Felfedte magát Rudolf Höss lánya

Történelem
2013 szeptember 09., 12:09
comments 1
  • A most 80 éves, rákos Brigitte Hoss 40 évig őrizte a titkát, de most bevallotta, hogy ő Rudolf Höss lánya.
  • A történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosát a világ legkedvesebb emberének tartja.
photo_camera Rudolf Höss (Fotó: Wikipedia)

Rudolf Höss (aki nem azonos Rudolf Hess-szel) 22 évesen, 1922-ben lépett be a náci pártba, 1934-ben pedig az SS-be. 1940 és 1943 között az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka volt. Közvetlenül felelős volt 1,1 millió ember meggyilkolásáért. 1944-ben visszatért ide felügyelni 430 ezer magyar zsidó 56 nap alatt levezényelt kivégzését. 1947-ben, a varsói tárgyalása után Auschwitzban akasztották fel. Nyiszli Miklós is írt róla a Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban című könyvében, Höss felügyelte Joseph Mengele brutális emberkísérleteit.

A lánya, Brigitte Höss negyven éve él az USA-ban, és most elmesélte a sztoriját. Inge-Brigitt Höss néven született 1933-ban, és az első emlékei arról szólnak, hogy egyik koncentrációs táborból a másikba költöztek, ahogy az apja kúszott feljebb a ranglétrán. 7 és 11 éves kora között egy Auschwitz melletti villában laktak, ahol több fogoly szolgálta ki őket, és ami a tőlük elkobzott bútorokkal volt berendezve. Az emeleti ablakból rá lehetett látni a krematóriumra is, de Brigitte szívesebben emlékszik a lovaglásokra és a kedves német juhászkutyákra.

Amikor látszott, hogy a németek elveszítik a háborút, a család északra próbált szökni, hogy onnan meglóghassanak Dél-Amerikába, de ez nem jött össze. Miután Rudolf Hösst kivégezték, a család pár évig nagy szegénységben élt, ezért Brigitte lelépett Spanyolországba, és az ötvenes években három évig a Balenciaga divatháznál kezdett modellkedett.

1961-ben hozzáment egy amerikai ír mérnökhöz, aki Brigitte-et is csak egy áldozatnak tekintette, ezért megegyeztek, hogy eltitkolják a származását. A férfi munkája miatt éltek Libériában, Görögországban, Iránban és Vietnamban, majd 1972-ben Washingtonba költöztek, ahol Brigitte egy divatháznál kapott részmunkaidős állást. Nem sokkal azután, hogy felvették, ittasan bevallotta a zsidó főnökének, aki a kristályéjszaka után menekült el Németországból, hogy ki az apja, és a férfi nem is hibáztatta, a nő 35 évig ott maradt.

A pár 1983-ban vált el, a lányuk meghalt, de a fiuk még mindig Brigitte-tel él. Az unokák eddig nem tudtak arról, hogy ki volt a dédapjuk. Brigitte testvérei Németországban élnek, az egyik unokaöccse, Rainer azt mondta:

Ha tudnám, hol van eltemetve a nagyapám, lehugyoznám a sírját.

photo_camera Rudolf Hössék Auschwitzban

Annak ellenére, hogy sosem beszélt az apjáról, és tudja, hogy amit tett, az megbocsáthatatlan, szeretettel emlékszik az apjára:

Ő volt a legkedvesebb ember a világon. Nagyon jó volt hozzánk.

Kollégái is úgy emlékeztek Hössre, mint aki, miután embereket küldött a gázkamrába, hazament bújócskázni a gyerekeivel. A testvérei közül egyedül Brigitte vallott nyilvánosan a múltjáról.

Brigitte szerint Höss „belül szomorú volt”, meg volt félemlítve, és különben is megtette volna más, amit ő, ha nem vállalja. Brigitte szerint a britek kínzással vették ki belőle a vallomását, amikor beismerte, hogy felelős egymillió ember haláláért, és azt kérdezi: „Ha annyian meghaltak volna, mint ahogy mondják, akkor hogy lehet ennyi túlélő?”

Brigitte Hoss floridai otthonában az ágy fölött a szülei esküvői fotója van, így minden álmát a tömeggyilkos apjának tekintete őrzi.

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.