Ünnepi hangulatban készül a tűzijátékra az ország

Egyéb
2013 augusztus 20., 12:03
  • A nehézségek ellenére nyugodtan, méltósággal ünnepli az ország az államalapítás 2013. évfordulóját.
  • Országszerte történnek nagyszabású események.
  • Az új kenyér minőségére nem lehet panasz.
  • Másra se nagyon.

Ünnepi körképünkből kiderül, hogy nagyszerű a hangulat szerte az országban. Debrecenben például már reggel hét órakor a világhírű 44. Debreceni Virágkarneválra igyekvő autósokat kellett elirányítaniuk a helyi rendőröknek, hiszen a cívisbelváros nagyrészét lezárták az ünnepi fölvonulások miatt. Biciklisták kerékpáros felvonulása nyitotta meg az ünnepi kavalkádot, amely az utóbbi években a virágkarnevál legüdébb kísérőrendezvényévé vált. Kisvártatva veterán autók és motorok gördültek végig a felvonulás útvonalán. Az idei virágkarneválon 16 virágkocsit láhattak (illetve még ezekben a percekben is láthatnak!) a szépszámú odalátogatók és helybéli érdeklődők egyaránt. Mintegy hárommillió szál (!!!4444!!!!!!, illetve !!!333!!!!!) élő- és/vagy száraz virágot használtak föl az alkotók a kompozíciók megkomponálása során.

Budapest: Gripenek röppennek

A fővárosban tegnap este, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kezdődött meg a hivatalos ünnepségsorozat Erkel: István király című operájának előadásával. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium bábáskodásával létrejött előadást szépszámú nézősereg követte végig nagy sikerrel. Reggel az ünnepségsorozat egyik leglátványosabb és legfelemelőbb része, a tisztavatás került sorra a Hősök terén.  Nem túlzás állítani, hogy régen láttunk ennyire katonás katonai díszszemlét kis hazánkban. Ebben alighanem kulcsszerep hárult Hende Csaba honvédelmi miniszterre, aki ezúttal is a helyszínen tartózkodott, mi több, mikrofonhoz is lépett:

Magyarországot ma is honvédjei védik meg, akik vállalják, hogy az év 365 napján megmozdulnak, ha szükség van rájuk - mondta a honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes augusztus 20-ai eskütételén a budapesti Hősök terén.

photo_camera A Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-köteléke röppen el a fővárosi Hősök terén álló Millenniumi emlékmű felett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara végzős hallgatóinak tisztavatási ünnepségén. MTI Fotó: Illyés Tibor

Idén száz honvédtisztjelölt tette le a katonai esküt. Hogy ez a későbbiekben mire lesz elég, az még a jövő zenéje. A tisztavatáson nem kisebb közjogi méltóság, mint Áder János köztársasági elnök is beszélt, és nagyon szép, ünnepélyes dolgokat mondott.

Alighanem sok ünneplő magyarnak illetve Fradi-ultrának okoz egy kis plusz örömöt, hogy mától Izraelben csökken a családi segély összege. Seli Jahimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője szerint „Az átlagos, normális család is évente több ezer sékelt veszít a megszorítás nyomán”.

Esztergom: restaurálás, allegorikus nőalakok és Semjén

Esztergomutt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes emelte személyével az ünnepség fényét, és rögtön sajtótájékoztatót is tartott: a kormány ötvenmillió forint támogatást biztosít az esztergomi királyi vár kápolnája és az annak szomszédságában található Studiolo restaurálási munkáinak felgyorsításához. Ez azt jelenti, hogy ezentúl sokkal gyorsabban fognak restaurálni.

A Szent István-kápolna és a Studiolóban található reneszánsz freskók mutatják azt, hogy a magyar nemzet a történelem folyamán mennyire Európa élén járt. Szent István az adott korban a legmodernebb államszervezetet építette ki, a freskók pedig olyan reneszánsz értéket képviselnek, ami csak Firenzéhez mérhető"

– szögezte le Semjén Zsolt a helyszínen. Kifejtette továbbá:

Szent István által a keresztény Európa része lettünk ezer esztendeje. De ez az egykor biztos sziklára alapozott Európa mára odáig süllyedt, hogy szikla helyett a relativizmus homokjára építkezik. Kezdi feladni, mi több, eltaszítani magáról az identitását jelentő alapvető keresztény értékeket.

Majd hozzátette:

az ateista vörös diktatúra rabságában sínylődő ország végre önmagára talált, és egy keresztény ihletettségű alkotmányt hozott létre. Hitvallók és vértanúk sorának hála, nem veszett oda Szent István öröksége.

Egyébként a helyzet az, hogy:

A Studiolo Vitéz János egykori esztergomi érsek, Mátyás király nevelőjének dolgozószobája volt Esztergomban, és az erények freskójáról ismert, amely a keresztény teológia négy sarkalatos erényét – az okosságot, az erősséget, a mértékletességet és az igazságosságot – allegorikus nőalakokként ábrázolja. Az 1595-ös török ostrom után a helyiséget földdel töltötték fel, ezzel évszázadokra elfedték a freskókat.

A dolgozószobát először 1934-ben restaurálták, akkor vasbeton mennyezettel fedték be, amely folyamatosan beázott. Wierdl Zsuzsanna restaurátor 2000-ben kapott megbízást a freskók újabb restaurálására. 2007 júniusában Rómában, a Római Magyar Akadémián Hiller István akkori miniszter jelentette be, hogy a négy erény közül a Mértékletesség egészalakos freskóját valószínűleg Botticelli készítette.

