Schiffer hazudik, vagy Ertsey?

POLITIKA
2013 július 11., 10:02
photo_camera MTI Fotó: Marjai János

Miután szerdán, már a megjelenése előtt kisebb vihar kavart Schiffer András a Heti Válaszban megjelent interjúja, ma reggel megvettük a lapot és átrágtuk magunk a beszélgetésen.

FONTOS UPDATE A CIKK ALJÁN!!4!

Miről vitáznak?

  • A Heti Válasz honlapján szerdán megjelent ajánló szerint Schiffer arról beszélt az interjúban, hogy 2008-ban megkereste a pártot Küllői Péter, aki azzal a feltétellel segítette volna az LMP-t, ha Schiffer kivonja magát a forgalomból. Aztán a Heti Válaszból értesült róla, hogy Küllői Bajnai üzleti körének egyik legfontosabb tagja. "Dobtam egy hátast!"
  • Erre írta egy azóta törölt posztjában az elempés tagságát felfüggesztő, de a párt parlamenti képviselőcsoportjában bent maradt Ertsey Katalin a Facebookon, hogy nem Küllői kereste meg az LMP-t, hanem az LMP Küllőit, amit ő határozottan, de udvariasan elutasított. "Nem értem, miért kell ennyi év után egy embert belerántani a sárba".
  • Ezután felhívtam Schiffer Andrást, aki külföldön volt, ezért csak röviden beszéltünk. Küllőire kérdeztem rá, de ő egyből azt válaszolta, hogy a Heti Válasz online ajánlója hülyeség, ő nem beszélt Bajnai-hálózatról. Épp ellenkezőleg, azt mondta, hogy nem tud ilyen hálózatról, és nem hisz az összeeskűvés-elméletekben. Az LMP finanszírozásáról sem beszélt.

Ehhez képest mi van az interjúban?

Schiffer valóban azt feleli a Bajnai-hálózatos kérdésre, hogy

Nem tudom, létezik-e ilyen hálózat.

Igaz, utána pedig azt, hogy:

amikor lapjukban olvastam, hogy a megénekelt üzleti kör egyik legfontosabb tagja Küllői Péter volt, dobtam egy hátast.

Utána arról beszél, hogy "jelzés érkezett [Küllői] irányából, hogy érdeklődik irántunk", majd előadja a történetet arról, hogy 2008-ban egyszer találkozott Küllőivel, akiről "fogalmam sem volt, hogy kicsoda". Egy héttel a találkozó után pedig azt hallotta, hogy Küllői segítene, ha Schiffer félreállna. Azt, hogy nem híve az összeesküvés-elméleteknek, a következő kérdésre feleli. Abban Stumpf András az iránt érdeklődik, hogy "a Bajnai-kör" már akkor 2008-ban - rá akarta-e tenni a kezét az LMP-re A párt finanszírozásáról valóban nem esik szó az interjúban.

Vagyis most két állítás áll egymással szemben, Schifferé és Ertseyé, arról, hogy az LMP kereste-e Küllőit, vagy fordítva. Ma újra hívtam Schiffer Andrást, de nem vette fel. Vágó Gábornak megint lemerült a telefonja. A szintén külföldön tartózkodó Ertsey Katalin pedig azt mondta, hogy ha az interjúban is azt állítja Schiffer, hogy Küllőitől érkezett jelzés, "akkor rosszul emlékszik".

Arra pedig, hogy feltételeket szabott volna egy támogatáshoz, amit nem akart megadni, nem tudok mit mondani. Aki nem emlékszik öt évvel ezelőtt történt dolgokra, az ne beszéljen róluk.

És akkor a cikk elején beharangozott fontos update:

A cikk megjelenése után megkeresett az LMP egyik sajtósa. Az ellentmondást szerinte egyszerű feloldani:

Schiffer és Ertsey két különböző találkozóról beszélnek!

Ezek szerint 2008-ban először valóban Küllői jelentkezett be az LMP-nél, és a párt belső legendáriuma szerint valóban azon bukott el a megállapodás, hogy magát Schiffert nem akarta támogatni. Ertsey ekkor még nem volt a párt közelében. Amikor már igen, mit sem tudván az előzményekről megkereste Küllőit, aki neki már tényleg azt mondta, hogy nem akar semmilyen politikai pártot támogatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.