105 év börtön egy linkért?

Média
2013 július 12., 10:54
  • A Riporterek Határok nélkül tiltakozik az Amerikában lecsukott újságíró védelmében.
  • Barrett Brown a Stratfor ellopott mailjeit osztotta meg cseten.
  • A maileket nem ő lopta el.
  • 105 év börtönt is kaphat.

A 31 éves Barrett Brown tavaly szeptember óta ül börtönben. Az amerikai újságíró a brit Guardiannek és a Vanity Fairnek is dolgozott, többek között a titkosszolgálatokról írt kényelmetlen cikkeket.

Barrett Brown akkor is cikket akart írni, amikor a Stratfor belső levelezését böngészte és osztotta. A Stratfor (Strategic Forecasting Inc.) egy texasi magáncég, ami hírszerzéssel és elemzéssel foglalkozik, mint egy titkosszolgálat.

barrettbrown

2011 karácsonyán Jeremy Hammond – aki az Anonymous hackercsoport tagjának mondja magát – betört a Stratfor rendszerébe, és 5 millió emailt szedett ki onnan. Az adatok között bankkártyák számai is vannak, ettől különösen súlyosak a vádak ebben az ügyben. A leveleket a WikiLeaks közölte 2012 elején. Hammondra legfeljebb 10 év börtön vár.

Barrett Brown az elsők között tudta meg, hogy a mailek nyilvánosságra kerültek, és nekiállt olvasgatni őket. Nagyon sok volt azonban, ezért arra biztatott másokat, hogy segítsenek feldolgozni a leveleket. Cseten megosztotta azt az egyébként nyilvános url-t, ahova a Stratforttól ellopott leveleket először feltöltötték. Elsősorban ezért a tettéért kell bíróság elé állnia. A különböző vádpontok alapján reális, hogy akár 105 évet is kaphat. Barrettet az FBI fogta el, a pere ősszel kezdődik.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet csütörtökön felháborodott közleményt adott ki Barrett védelmében.Szerintük az újságíró csak a munkáját végezte, és nyilvánvaló, hogy nem szerzett illegálisan adatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.