Kovács Ákos-dalszöveg a péniszes irodalomtankönyvben

Tbg
zene
2013 szeptember 12., 08:56

irodalom-10-akos-1984-banzai

A pénisz-szerű ábrával díszített borítójú 10-es tankönyv újabb meglepetést tartogat, mégpedig egy dalszöveget Kovács Ákostól. A szöveg abból a korszakból származik, amikor Kovács még a Bonanza Banzai-jal zenélt. A dal George Orwell 1984 című művéről szól (illetve az ihlette), ezért a regény ismertetése és elemzése mellé került a tankönyvbe, vélhetően azzal a szándékkal, hogy a popzenén át közelebb hozza a fiatalokhoz a művet. A szándék dícséretes, de a Depeche Mode-dal Bonanzával késtek húsz-huszonöt évet.  Az eredeti szám és az egészen jól sikerült klip itt.

Az álmaimat gépek rázzák,
Hogy ne tudjak aludni,
Hogy folyton fáradt legyek,
És ne érdekeljen semmi, de semmi.

A szépségedet elcsúfítják,
Hogy ne tudjál kitűnni,
Így veszélytelen leszel rájuk,
Akár az összes többi.

Várom, hogy egy angyal érkezzen,
És fizessen a bűnért, ha vétkeztem,
És ha el kell mennem innen, meglehet,
Hogy te temeted el a testemet.

Nagy Testvér figyel téged,
A hangja rád szól a falakból,
Mindenütt ott van, érzed,
Mégsem látható sehol.

Várom, hogy egy angyal érkezzen,
És fizessen a bűnért, ha vétkeztem,
És ha el kell mennem innen, meglehet,
Hogy te temeted el a testemet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.