https://444.hu/assets/li13_019171_009598-media-mag.jpg

Sportfotók, amiktől eláll a lélegzeted

Tbg
Egyéb
2013 szeptember 01., 12:03

Pár napja hirdettek győzteseket a Red Bull 2013-as Illume fotópályázatán. A világ összes tájáról érkeztek képek az elmúlt három évből, utoljára ilyen konteszt 2010-ben volt. Bemutatjuk az általunk legjobbnak talált fotókat.

A cikk tetején az amerikai Surfer Magazin megbízásából dolgozó Jimmy Wilson készítette fotó látható . A rajongók gyűrűjében partra slattyogó deszkás nem akárki, hanem Kelly Slater, a sportág egyik legnagyobb sztárja, ezen a kaliforniai versenyen elvitte a százezer dolláros fődíjat. A magazin nem hozta le a képet, ezért a fotós elküldte a Red Bullnak, ahol bejutott a legjobb ötvenbe.

photo_camera (© Lorenz Holder/Red Bull Illume)

Az abszolút győztes kép Németországban készült, Raistingban. Holder még a nyáron találta a helyszínt és eldöntötte, itt télen snowboardos képet készít, pedig alig szokott errefele hó esni. A hópihék két stroboszkóp miatt csillannak meg, az expozíció maga 4 másodperces volt. A deszkást pedig Xaver Hoffmannak hívják. Az az óriási radar pedig egy óriási radar, ami a legnagyobb műholdas kommunikációs állomáson található Németországban.

photo_camera (© Jussi Grznar/Red Bull Illume)

A képen Jeff Croker látható Sussex Inletnél, Ausztraliában. Croker életének első húsz évét az ausztrál bozótosban, bushmanként töltötte, ám amikor megpillantotta a tengert, összecsomagolt és a strandra költözött. Grznar egy utazás alkalmával találkozott vele, feleségével és két fiával. Jóban lettek, és egy közös szörfözés alkalmával ez a kép készült.

photo_camera (© Lorenz Holder, Olaf Pignataro/Red Bull Illume)

Verona híres Péter hídjában (Ponte Pietro) biciklizik Stefan Lantschner. A csapat egy kötélen eresztette le a bringást azután, hogy az olasz város nyugovóra tért. A vakut a lyukban helyezték el, ez egy idő után fel is tűnt a környéken, de szerencséjükre még a rendőrök kiérkezése előtt sikerült elhúzniuk. A hidat egyébként még a rómaiak építették i.e. 100 körül.

photo_camera (© Ismael Ibanez Ruiz/Red Bull Illume)

Ibanez szerint Barcelona a BMX-esek Mekkája. A képen Nil Soler látható, akit egy idős barcelonai oktat ki arról, hogy Barcelonának nem tesz jót, hogy BMX-eznek benne, Soler nyilván más véleményen volt.

photo_camera (© Jody MacDonald/Red Bull Illume)

A kép Madagaszkár délkeleti csücskében, a Bazaruto szigetcsoportnál készült, ahol a homokdűnékről kiválóan lehet siklóernyővel elstartolni. MacDonaldék két napon át repkedtek folyamatosan, és a dűnék tetején éjszakáztak.

photo_camera (© Juan Cruz Rabaglia /Red Bull Illume)

A Utahban született Juan Cruz már az általános iskola előtt megtanult síelni és már akkor eldöntötte, ezt fogja felnőttként is csinálni. Eltelt húsz év és Cruz azóta extrémsportolóként bejárta a világot. A kép Alaszkában készült, a Tordrillo hegységben.

photo_camera (© Ryan Taylor/Red Bull Illume)

A kép Wisconsin állam északi részén készült vörösáfonyaszüret idején. Az áfonyaföldet azért árasztják el, hogy a felszínre lebegő bogyókat könnyebb legyen szüretelni, vízideszkázni pedig azóta lehet rajta, mióta - ahogy az árvíz idején Budapesten is - divatba jött a motorral húzás. Ben Horan mutatványát látjuk.

photo_camera (© Florian Breitenberger/Red Bull Illume)

A képen Xavier Sherwy Pasamonte hegyikerékpáros trükkjét látjuk az osztrák Wildkogelnél. A fotós vaku nélkül, a lemenő nap háttérvilágítását használva készítette a képet.

photo_camera (© Rainer Eder/Red Bull Illume)

Az osztrák Eder hat éve fotóz extrémsportokat, különösen hegymászást. Itt az volt a célja, hogy valami nem hagyományos közegbe tegye hegymászóit. A mászó Anna Stöhr, aki a fotós leírása szerint órákig kereste azt a karosszériatornyot, amire úgy fel lehet kapaszkodni, hogy ne vágja meg magát és a torony se boruljon le.

photo_camera (© Scott Dickerson/Red Bull Illume)

A kép Alaszka partjainál készült, egy különös dagály idején, amikor torlóár képződik a vízen, egy óriási, elnyújtott hullám formájában, és a deszkások akár 40-50 percig is tudnak lovagolni rajta. Ez történt itt is.

photo_camera (© Scott Serfas/Red Bull Illume)

Ismét a Tordrillo hegységben vagyunk Alaszkában, a helyszínt helikopterrel közelítették meg.

photo_camera (© George Karbus/Red Bull Illume)

