https://444.hu/assets/bajnai-nem-lesz-miniszterelnok2.gif

Bajnai nem drogozik, de elhiszi, hogy jövőre miniszterelnök lesz

POLITIKA
2013 szeptember 04., 12:39
comments 9

Aki kérdez: Erdélyi Péter, Magyari Péter; aki képez: Ács Dániel.

  • Bajnai Gordon választási tanácsa: egy szavazat az MSZP-s emberre Orbán ellen; egy pedig személyesen rá a listán.
  • A bizonytalanokat és titkolózókat akarja elvinni szavazni.
  • Egyszer már találkozott Simicska Lajossal, de nem mondja meg miért.
  • Neki néhány százmilliója, a pártjának néhány milliója van.
  • Sosem kábítószerezett, és hisz egy magasabb szellemben.

Mintha két szék között a padlóra esett volna. Tavaly október óta arról beszélt, hogy a bizonytalanokat is meg kell szólítani, nyitni kell jobbközép felé. Közben a legtöbb hír arról szólt, hogy éppen hogyan készül együttműködni az MSZP-vel. Ezek nem oltották ki egymást?

Azzal az ambícióval tértem vissza a politikába, hogy szabadítsuk meg Magyarországot a kialakulóban lévő maffiaállamtól, és nyissunk egy új korszakot a magyar politika történetében. Ez az ambícióm nem változott. A múlt héten az MSZP-vel kötött megállapodással megteremtődtek az Orbán-rezsim leváltásának alapjai.

Ha a kormányváltás a cél, akkor miért nem lépett be inkább az MSZP-be? Most úgy néz ki, hogy körülbelül akkora frakciója lesz az Együttnek, mint az LMP-nek volt 2010-ben.

Az előző válaszomnak csak az egyik felét hallotta meg. Azt mondtam, az egyik cél az Orbán-rezsim leváltása, de azt is mondtam, hogy meg kell újítani a magyar politikát. Ezeket egyszerre szeretném megvalósítani. Az ambícióm pedig sokkal nagyobb annál, hogy az LMP korábbi méretét rekonstruáljuk a parlamentben. Az új kormány egyik meghatározó ereje szeretnénk lenni.

kassza2

De miniszterelnök 2014-ben nem lesz már, ez világos?

Miért?

Mert abban állapodtak meg az MSZP-vel, hogy a választások után az erősebb párt adja a miniszterelnököt. És a közös jelöltek kétharmada szocialista lesz. Van olyan választási matek, ami alapján az Együtt erősebb lehet az MSZP-nél?

Hadd pontosítsak. A megállapodás arról szól, hogy az lesz a miniszterelnök, akinek a pártjára többen szavaznak listán. Ez azt jelenti, hogy a választó az egyik szavazatával elküldheti az Orbán-rezsimet, a másikkal pedig eldöntheti, hogy kit szeretne miniszterelnöknek látni az ellenzéki oldalról. Az egyéni jelöltek száma nem befolyásolja a miniszterelnök kérdését. Egészséges, a győzelmet segítő versengés indulhat be a két szövetséges párt között.

Lesz olyan választókerület, ahol önök majd azt mondják majd, hogy egyéniben a szocialista jelöltre tessék szavazni, listán viszont az Együttre?

Persze.

Azt is lehetségesnek tartja, hogy az MSZP-nek lesz nagyobb frakciója, és mégis ön lesz a miniszterelnök?

A megállapodás alapján ez is lehetséges.

Tényleg reális, hogy listán annyit kapjanak, hogy ön legyen a miniszterelnök?

Azon fogunk dolgozni, hogy így legyen. Sokan vannak, akik Orbánra semmiképpen sem akarnak szavazni, de valamiért az MSZP-re sem. Nekik nem kell majd kompromisszumot kötni.

Ha koalíciós kormányra készülnek, és valószínűleg több szocialista jut be a parlamentbe, mint együttes, akkor ez miért nem kompromisszum nekik? Hiszen az MSZP-t segítik így is vissza a hatalomba.

Aki nem az MSZP-re akar szavazni, az tud ránk szavazni. És ha sokan lesznek ilyenek, akkor a koalíciós kormányban mi leszünk a meghatározó szereplők. Mindenki, aki azt szeretné, hogy véget érjen ez a maffiaállam, annak szerintem ez egy elfogadható kompromisszum.

kiszivarogtato2

Mi lett abból, hogy miközben Mesterházy Attilával tárgyalt, a kollégái az ön tudta nélkül kiszivárogtatták az ATV-nek az éppen aktuális ajánlatát? Mekkora balhé volt?

