Indul a 444 pogósulija!!4!

Tbg
Popkult
2013 augusztus 09., 06:15
comments 5
  • Ha unja a szeletelést,
  • Ha unja a szendvicset a VIP-ben,
  • Ha irigykedve nézegeti a csuromvizes punkokat, metálosokat és rockereket koncert után,
  • Akkor pogózzon ön is!
  • Ha érdekli a dolog, megpróbálunk néhány tanácsot adni.
photo_camera (Fotók: Botos Tamás, animáció: Tbg, koncepció: Ács Dani)

Kezdjük az elején: a pogózás eredetileg az egy helyben ugrálást jelentette. Maga a név az ugráló botot gyártó német cég, a Pohlmann und Goppelből nevéből ered. Később lett belőle artikulálatlan tömegtánc, amit magyarul ugyanúgy pogózásnak hívunk, angolul viszont moshingnak.

A kezdetek

Abban, hogy ki találta ki a táncnak ezt a formáját, nincs túl nagy egyetértés. A legenda szerint a 70-es évek közepén maga Sid Vicious, a Sex Pistols tagja volt az innovátor, de ebből a legendából is háromfélét ismerünk:

1.) Volt egy különleges, bőrből készült poncsója, amiben csak így, fel-le ugrálva lehet táncolni.

2.) Utálta, hogy olyanok is járnak punkkoncertre, akik nem punkok, ezért ezzel az ugrálással akarta őket elijeszteni.

3.) Kicsi volt, ezért - ahogy illusztrációnk is mutatja - ugrált, hogy megtekinthesse a színpadot.

pogo0-felir

Ezzel azért sokan vitatkoznak. A HiLo Brow magazin például azt állítja, a hatvanas évek közepén hozta át Afrikából a később igen híressé váló  antropológus, Clifford Geertz, és nem másnak mutatta meg a rém egyszerű táncmozdulatot, mint Ringo Starrnak.

Minderről a Beatlesről készült dokumentumfilm, a Hard Day's Night tanúskodik, az okfejtés pedig itt található.

Persze a tudósok azok már csak olyanok, hogy minden jelenség mögött pontos, körülhatárolt magyarázatot akarnak találni, miközben lehet, hogy az egész mögött az a rém egyszerű ok húzódik meg, hogy a

FIÚK SZERINT TÁNCOLNI LÁNYOS DOLOG, EZÉRT KITALÁLTAK MAGUKNAK EGY FIÚS TÁNCOT

(lásd még: ą kisgyerekek is fel-le ugrálnak a zenére eleinte).

pogo2-felir

Persze az ugrálós pogónak is vannak típusai. A lábakra nem kell különösen ügyelni, bár az ortodox iskola szerint térdet hajlítani nem szabad például. A különféle kéztartással viszont már kifejezhetjük saját személyiségünket illetve tetszésünket is az előadó felé. Kéz nélkül, kézzel, két kézzel, illetve összevissza kaszálva a kézzel hevületünk fokozódását vagy épp csökkenését fejezzük ki.

photo_camera A végletekig egyéniesített tánc, a szeletelés.

De srácok, mi az úristen értelme van ennek az egésznek?

- Jó a kérdés, köszönjük szépen!

Akkor megint egy kis történelmi áttekintés. A pogózás a diszkótánc ellenében jött létre, eleinte, a nyolcvanas években a kaliforniai hardcore színtéren terjedt el, majd az évtized végén bekapcsolódott a Seattle-ből érkező grungemozgalom és a pogózás lassan a mainstream táncok egyike lett.

Ha pedig úgy vesszük, hogy a jazz és a rock'n'roll a hagyományos társastánc kereteit lazította fel. A még mindig társastáncnak számító r'n'r-t pedig a diszkó és a funk individualizálta, teret adva az egyéni, magába fordulós táncnak, akkor a pogózás ebbe a végletekig individualizált valamibe hozta vissza a tömegtánc kollektív jellegét.

Hát mit csinál az a két figura ott fent? A matekházin gondolkoznak? És itt, alul?

pogo4-felir

Kérem szépen, a tesztoszteronnak utat kell mutatni, ezt pedig a testek összecsapódásával lehet a leginkább elérni. Nem kérdés, hogy a pogó semmihez sem hasonlítható táncstílus, amely elképesztő energiákat szabadít fel.

A pogózás egyáltalán nem veszélytelen mutatvány!