Az ír George Karbus képén egy palackorrú delfin, egy medúza és a fotós barátnőjének találkozását látjuk Lahinch partjainál.

photo_camera (© Stuart Gibson/Red Bull Illume)

A képen Sean Woolnough látható, amint egy óriási, hát nélküli hullám tetején kalimpál. A hullám attól ilyen furcsa alakú, mert az óceán fenekén egy magaslat van, ami megdobta a víztömeget. Ha értenék a hullámlovagláshoz, akkor azt is el tudnám magyarázni, hogy a szörfös helyzete miért számít hihetetlen pozíciónak, mindenesetre a kép készítője, Gibson szerint az, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy mindenki photoshoppolással vádolta a fotóst a kép miatt, pedig.

photo_camera (© Dimitrios Kontizas/Red Bull Illume)

Bázisugrók a görögországi Zákinthosz szigetén. A kép rögtön a verseny után készült, amikor a versenyzők már lelazulva ugrálgattak a kétszáz méter magas szikla tetejéről.

photo_camera (© Benjamin Ginsberg/Red Bull Illume)

Az óriáshullám Kalifornia partjait, a Newport Beachet ostromolja. Maga a tapasztalt szörfös, Bobby Okvist is meglepődött, milyen hihetetlen magasba dobta hullám, ráadásul ott, ahol már annyira sekély a víz, hogy a hullámok általában darabokra esnek. Ez a hullám viszont nem tette meg, ezért Okvist kénytelen volt szembefordulnia vele, és felugrani rá, nehogy a partra dobja.

photo_camera (© Krystle Wright/Red Bull Illume)

Castle valley, Utah. A bázisugrók 120 méteres mélységbe vetették magukat, a kép egy motoros sárkányrepülőről készült.

photo_camera (© Lucas Gilman/Red Bull Illume)

Veracrúznál vagyunk, Mexikóban. A csapat 2006 óta járt ide rendszeresen, mióta felfedezték a Big Banana vízesést, és várták az alkalmas vízállást, hogy leevezzenek, pontosabban leszágudljanak rajta. 2010-ben el is jött a várva várt pillanat, pirosban Rafa Ortiz, a Red Bull sportolója van.

photo_camera (© Stuart Gibson/Red Bull Illume)

Fidzsi szigeteknél járunk egy hullám alatt. A fotós és társa együtt merült alá, ahogy Gibson visszaemlékszik, egyszerre vigyorogtak az élménytől és rettegtek a hullám erejétől, ami a következő pillanatban a korallzátony fölé csapta őket.

photo_camera (© Juan Cruz Rabaglia/Red Bull Illume)

A helyszín Patagónia, Argentína, a Peritó gleccser egyik morénájának belseje. A jégbe vájt barlangot a víz mosta ilyen furcsa alakúra, itt próbál előre jutni a fotós társa, Leonardo Cuny Proverbio.

photo_camera (© Lorenz Holder/Red Bull Illume)

Oberschleißheim, Németország. A fotós évek óta próbálkozott ilyen víz alatti deszkás fotó készítésével, de eleinte nem sikerült, mert csak a kamera volt a víz alatt, a fotós pedig a partról próbált rádión vagy vezetéken keresztül exponálni, ami nem jött össze. Végül búvárruhát bérelt és igyekezett azt a pillanatot elkapni, amikor kanyarodás közben a víz felszínén egy tiszta "ablak" nyílik ki, így látható az égbolt is.

photo_camera (© Sterling Lorence/Red Bull Illume)

A fotós eredetileg szekvenciát akart készíteni, hogy látszódjon, milyen meredek Matt Hunter mutatványa, ahogy a 45 méteres homokfalról leszáguld. Aztán rájött, hogy a felkavart homok tökéletesen mutatja a megtett utat, nem kell kikockáznia a sportoló mozgását. A kép a kanadai Kamloopsnál készült.

photo_camera (© Morgan Maassen/Red Bull Illume)

Fiatal amerikai szörfösök reggeli értekezleten a Fidzsi-szigeteknél. A kép az Életmód kategória fődíjasa lett.

photo_camera (© Daniel Vojtech/Red Bull Illume)

Extrémsport stúdiókörülmények között, a kép az Új kreativitás kategóriában lett fődíjas. A prágai fotóst régóta foglalkoztatta, hogyan lehetne máshogy közelíteni a szokásos extrémsportfotózás mellett a témához. A képen Tomas Slavik cseh MTB-világbajnok látható.

photo_camera (© Zakary Noyle/Red Bull Illume)

A Sorozat kategória fődíjasa ez a kép, ami Hawaii-on készült, Oahu partjainál. A kép kézből készült egy sima délután strandséta alkalmával. Gabriel Medina mutatványa.

photo_camera (© Chris Burkard/Red Bull Illume)

Az egyik legrajabb kép a sorozatból a hóesésben sétáló szörfdeszkásokról. Ilyen is csak Norvégiában történhet meg,: a két deszkás Keith Malloy és Dane Gudauskas hullámlovagolni indultak, aztán hirtelen megváltozott a szélirány és óriási hóvihar kerekedett. (Unstad, Lofoten szigetek, Norvégia).

A Red Bull oldalán megnézhető az összes kép óriási felbontásban is.

UPDATE: Sajnos már nem nézhetők meg óriási felbontásban, levették a linket :-((

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.