A freskó alkotójának személye ma is megosztja a művészettörténészeket, és csak kis részük fogadja el Wierdl Zsuzsanna és Prokopp Mária művészettörténész kutatási eredményeit. A dolgozószoba 2009 májusában Európai Örökség címet kapott, ekkor avatták fel a vármúzeum udvarán Vitéz János emléktábláját, és megtekinthető volt a már restaurált Mértékletesség alakja. (MTI)

 

Pécsvárad, Toponár: dagasztás, kelés, sülés

Az államalapítás ünnepéhez kötődik még egy régi kedves, bohókás népszokás az új kenyér megszentelése és ünnepe. E téren sincs szégyenkezni valónk. Magunk sem tudnánk frappánsabban megfogalmazni, mint ahogy azt a Somogyi Hírlap, illetve internetes kiadása a Somogy Online tette: Megtermett az ország gabonája – van ok az ünneplésre.

– A kenyér minden időben a megtestesült csoda – hangsúlyozta Hambuch János, a toponári pékség tulajdonosa. – Nehézségek sokasága gyötri a szakmát, mégis van ok az ünneplésre. Elég gabona termett az országban, a búza minősége jó, ebből kiváló lisztet gyárthatnak a malmok.

photo_camera MTI Fotó: Sóki Tamás

Dagad a kenyértészta a Pécsváradi Aranycipó Kft. üzemében Pécsváradon 2013. augusztus 20-án, ahol a Magyarok kenyere program keretében megsütötték a nemzet kenyerét és a jótékony céllal szétosztásra kerülő ötezer cipót. A 2011-ben indult kezdeményezés keretében idén mintegy 100 tonna búza gyűlt össze, a Magyarok kenyeréhez 370 magánszemély és szervezet ajánlotta fel magyarországi és Kárpát-medencei magyarlakta területekről a gabonát. Itt jegyezzük meg, hogy Kerner Zsolt kollégánk idegen hangzású neve ellenére pécsváradi. Ezúton is gratulálunk neki ehhez a szép sütőipari összefogáshoz.

Balaton: YOLO idősebbeknek és haladóknak

Balaton-szerte önfeledt fesztiválozás folyik az ünnepi időszakban! A világhírű Volt és BalatonSound fesztiválok dinamikus szerveződuójának, Lobenwein Nobertnek és Fülöp Zoltánnak a fejéből pattant ki az ötlet, hogy nyár végére is szerveznek fesztivált a Balatonhoz, sőt, akkor már nem is egyet, hanem legalább egy tucatot, hadd szóljon.

Címnek és szlogennek a Such-féle Petőfi rádió sokat szidott "Nagyon zene" mottóját veték kölcsön, így lett Nagyon Balaton a fesztiválsorozat neve. Az egy tucatból végül csak tizenegy fesztivál lett, de pestiesen szólva azért "ez sem semmi". Már lement tegnap előtt Alsóörsön egy monstre LGT, szintén vasárnap kezdődött és még ma is tart a Strand Fesztivál zamárdiban, ami amolyan mini-Sziget. Ugyanebben az időszakban zajlik Balatonvilágoson a Sound kistestvére, a B.My.Lake. Aztán ott volt tegnap a Leslie Mandoki életműkoncert (az életművet magát még keressük), van még Veszprém Folk fesztivál, Nagy Csobbanás családi strandfesztivál (Zánkán), Füredi Borhetek, ArtPlacc kortárs művészti fesztivál Tihanyban, lesz Boban Markovic Révfülöpön ma este, Fenyő Miklós-utcabál Keszthelyen, és Együtt az ország! balatoni tűzijáték!!444!!!

photo_camera Professzionális nagyonjócsajok reklámoznak valamit a Nagyon Balaton fesztivál keretében megrendezett Strand Fesztiválon, a zamárdi szabadstrandon. MTI Fotó: Mohai Balázs
photo_camera Zamárdi, 2013. augusztus 20. Felfújható guminőt tart nyakában egy fiatal férfi a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál keretében megrendezett Strand Fesztiválon a zamárdi szabadstrandon 2013. augusztus 19-én MTI Fotó: Mohai Balázs (Tökéletes, definitív képaláírás az MTI-től, egy betűt sem változtattunk rajta.)
photo_camera Fiatalok és idősebbek együtt szórakoznak a világhírű magyar popzenész Leslie Mandoki siófoki koncertjén hétfő este, önfeledten. A több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál keretében sorra került koncert a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál keretében került sorra. Nagyszerű hangulat, jó idő, igényes rockzene! Kell még más? (Mohai Balázs felvétele, MTI)
photo_camera Minden idők legmagyarabb fizimiskájú popzenésze, Leslie Mandoki popzenél a siófoki szabadtéri színpadon, ahol nagyszabűsú életműkoncertet "celebrált" világhírű világsztárok részvételével. A monumentális Mandoki-életműből olyan világslágerek is elhangzottak a szépszámú közönség nagy örömére, mint a "Moscow" vagy a "Ghengis Khan". Mandoki partnerei a színpadon olyan világhírű nemzetközi nagyágyú világsztárok voltak, mint a képünkön látható hogyishívják... izé... Totó, az Óz... nem, mondjad már ki is... megvan! Toto Cutugno.. nem!... aha, értem, szóval Bobby Kimball a világhírű Toto együttes (Pataky Attila kedvence!) világhírű énekese, aki világszerte ismert és népszerű az igényes rockzene szerelmeseinek népes táborában. (Ez is Mohai "MTI" Balázs felvétele.)

 

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.