A kiszivárogtatás a tárgyalások szempontjából nem volt döntő jelentőségű. Korábban eldöntöttük, hogy ezzel az ajánlatunkkal [az előválasztás felvetésével] a nyilvánosság elé állunk, már összehívtuk a sajtótájékoztatót erről. De valóban szerencsétlennek tartom, hogy néhány elem már a tárgyalás ideje alatt kiszivárgott. Olyannyira, hogy egy üveg Gere Kopárral jeleztem Mesterházy Attilának, hogy ezt szerencsétlennek tartom.

És a stáb felé mivel jelezte? Nekik kellett kifizetniük a Gere Kopárt?

Nem, azt otthonról vittem. Tíznél több ember tudott róla, hogy milyen ajánlattal készültünk.

Nem is tudja, hogy ki volt a kiszivárogtató?

Nem.

Mit mond egy vezetőről, hogy a saját csapatából valaki a háta mögött elkezd cselekedni?

Most dramatizálják ezt az ügyet, de a jelentősége nem volt túl nagy, egy órával előbb ment ki az anyag, minthogy a sajtótájékoztató elkezdődött volna.

Akkor ez nem vet rossz fényt ennek a szervezetnek a működésére vagy az ön vezetésére?

Szerencsétlennek tartom. Megbeszéltem a kollégákkal, hogy finoman fogalmazzak.

Ne fogalmazzon finoman! Üvöltözés volt?

A dolognak súlyos következménye volt, maradjunk ennyiben. Szerintem ugyanis az a vezető állít ki magáról szegénységi bizonyítványt, aki a belső ügyeket kiteregeti és nyilvánosságnak célzott gesztusokkal helyettesíti azt, amit házon belül kellene megtennie.

isten2

Nincs olyan felmérés, ami szerint ne vezetne nagyon a Fidesz, simán kinéz az újabb kétharmad is. Hogy lehet ezt behozni?

Az összes választó 25-30 százalékát szokták mostanában mérni a Fidesz mögött. Az széttagolt ellenzéknek az összeadott támogatottsága 21-22 százalék körül van. A különbség nem áthidalhatatlan. Az egész választási szituáció kulcsa a magukat bizonytalannak mondó, vagy titkolózó szavazók kezében van.

Csak 30 százalék szeretné a kormány maradását. Hónapok óta 55-56 százaléka a választóknak kormányváltást akar. Az ellenzék feladata most az, hogy őket el is vigye szavazni.

Idén eddig egy nagy elmozdulás volt a közvélemény-kutatások szerint a pártok támogatásában, amikor a márciusban látványosan megerősödött a Fidesz az első rezsicsökkentés után. Most jön a második. Nehéz ügynek tűnik, nem?

Az ellenzék ugye nem tud rezsit csökkenteni. Legfeljebb azt tudja elmondani, ami a valóság: hogy ez a rezsicsökkentés fenntarthatatlan.

Ezt márciusban miért nem sikerült elmondani?

Elmondtuk, és az volt a meglepő, hogy csak 6 százalékkal ment fel a Fidesz, hiszen ingyenpénzt osztottak. Alternatívát kell felállítani: azt mondtuk, hogy mi önrészmentesen leszigetelnénk Magyarország összes régebben épült házát, és akkor 30 százalékkal csökkenne a rezsi. Ez fenntartható lenne, csak nehezebb elmagyarázni.

Ha összefog az ellenzék, akkor majd vonzóbb lesz a bizonytalanoknak?

Nem, de az összefogás mindennek az alapja. Utána el kell magyaráznunk, hogyan teszi tönkre Orbán Viktor lépésről lépésre az országot, és hogyan tudunk jobban kormányozni nála.

„Teszi tönkre az országot” – pont ezt mondta a 2010-es kampányban a Fidesz, és általában azelőtt is a mindenkori ellenzék. Hol van itt a politikai korszakváltás?

Ezt az állításomat alá tudom támasztani. Négy dolog történne, ha Orbán Viktor hatalmon maradna. 1. Az ország gazdasága tartósan zsugorodó állapotba kerülne. 2. Egy zsugorodó gazdaságban egyre kisebb torta szeleteiért folyik egyre ádázabb harc a társadalom csoportjai között, mint a 30-as évek Magyarországán. Ez egy belső harcokkal megosztott nemzetet teremt, és tömeges menekülést az országból, ami demográfiai válsággal fenyeget. 3. Orbán Viktor rendszere nem tartható fenn az EU keretei között. A 2014-es választás egy népszavazás is lesz, hogy Európában akarunk-e maradni. Ha Orbán marad, Európa megy. 4. Ha az államot eszközül használó korrupciós gépezet tovább viszi ki nyergesvontatóval a pénzt, akkor itt el fog szabadulni minden. A rendszer néhány ezer vazallusa egy újabb választási felhatalmazással úgy éreznék, hogy mindenki tulajdonára rátehetik a kezüket, ahogy ezt a trafikokkal és a földekkel már elkezdték. Ezek együtt tönkretehetik Magyarországot.

b_simicska02

Lenne elszámoltatás?

