Egy nap alatt megkedvelte a fogyatékkal élőket Szilvásvárad országgyűlési képviselője

POLITIKA
2013 szeptember 22., 10:23

A fideszes Horváth László a képmutatás új világbajnoka.

A szilvásváradi fogyatékkal élők ügyéről pénteken írtunk.

A történet arról szól, hogy a község nem látná szívesen, ha 14 fogyatékkal élő ember költözne be közéjük. A képviselő testület tagjai szerint ezek az emberek nem nyújtanak szép látványt. Meg amúgy is olyanok, mint az ózdi cigányok. Meg Szilvásváradnak ehhez semmi köze,

Mi ettől a témától próbálunk szabadulni

- mondta a polgármester.

A fogyatékkal élők körüli elképesztően undorító hisztériakeltésbe a város országgyűlési képviselője, a fideszes Horváth László is beszállt. Honlapján szeptember 6-án jelent meg egy poszt

Kitagolás: Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat!

címmel.

szilvas1

 

Miután viszont megírtuk, hogy mi történik a községben a politikus hirtelen a fogyatékkal élők legnagyobb barátja lett.

Facebook oldalán még szombaton lecserélte a borítóképet egy olyanra, amin a pár nappal ezelőtt még nem szívesen látott emberekkel pózol.

 

 

Ez viszont semmi ahhoz a videóhoz képest, amit Horváth képviselő a youtube csatornájára rakott fel.

Az igazán durva rész 2:35-től indul.

Itt Horváth bemegy a fogyatékkal élők otthonába, ahonnan Szilvásváradra költöznek(?) majd, és eljátssza, mintha ő végig támogatta volna ezt az ügyet. Az emberek ott hálálkodnak neki, fogják a kezét. Ő meg magyarázza nekik, hogy csak nem ismerik őket, ezért voltak ellenségesek velük a szilvásváradiak.

Mintha ugyan nem neki lett volna dolga tájékoztatni a Szilvásváradon élőket. Meg mintha nem fúrta volna a tömeg mögé bújva az egész beköltözést.

Beszélni kell mindenkivel, csak így lehet. (...) Akik nem itt élnek, akik csak a távolból üzengetnek, azok ne ítélkezzenek. Ők nem a megoldás részei. Ők tűzfészket akarnak csinálni ebből a vidékből. (...) A lakóotthon számukra [a fogyatékkal élők számára] egy szabadabb élet szimbóluma. Egy olyan életé, amikor akár palacsintát is ehetnek. Egy palacsinta is lehet egy álom. Azt hiszem nem kérnek túl sokat.

UPDATE:
Horváth most tartott sajtótájékoztatót a témában. Azt mondta, hogy hibának tartja (nem a sajátnak), hogy nem tájékoztatták megfelelően a környéken élőket arról, mit is jelent a fogyatékosotthon kitagolása.
Az is kiderült, hogy a tervezett négy helyett csak két ingatlanba költöznek fogyatékkal élők Szilvásváradon.

UPDATE 2:

A szélsőséges indulatokat látva - épp a fogyatékosok érdekében - javasoltam, hogy oda [Szilvásváradra] ne költöztessenek lakókat. Miután azonban az érintettekkel, a település vezetésével és a szomszédokkal is beszéltem, úgy látom, ha kevesebb helyszínen is, de van lehetőség befogadó lakókörnyezet kialakítására Szilvásváradon.

Ezt is Horváth László mondta a vasárnapi sajtótájékoztatón. Meg azt is, hogy nem kér abból, hogy politikai ügyet kovácsoljanak a történtekből.

A fideszes képviselő szerint a módosított pályázati anyag alapján Szilvásváradon és Bélapátfalván két-két, Mónosbélen  és Nagyvisnyón négy-négy, Bükkszentmártonban pedig három lakóotthon létesül. Ezekbe 2015 tavaszán költözhetnek be a fogyatékkal élők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.