Legyen újra Budapestnek dunai strandja!

Budapest
2013 augusztus 21., 09:31
comments 1
  • Jó lenne, ha Budapesten lehetne fürdeni a Dunában!
  • Bezzeg felettünk csobbannak, meg alattunk is.
  • A Sziget Fesztiválon lehetett strandolni.
  • Tilos, mert piszkos a víz, és veszélyes.
  • De 1910-ben még 9 dunai strandunk volt Budapesten.

Emlékeznek, hogy milyen eufóriában volt a főváros, mikor júniusban áradt a Duna? Mindannyian sörrel a kezünkben idétlenül vigyorogtunk örömünkben, hogy végre a természet lerombolta a folyó és a városlakók között húzódó többszörös akadálypályát. Igazi krisztusi csoda volt, hogy mi is sétálhatunk a folyó partján. Sajnos nem lehet egész évben árvíz, de az, hogy legalább a nyári döglesztő melegben lehessen egy bombát ugrani a folyóba, nem tűnik nagyon elszállt felvetésnek. Pláne, hogy itt folyik középen, és remek szigetek is vannak benne.

A fővárosban mindenhol tilos a Dunában fürdeni.

A törvény tiltja, a rendőrség bünteti (5-150 ezer forint a bírság). Az indok az, hogy veszélyes és nem is higiénikus. De akkor felettünk Bécsben és alattunk Belgrádban a városlakók miért pancsolhatnak óriási szabadstrandokon a folyójukban?

Bécsben 1972 és 1988 között építettek egy 3.9 négyzetkilométeres szigetet, amivel ketté választották a Dunát. A keletkezett mellékágban a víz tökéletes minőségű, így a sziget 21 km-es partszakaszán végig lehet fürödni. A Donauinsel-en 5000 négyzetméteres strand van.
becs_gansehaufel
De tőlünk délre Belgrád egyik szigetén, Veliko Ratno Ostrvo (angolul Great War Island) szigeten is lehet úszni a Dunában. Egy melegebb nyári napon előfordul, hogy százezer ember is megfordul ott. A Los Angeles Times szimplán oázisként és Riviéraként tesz említést róla.

ujvidek_strand

Az idei Sziget Fesztivál nagy újdonsága volt a Sziget Beach, amit a Hajógyári-sziget északi csücskében alakítottak ki.
Gerendaiék valójában fürdésre nem kaptak engedélyt. Sok tábla jelezte is, hogy a Dunában fürdeni tilos. Kerítéssel zárták el a mélyebb víztől a fesztiválozókat. Épp csak annyit engedtek, hogy térdig belegázoljon a Dunába, aki nem bír magával. Már ez a kacsaúsztató is elég volt ahhoz, hogy a Beach a fesztivál egyik legnépszerűbb helyévé váljon. De ha egy hétig lehetett a fesztiválozóknak strandolni, akkor miért nem lehet egész nyáron?
beach_fejlec

Veszélyes? Piszkos?

Veszély: "A Dunában és a közvetlen közelségű szabad vizekben évente mintegy 70 ember veszti életét. A tragédiákat a gondatlanság, figyelmetlenség, felelőtlen magatartás okozza" – írja rendőrség. Egy ekkora folyóban úszni tuti nem biztonságos, de erre a problémára már kétszáz éve is találtak jó megoldást.

photo_camera Fortepan.hu/Zainkó Géza

A 19. században már népszerű volt a dunai fürdés. Bécsi mintára a parthoz rögzített, lehorgonyzott fakereteket engedtek a vízbe, majd ezt egy fémkosárral egészítették ki, amit beeresztettek a Dunába (Clark Ádám tervei alapján). A kosarat percek alatt fel lehetett emelni, ha valami gáz volt. 1910-ben már kilenc darab dunai strand volt Budapesten. Az utolsó ilyen pontosan a Parlament alatt úszott. A háború után, ahogy az erőltetett iparosodás elindult, gyorsan gusztustalanná vált a Duna vize, és fahiányra, fertőzésveszélyre hivatkozva nem állították fel újra a mobilstrandokat. De ha össze is gányolták a folyót, azért még a komcsik alatt is lehetett fürdeni a Dunában, mert például a Népsziget nyugati oldala az 1960-70-es években szabadstrandként működött.