Politikai értelemben a választási vereség lesz a büntetés. Aki bűncselekményt követett el – attól tartok ilyen is bőven van – őket az igazságügyi szerveknek kell kíméletlenül felelősségre vonniuk. A politikailag kontrollált jogi felelősségre vonásban nem hiszek. Ám ha megmarad ez a polip, ami most minden csápjával szívja el Magyarország életerejét, akkor az ország kormányozhatatlanná válik.

Akkor Nyerges Zsolt vagy Simicska Lajos bűnözők ön szerint?

Egy interjúban csak olyan állítást tehetek, amit bizonyítani is tudok. De az például ilyen, hogy a Simicska- Nyerges-érdekeltségeknek az elmúlt három évben nemigen akadt versenytársa a közbeszerzések vagy az uniós pénzek megszerzése terén, ami pusztán versenyképességükkel nem magyarázható.

Találkozott már velük személyesen? Mármint Nyerges Zsoltal és Simicska Lajossal.

Nyerges Zsolttal még nem. Simicska Lajossal egyetlen egyszer.

Erről meséljen!

Nem akarok beszélni róla.

Azt elmondja, hogy találkozott vele, de nem mond róla semmit?

Nem fogom azt mondani, hogy soha életemben nem találkoztam vele, ha egyszer már igen. De beszélni nem akarok és nem is fogok róla. Egyébként nem olyan ügyről volt szó, amivel kapcsolatban őt általában a sajtóban emlegetni szokták.

Az új szabály, ami tiltja a kampányok külföldi támogatását, állítólag az Együtt ellen készült. Okoz ez gondot?

Nem. A Fidesz megpróbál minket külföldi érdekek ügynökeinek beállítani, de mi a valódi nemzeti érdeket próbáljuk képviselni. Az Együtt kampányának finanszírozását magánadományokból kívánjuk előteremteni, és a törvény szerint a jelöltjeink után járó költségvetési támogatásból.

Mennyi van most a kasszában?

Egyelőre a tagdíjak folytak be, nem olyan régen indultunk. De hamarosan országos kampányt indítunk, hogy kisebb felajánlásokat kapjunk. Csak egy példa: ha százezer ember vállalná, hogy havi ezer forintot ad, az egy év alatt 1,2 milliárd forint. Abból bőségesen lehetne kampányolni.

De most mennyi pénz van a kasszában?

Néhány millió forint.

Bajnai

És ön miből él most?

Alapítottam egy tanácsadó céget, ami kizárólag olyan cégeknek ad tanácsot, akiknek nincs Magyarországon semmilyen érdekeltségük. Ez ma is működik, ebből van jövedelmem.

Ez okoz elfoglaltságot?

Havonta 2-3 napot kell utaznom, plusz a konferenciatelefonok, sok írás és olvasás. Annyi munkát végzek ezzel, amiből el tudom tartani a kiterjedt családomat.

Mekkora a személyes vagyona?

Ha mindent összeadunk, ingatlanok értékét is, akkor néhány százmillió forint. De tegyük hozzá, hogy 16 évig dolgoztam a magánszférában, egy sikeres karrier van mögöttem, nagyvállalatokat irányítottam. Sok nagy ügyet vittünk végig, a Graboplast, a Rába vagy éppen az Index megmentését. Kemény munkával halmoztam fel azt a tartalékot, ami az utóbbi időben csak csökken. De sajnáltatni nem akarom magam, Magyarországon a jómódú emberek közé tartozom.

Miben tartja jellemzően a pénzét? Értékpapírban? Cipruson? Bécsben?

Döntő részben ez a vagyon ingatlanokban testesül meg, amiben lakunk is. Kisebb része megtakarítás, azt Magyarországon tartom, nincsen külföldön számlám.

Van olyan iskoláskorú gyereke, akinél dönteni kellett, hogy etika vagy hittan órára járjon?

Nincs.

És ha lenne?

Ha így lenne, megbeszélném velük. Én azt tartanám helyesnek, ha a hittant mindenki privát döntéseként tanulná, és ez nem az iskola dolga volna. Nem szeretném, hogy erre bárkit is kényszerítsenek. Az erkölcsös nevelés természetesen feladata az iskolának és a szülőknek is. A hit azonban magánügy.

Ön egyébként hisz istenben?

Azt gondolom, hogy van valami magasabb szellem, ami a világot összetartja.

Drogozott már életében?

Nem.

Semmit se?

A hagyományos tudatmódosítókban hiszek, sör, bor, minőségi pálinka, és ifjúkori botlásként időnként boroskóla, sör-unikum és kevert is szerepelt a listán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.