444 vs. Moruga Scorpion

gasztronómia
2013 július 22., 12:41
  • Élőben fogjuk megkóstolni azt a paprikát, ami közvetlenül a paprikaspré után jön a chilitérképen.
  • Megnézzük, mit tud a csípős Piros aranyhoz, a hegyes erőshöz, az Erős Pistához és a habanerószószhoz képest.
  • Vér, verejték, könnyek 16 órától.
  • UPDATE: A közvetítés véget ért, a felvételt itt lehet megnézni.

Ne szarj be, hogy milyen csúnya, így néz ki. Először vágd ketté, és szagold meg! Tényleg, komolyan, ilyen illata semminek nincs. Bármelyik feléből vágj egy nagyon vékony karikat, és bumm, ne nyeld le, rágd, úgy adja ki. Tényleg vékony legyen a karika. Na, ha baj van, akkor segít a kálcium, és a zsíros, olajos, folyékony dolgok (tej, tejföl, stb). A kést azonnal mosd el, ne hagyd ott, mert valaki nagyon szarul fogja érezni magát almaszeletelés után. MOSS AZONNAL KEZET! Ne tapizd az arcodat, ne nyúlj a szemedhez, ne hugyozz, ne ujjazz!!!

paprika2
A fenti jótanácsokkal küldött nekünk egy Trinidad Scorpion Moruga Blendet a Hajtás Pajtás-os Sinya, akiről már életében nekrológot írtak. A trinidadi Moruga Scorpionról tavaly februárban állapították meg, hogy a világ legerősebb chilije, és akár kétszer olyan erős is lehet, mint a korábbi csúcstartó, a Naga Jolokia vagy a Dorset Naga). Ennél feljebb már csak a paprikaspré és a tiszta kapszaicin van, utóbbi az a hatóanyag, amitől a paprikát csípősnek érezzük. Sinya maga termesztette a paprikát otthon, de amíg meg nem kóstolta, nem is tudta, hogy mit nevelget. „Ehetetlen” – így jellemezte a chilijét. Az íze amúgy állítólag kellemesen gyümölcsös, édeskés.

paprika4

A paprika csípősségét a Scoville-skálával mérik. A tradicionális magyar erőspaprika-fajták (csípős fűszerpaprika, almapaprika, cseresznyepaprika) legfeljebb pár ezer SHU értékig érnek el. A Moruga Scorpion viszont akár 2 millió SHU is lehet. Mi élő adásban fogjuk összehasonlítani a csípős Piros arannyal, a hegyes erős paprikával, az Erős Pistával és egy habanerószósszal, amit Bede Márton hozott nekünk Latin-Amerikából.

paprika1

Délután négytől Tamás Bence és én megnézzük, hogy milyen. Hogy ne járjunk úgy, mint az a férfi, akinek az utolsó mondata az volt, hogy: Jézus, de erős ez a chilis pite!, ezért kenyérrel, tejjel és fagylalttal fogunk védekezni, ha beüt a skorpió.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.