photo_camera Fortepan.hu/

Piszok:
Nem tudjuk, hogy milyen a víz. Az ÁNTSZ nem keres potenciális strandokat. Nem tudják, hogy alkalmas-e a víz fürdésre. Ott vizsgálják a vizet, ahol kijelölt fürdőhelyek vannak, vagy ahol az engedélyeztetés éppen zajlik. "Általánosságban azonban keveset tudunk a Duna magyarországi szakaszának vízminőségéről. Mióta húsz éve a főágban a rossz vízminőség miatt betiltották a fürdőzést, senki nem vizsgálja a víz minőségét, így átfogó képünk nincs róla" – mondta dr. Kádár Mihály, az (OKI) Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztályának ma már nyugdíjas főorvosa még 2011-ben az Origonak.
Az ÁNTSZ honlapján követni lehet a strandok vizének aktuális állapotát. Jelenleg minden Budapest feletti és alatti kijelöl fürdőhelyen a víz minőségét fürdésre alkalmasnak értékelik.
Duna_strand

A Balatonnal vetekszik

Tarjányi Judit, Göd főépítésze éveken keresztül vizsgáltatta a Duna vizét. Az eredmény az lett, hogy a folyó gödi szakaszán a víz minősége a Balatonéval vetekszik, tökéletesen alkalmas fürdésre. És így idén már két strandot is használhatnak a gödiek. Tehát annyit tudunk a Duna vizéről, hogy Budapesttől északabbra fürdésre megfelelő a minősége.

Van strand, csak nem legális.

Tilosban járnak az újpesti Duna-ágban, a Margitszigetnél és a Kopaszi-gáton fürdők.
Az utóbbi egy totális rejtély. Százak járnak ki naponta fürdeni. A part ki van építve, de a fürdés elvileg tilos. És ami még különösebbé teszi a helyet, hogy a Kopaszi-gáton van a vízi rendőrség bázisa is, akiknek pont az az egyik feladatuk, hogy a fürdőzőket kitessékeljék a vízből, majd kiszórják a bírságokat. De senkire nem szólnak rá. Persze így, minden biztonsági kontroll nélkül, valóban veszélyes a Dunában fürdeni.
limonade5-hoseg-ck-128

Valószínűleg azért nincs legális budapesti strandunk, mert egyetlen önkormányzat vagy vállalkozó sem akarja felvállalni a fenntartási költségeket, és nincs olyan vezető az önkormányzatokban – amilyen például a gödi főépítész – aki évekig hajlandó nyúzni az ANTSZ-t, hogy vizsgálja a víz minőségét, majd kiveri az önkormányzatból azt a pénzt, ami egy dunai strand elindításához szükséges.

De a legnagyobb akadály a bürokrácia. Ugyanis ha strandot akar engedélyeztetni valaki, akkor akár 5 éven keresztül is vizsgálhatja a folyó kiválasztott szakaszát a hatóság. A gödiekben volt kitartás, de például a Kopaszi-gát üzemeltetőinek nem volt türelme a vontatott procedúrához. (Belgrádban úgy győződnek meg róla, hogy a Duna alkalmas-e fürdésre, hogy strandszezonban egy labor-hajó a part mentén folyamatosan ellenőrzi a víz minőségét.)

A víz tisztasága mellett ezek a feltételei egy strand engedélyezésének: Legyen WC, zuhanyzó, öltöző, takarítás, elsősegély-nyújtás.

A gödi egy önkormányzati, a szigetes pedig egy magánszférából érkező jó példa, hogy ha macerás is, de ki lehet harcolni a strandokra az engedélyt. És nem is különösebben drága beruházás. Persze sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy tilos, veszélyes és közben morcosan megrohadni a melegben.

Társszerző: Tremmel Márk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.