Az amerikaik többsége ellenezne bármiféle katonai beavatkozást Szíriában

külföld
2013 augusztus 25., 05:05

A Reuters/Ipsos közös közvélemény-kutatásából derült ki ez. A válaszadók hatvan százaléka gondolta így, és csak kilenc százalékuk szerint kéne Obamának katonai erővel beavatkoznia az egyre véresebb polgárháborúba. 

Kicsit többen lennének a támadás mellett, ha megdönthetetlen bizonyítékok igazolnák, hogy Bassár el-Aszad vegyi fegyvereket vetett be a saját népe ellen, ekkor 25 százaléka a megkérdezetteknek látnák igazoltnak a beavatkozást, de a válaszadók 46 százaléka még ekkor is ellenezné azt. Augusztus 13-ai közvélemény-kutatásban még a válaszadók 30.2 százaléka támogatta volna a támadást, ez a szám esett most vissza 25-re.

Azaz hiába kerülnek elő sokkoló felvételek a halomba pakolt meggyilkolt gyerekekről, az iraki és afganisztáni háborúban kifáradt amerikai közvélemény mégis úgy gondolja, hogy nem kell az országnak még egy háború a világ másik felén.

Az országban persze már hónapok óta zajlik a közvéleményben a vita, hogy a világ legerősebb hatalmának be kell-e avatkoznia egy olyan háborúba, ahol már több mint százezer ember halt meg, és ahol egymást érik a civil lakosság elleni véres támadások.

Szombat este Obama David Cameron brit miniszterelnökkel beszélt telefonon, és arra jutottak, hogy szükség van az elrettentésre. A beszélgetés során szóba került az is, hogy egyre több jel utal arra, hogy a szíriai rezsim súlyos vegyifegyver-támadást vetett be saját népe ellen.

Közben a szír helyzetről eddig a nyugati elképzelésektől eltérően nyilatkozó Oroszország is arra jutott, hogy az ENSZ-nek kéne megvizsgálnia a vegyifegyver-támadás nyomait, azaz mára szinte már csak a Jobbik maradt az egyetlen hang Európában, aki szerint erre a szervezet alkalmatlan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.