Nelson Mandela: az ember, aki a legtöbbször halt meg három nap alatt

Média
2013 június 28., 10:47

Nincs túl jó állapotban Nelson Mandela polgárjogi harcos, a Dél-afrikai Köztársaság volt elnöke. Június eleje óta kórházban ápolják, és naponta érkeznek róla a jobb vagy rosszabb hírek: hol intenzíven kezelik, hol sikerül stabilizálni az állapotát. De élni él.

Ez persze a világ- és a magyar sajtót egyáltalán nem zavarja, konkrétan naponta megírja valaki, hogy meghalt az afrikai szabadságharcos. Összegyűjtöttük az elmúlt néhány nap Mandela-halálhírtermését.

Egyperces csend Amszterdamban

A délkelet-amszterdami önkormányzat képviselői kedden a Facebookon értesültek Mandela haláláról. Késlekedés nélkül cselekedtek: egyperces csenddel emlékeztek meg a legendás férfiról. Kicsivel később, amikor leesett, hogy elhamarkodták a dolgot, azonnal le is vonták a következtetést: "Ez az eset újra bebizonyította, hogy óvatosnak kell lenni az interneten terjedő hírekkel."

Ha bréking, akkor Rihanna

"Nelson Mandela....one of the most incredible men to ever walk this earth!!! Sending prayers up to the Heavens for you!" - küldte keddi imádságát egyenesen a mennybe Rihanna a Twitteren. Nem tudni, ő honnan szedte Mandela halálhírét, mindenesetre megbízható forrásnak számíthat, mert a posztot több mint 13 ezren retwitelték, Talán az amszerdami önkormányzat is köztük volt.

Ausztrál erőforrásminiszter a bányászvacsorán

Gary Gray, az ausztrál erőforrásminiszter egyenesen a bányásztanács parlamenti vacsoráján jelentette be a szomorú hírt. Később aztán bocsánatot kért: azt mondta, hogy hitelesnek gondolta az információt, azért
jelentette be. Nyilván.

Meghalt Nelson Mandela!

Meghalt Nelson Mandela - jelentette a szomorú hírt az Esti Hírlap. A lap arról is értesült, hogy pontosan hogy történt az eset: "94 éves korában lekapcsolták – az eddigi életben tartó – gépekről
Nelson Mandelát, hosszas betegeskedése után." A cikkíró azon nyomban részvétet is nyilvánított a Nobel-díjas Mandela családjának. A cikk máig fent van az estihirlap.hu-n, biztos jól jön később.

mandela_eh1

Meghalt Nelson Mandela?

Csütörtökön már a Hír24 sem bírta tovább a feszültséget: a lap cikkében a Guardian Express értesülésére hivatkozva csak annyit írt, hogy Mandelát lekapcsolták a lélegeztetőgépről, de a Facebookra már azzal tette ki
a cikket, hogy: "Meghalt Nelson Mandela?" Így, kérdőjellel, hátha mégsem igaz.

Majomvezér

A világ leggusztustalanabb Mandela-álhalálhíre szintén a magyar sajtóban jelent meg: a Szent Korona Rádió szájtja "Elhunyt egy fehérgyűlölő kurrupt néger" címmel műlta alul önmagát. A cikket később eltávolították, bár az url még él. Most újat írtak, amiben nem az álhír közlésén sajnálkoznak, hanem azon, hogy eddig nem foglalkoztak eleget a "majomvezérrel".

mandela_sztkorona

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.