20 millió dollárt fizet a Facebook az amerikai felhasználóinak

TECH
2013 augusztus 27., 11:30

mert a beleegyezésük nélkül adta el őket reklámcélokra.

Mi van?

Biztos látott már olyat a Facebookon, hogy egyszercsak a hírfolyamban felbukkant egy barátja neve, arcképe és az állítás, hogy kedvel egy céget. Ezek úgynevezett szponzorált sztorik, amiknek a szépséghibája annyi volt, hogy magukat a felhasználókat egyáltalán nem tájékoztatták arcmásuk és lájkjaik reklámcélú használatáról. Így természetesen juttatást sem kaptak érte.

Emiatt még 2011-ben indult ún. Class-Action Lawsuit, vagyis az összes sértettet közösen képviselő per a Facebook ellen, amely most peren kívüli egyezséget ajánlva fizet 20 millió dollárt a károsultaknak. A Facebook egyben ígéretet tett rá, hogy a felhasználók a jövőben beleszólhatnak adataik reklámcélú használatába.

A 20 millió dollár talán soknak tűnhet, de egyrészt a Facebooknak a bírósági papírok alapján 2011 januárja és 2012 augusztusa között 234 millió dollár bevétele volt a szponzorált sztorikból. Másrészt a pénzt a bíróság döntése alapján jótékonysági egyesületek, az ügyvédek és aközött a 125 millió amerikai felhasználó között kell szétosztani, akiknek az adataival a Facebook visszaélt. Ők így fejenként két (2) centtel, majdnem öt forintal gazdagodhatnak.

Via Reuters

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.