Írtam egy cikket arról, hogy a Magyar Nemzet szerint manipuláltam? Igen!

Tbg
politika
2013 szeptember 25., 12:17
  • Nem szoktunk ilyet csinálni.
  • Válaszolunk arra a Magyar Nemzetben szerdán megjelent cikkre, amely a 444-et manipulálással vádolja  Szilvásváradról szóló cikkem miatt.
  • A szerzőről annyit tudok, hogy a Magyar Nemzet munkatársa, cikkéhez csak annyit írt: "Munkatársunktól".

A Magyar Nemzetben (MN) az alábbi címmel jelent meg a cikk:

Vágott videóval manipulál a balos média

Majd a folytatás:

Egy vágott videofelvétel alapján manipulált a 444 hírportál a fogyatékkal élők számára épülő szilvásváradi lakóotthon ügyében. A felvétel alapján megírt cikkükben azt sugallták, a helyi képviselő-testület ellenzi, hogy sérült emberek érkezzenek a településre. Mindeközben a vágatlan verzió egészen másról tanúskodik: az egyik képviselő – akinek a szavait a hírportál csak részben idézte – pont a fogyatékkal élők védelmére kelt.

A cikk lényegi mondanivalója ebben tulajdonképpen ki is merül, még annyit állapítanak meg, hogy

Mint ismeretes, a balliberális média napok óta lejárató kampányt folytat az ügyben.

(A teljes, "vágatlan" cikkhez sajnos meg kell venni az újságot, online csak az első része van fent.)

Menjünk akkor sorban:

A vágott videó

A videókat, filmeket, film- és videóriportokat általában megvágják, hiszen a nyersanyagot önmagában nem szívesen fogyasztják a nézők, hallgatók.

Vegyük például Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, amit a legtöbben nem hallgattak meg teljes, vágatlan verzióban, de a lényeges mondatok (elkúrtuk, hazudtunk stb.) mindenki számára ismertek, sőt nem ritkán politikai célokra is felhasználta őket többek között az egyik magyarországi politikai párt.

Amit viszont a Magyar Nemzet nem vett észre, hogy cikkünkbe ugyan a vágott videót ágyaztam be, de link, sőt szövegrész mutatott a vágatlan, 43 perces verzióra is, tehát aki akarta, megnézhette azt is.

Manipuláltam-e?

A kérdés inkább az, hogy manipuláltam-e én, vagy a videót készítő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai akkor, amikor a képviselőtestületi ülés teljes, 43 perces videóanyagából egy szerkesztett változatot is készítettek, közzétették, és én az alapján cikket írtam.

A Magyar Nemzet szerint igen, hiszen az egyik képviselő valójában nem a fogyatékkal élők befogadása ellen, hanem mellettük foglalt állást.

Röviden: nem, nem manipuláltam, hiszen a képviselő ugyanúgy megszavazta a többiekkel együtt azt a közleményt, amiben arra kérik a Heves Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, gondolja át, hogy Szilvásváradra is be akar telepíteni fogyatékkal élőket.

Bizonyíték: a határozathozatal pillanata a vágatlan videón, kérdéses képviselő jobb elől, barna zakóban, szemüvegben. Igen, megszavazza. Ráadásul ez a pillanat a vágott verzióban is szerepelt.

Mellékesen jegyzem meg, hogy még ha ez a képviselő támogatta volna is a projektet, a többiek nem tették. Cikkemben pedig csupán azt a tényt rögzítettem, hogya a képviselőtestület mi ellen foglalt állást.

Továbbá megemlítettem, hogy az elutasítást a helyi országgyűlési képviselő Horváth László korábban kiadott, elutasító közleményével összhangban támogatta a testület. Ez is hallható a videón, a polgármester, Szaniszló László mondja.

Mindebből vontam le azt a következtetést, hogy a helyi vezetők nem támogatják az ügyet (ez azóta változott, változhatott, de arról is írtunk cikket).

Hosszabban: A képviselő úrnak a következő szavait idéztem a vágott videóból, amivel kapcsolatban az MN szóvá teszi, hogy nem idéztem a teljes szöveget, és emiatt manipulálódott a képviselő úr:

Az a nagy baj, hogy a lakosság nem tudja, kikről van szó… Javarészük csendes, nyugodt… és hát csak tehetetlen… egymás kezét fogják, ott sétálnak… na, nem mondom, nem szép látvány!

S íme, a szöveg eredeti, hosszú változata a vágatlan verzióból:

Az a baj, hogy a lakosság nem tudja, kikről van szó, ugye, én járok oda az intézetbe, ott van olyan jámbor nyugodt, csak szegény fogyatékos. Se nem dühöng, se nem bántana senkit, segítőkész. Még haszna is volna a szomszédnak belőle, mert szeret ezt-azt csinálni, meg dolgozni.
Van is ott kertészet, meg korongoznak, meg mit tudom én… tehát… még munkát is végeznek, tehát… nem biztos, hogy… nem mindig arra kell gondolni, hogy őrjöngő őrült… ott nincs is olyan. Azokat az alkoholmérgezetteket meg a krónikus alkoholistákat máshová viszik, nem Bélapátfalvára. Tehát a java részük csendes nyugodt, és… hát csak tehetetlen. Ugye, egymás kezét fogva ott sétálgatnak, meg mennek… na, nem mondom, nem szép látvány. Ezt, én is ezt mondom, mert hát látom, meg ismerem őket.

Ha észreveszi a manipulálásnak áldozatul esett szövegrészt, kérem, azonnal küldjön egy levelet!

---

Végezetül szeretném felhívni a Magyar Nemzet Munkatársának figyelmét, hogy Horváth László fideszes orsszággyűlési képviselő honlapján azt hirdeti napok óta, hogy ne vásároljanak ingatlanokat a célra Szilvásváradon.

Jó lenne megkérdezni erről az MN-es Munkatársnak a képviselőt, mert nekem sajnos napok óta nem válaszol.

photo_camera )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.