Egy éve érkezett a Marsra a Curiosity

TUDOMÁNY
2013 augusztus 06., 14:05
photo_camera A Curiosity marsjáró szonda önarcképe.
Reuters

És még mindig van 7,1 kilométere céljáig, a leszállási helyéül szolgáló kráter szélén álló hegyig.

Padlógázzal toljuk.

Pillanatnyilag ez a legfőbb cél, a tudomány most csak másodlagos. Nyomják a gázt, hogy minél hamarabb elérjék az 5486 méteres Sharp hegyet. Ez még eltart egy ideig. A padlógáz a Curiosity esetén napi legfeljebb száz méter haladást jelent. Átlagosan pedig kb. 50 métert, mert a tervek szerint a szonda hét-nyolc hónap múlva érheti el a hegy lábát.

photo_camera A Curiosity szonda felülnézetből. Látja? Az a kicsi kékes pötty a jobb alsó sarokban!
Reuters

A Sharp hegyen a tudósok reményei szerint olyan kőzetmintákat találhatnak, amik bizonyíthatják, hogy valaha volt élet a Marson.

Az évforduló alkalmából a New York Times interaktív galériában mutatja be a szonda egy évét.

Minden a landolással kezdődött. A rendkívül kockázatos műveletet a NASA-nál csak úgy hívták,

a terror hét perce.

A Curiosity marsjárót szállító szondát előbb ejtőernyővel lassították, majd hajtóművekkel, végül a marsjárót kötéllel eresztették le a felszínre. Ezután a szonda még elrepült, hogy nehogy rázuhanjon a Curiosityre.

photo_camera A kép hátterében már a Sharp hegy lankái is látszanak. Még hét hónap, és már oda is ér a szonda.
Reuters

A Curiosity azóta agyagkristályokat is talált landolása helyén, a Gale kráterben, ami arra utal, hogy valaha volt víz a Marson. A felfedezés annak köszönhető, hogy a tudósok észrevettek egy, az eredetileg tervezett útvonaltól messzebb lévő területet, ahol mintha három különböző kőzet is lenne.

A tipp telitalálat volt.

Útban a terület felé a Curiosity átkelt valamint, ami leginkább patakmedernek tűnt, az első sziklát megfúrva pedig rábukkantak az agyagkristályokra.

Via New York Times, Wikipedia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.