A tömeg artikulálatlan mozgását pogózás közben a fizikusok a gázmolekulák mozgásához hasonlították: amikor két, más irányba mozgó test összeütközik, mindkettejük iránya megváltozik valamennyire.

Az ilyen ütközés emberek esetében olykor kisebb-nagyobb sérülésekkel jár. Sőt, a helyzet az, hogy volt már ebből haláleset is, a Smashing Pumpkins zenekar koncertjén például két esetben, azóta a koncerteken próbálják lebeszélni az arcokat arról, hogy beinduljanak, de számos nagyzenekarral előfordult már hasonló eset.

Mi, a 444-nél nem vagyunk tiltáspártiak, ezért néhány jótanáccsal járulnánk hozzá a balesetmentes pogózáshoz.

pogo5-felir

Kerüljük a gázos arcokat. Tipikus példa a fenti és a lenti eset: egyes sutyerákok a táncolók mellett állva abban élik ki szórakozásukat, hogy a pogózás tényleg fájdalmas legyen.

pogo6-felir

Passzívan, de aggresszívan gáncsolnak, vagy csak a könyökükkel támasztanak ki épp akkor, amikor ott van az ön feje.

pogo7-felir

Még nagyobb veszélyt jelentenek azok, akik sportot űznek abból, hogy beállnak középre és azt játszák, amit a tinédzserek a buszon, megpróbálnak kapaszkodás nélkül állva maradni. Aki pedig hozzájuk sodródik, azt alattomos módon meggyomrozzák.

Az ilyeneket vagy el kell kerülni, vagy néhány lelkes pogózóval együtt egyszerűen megfogni és kirakni a tánctér közepéből. Ez is tök sima ügy, pogózás közben ugyanis olyan bandaszellem alakul ki az ismeretlenek között, hogy félszavakból is megértik egymást.

pogo8-felir

Sokan attól félnek, hogy az egész pogózás csak rugdosásból és ütlegelésből áll. Ez egy oltári nagy baromság, de tény, hogy vannak olyanok is, akik kifejezetten veszélyesen, kifejezetten a bunyó szándékával szállnak be táncolni.

Felfele, kifele, magasra ütnek és rúgnak, kerülje az ilyen arcokat is.

pogo11-felir

A pogózás titka

A pogózás titka ugyanis éppen a tömegmozgásban rejlik: ön addig szinte bármit csinálhat a lábával és a karjával, amíg a tömeggel együtt sodródik - arra dől, amerre döntik, miközben nem próbál megfeszülni, ellenállni, ellenyomni, visszaütni etc.

Utóbbiból következnek a sérülések, hiszen egy sima könyöklés is marha fájdalmas lehet, ha közben hárman tolnak rá arra a kitartott könyökre. Engedje, hogy vigye az ár! (Ha pedig véletlenül bekap egy öklöst, ne idegeskedjen, ez a tánc néha ezzel jár.)

pogo12-felir

Ha a lendület viszi, akkor persze előfordul, hogy földre kerül az ember, akár több társával együtt is. Ilyen esetben azonnal oda kell ugrani és felkapni a földön fekvő embert, nehogy a tömeg eltapossa. Ha ön került a földre, kezével kalimpáljon és észre fogják venni.

Ha marha nagy a tömeg és már ugrálás nélkül is dőlnek maguktól az emberek, akkor - és csak akkor - ne pogózzunk, mert az tényleg veszélyes tud lenni.

pogo13-felir

Végezetül pedig egy olcsó trükk arra az esetre, ha ön már imád pogózni, de barátai és ismerősei szkeptikusak a dologgal kapcsolatban.

Ilyenkor ügyesen, vagyis nem durván, de azért még idegesítő módon meg kell őket lökni. Egyszer, kétszer, háromszor, amikor eltáncolunk mellette. A sokadik ilyen lökésre még a kötélidegzetű haver is feladja, és az ember után ugrik, hogy visszalökjön.

Ez lesz az a gyönyörű pillanat, amikor a haver észre sem vette, de már önnel együtt pogózik.

---

Kellemesen tartalmas és biztonságos pogózást kíván Önnek: a 444 csapata!

Képeink mindegyike animált gif. Ha esetleg nem mozdulna meg valamelyik, frissítse az oldalt, hátha felébred a böngésző.

A fotókat Botos Tamás készítette. Koncepció és színészkedés: Ács Dániel, Tbg. Grafika, animáció: Tbg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.