Fájdalmas fordulatokban az árvízről

POLITIKA
2013 szeptember 16., 11:37

Nem, nem volt újabb árvíz a Dunán, Pintér Sándor belügyminiszter még mindig a nyári áradásról beszélt napirend előtt a parlament hétfői ülésén. A fontosabb részletek, szó szerint, ahogy elhagyták a száját:

  • Az árvíz rendkívüli pusztítást hajtott végre.
  • Három szintre bontották az intézkedés irányítását.
  • A védekezés megszervezése sikeres volt.
  • Az áradás a Duna teljes szakaszán történt.
  • A Duna kettőszázhatezer főt veszélyeztetett.
  • A legnagyobb sikernek azt értékeljük, hogy emberi életben nem keletkezett kár.
  • 1570 fő került kitelepítésre.
  • Ezer szállítójármű szállította a védekezésre kijelölt embereket.
  • Kilenc helikoptert üzemeltettünk a honvédelmi miniszter irányításával.
  • 33 ezer hivatásos és 36 ezer önkéntes védekezett, az utóbbiba bele kell számolni az országgyűlési képviselőket is.

A frakciók minderre ezt reagálták:

Harangozó Tamás, MSZP:

Valóban el kell ismernünk, hogy az árvízi védekezésben a kormány jobban teljesített [...] elnagyolt volt a beszámoló az elköltött közpénzhez képest [...] mi történt a 466 millió forint adománnyal? Kormánytisztviselőket dolgoztattak túlórában, javadalmazás nélkül.

Mirkóczki Ádám, Jobbik:

Nem mennék bele a Harangozó képviselőtársunk által elmondottakba, jellemző, hogy vannak olyanok, akiket csak a pénz érdekel [...] Hatalmas katasztrófaveszély fenyegetett [...] Jó volt részt venni az összefogásban [...] Vannak olyan pontjai a védekezésnek, amit a jövőbeni hatékonyság szempontjából érdemes újragondolni [...] Összefogás legyen.

Schiffer András, LMP:

Elismerést érdemelnek az állami szervek és az összefogás [...] A kormányzatnak ösztönöznie kéne a civileket, amikor maguk akarnak adományvonalakat létrehozni [...] Kár volt az olyan közjátékért, mint ami Esztergomban történt, hogy a miniszterelnök nem találkozott a polgármesterrel [...] Nem elég egy 150-200 éves paradigma alapján védekezni, semmilyen árvízi védekezés nem helyettesíti a tudatos vízgadálkodást. Fokgazdálkodást!

Harrach Péter, KDNP:

Inkább élményszerűen számolnék be arról, ami választókerületemben történt (Harrach a szobi körzet képviselője). Szervezettség volt [...] Az összefogás egyértelmű [...] Nem a civil világ dolga a kezdeményezés [...] A márianosztrai rabok szerint a Duna-parton jobb a levegő.

Rogán Antal, Fidesz:

Most már nyugodtan megállapíthatjuk, hogy az évszázad árvíze volt [...] Az anyagi károk nagy részét sikerült minimalizálni. Ez a kormány felkészültsége és szervezettsége nélkül nem valósulhatott volna meg. A kormány jobban teljesített, például az önök (MSZP) kormányánál [...] A miniszterelnök azokkal találkozott a gátakon, akik a gátakon voltak (ezt Schiffernek válaszolta).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.