor ő értelmezi rosszul a szabályokat, és úgy tudjuk hasonló ügyben a NAV-hoz csak egy alkalommal érkezett panasz.

Mondjuk ezek alapján viszont a műanyag alapú adókártyának eleve semmi értelme.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.