18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Szegeden ágyaztak be először a koponyacsontba hallókészüléket Európában

TUDOMÁNY
2013 szeptember 10., 13:16

Európában egyedülálló hallásjavító-műtétet hajtottak végre kedden a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek – közölte Rovó László professzor. A műtétet egy 74 esztendős nőn végezték el, így a kontinensen először ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, ami bőrrel teljesen fedett mágneses dokkoló egységgel kapcsolódik a külső beszédprocesszorhoz.

photo_camera Fotók: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Nincs szükség a bőrön átnyúló rögzítő kapocsra, így a hallásjavító eszköz kívülről lényegében észrevehetetlen, az eszköz használata így kényelmesebb például úszás vagy fürdés közben is – magyarázta a tanszékvezető egyetemi tanár. A csontba ágyazott hallókészülékek olyan pácienseknél alkalmazhatók, akiknél a belsőfül ép, ám valamilyen okból a hangrezgések nem jutnak el oda. A beültetett eszköz a koponyacsonton keresztül továbbítja a belsőfülbe a mechanikus rezgéseket – mondta a professzor, aki szerint a cél az, hogy előbb-utóbb minden hallásjavító eszközt a bőr alá beültetve, rejtve lehessen használni.

photo_camera A bőr alá elhelyezett hallásjavító

Terman Tibor, az eszközt forgalmazó Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a mágneses dokkoló egységgel ellátott hallókészülék a jövő év elején kerül forgalomba, de a világ néhány kiválasztott klinikáján már alkalmazzák. Szerinte mivel nincs feltűnő külső nyoma a beavatkozásnak, az esztétikai szempontoknak hála a készülék használati értéke növekszik, és a páciensek kedvezőbben fogadják majd, mint a korábban alkalmazott megoldásokat. Magyarországon előreláthatólag évente 200-250 ember kaphat majd ilyen hallókészüléket. A beültetést a társadalombiztosítás finanszírozza – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.