Kiürült a Képzőművészeti Egyetem kasszája, nem lesz fizetés a héten

oktatás
2013 október 03., 10:31
comments 2

Az intézmény működtetéséhez szükséges anyagi feltételeket 2013. szeptember hónapig tudtuk csak nagy nehézségek árán biztosítani, szeptember közepén azonban világossá vált, hogy az október elején esedékes bérekre nincs meg a fedezet.

Erről tájékoztatta a Magyar Képzőművészeti Egyetem a munkatársait ma. Az intézmény azt írja: "A nem várt nehézség enyhítésére a mai napon az intézménynél közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkatársaknak 50-50 000.- Ft -ot  utalunk  számlájukra, ezzel az intézmény bankszámláját teljesen lemerítettük. A havi járandóság fennmaradó részét a minisztériumi ígéret szerint jövő hét közepén tudjuk átutalni. Akkor kerül sor az ösztöndíjak folyósítására is."

Ahogy sok helyen, itt is 5-éig szokták utalni a fizetéseket, ebben már egészen biztosan csúszás lesz. A munkatársaknak elküldött levél szerint "az év eleje óta közismert, hogy az Egyetem olyan komoly gazdasági gondokkal küzd, amelyet saját erejéből megoldani nem tud". Az év elején adott ki egy felhívást az MKE hallgatói hálózata, hogy a decemberi 65 milliós zárolás után újabb 300 milliót vonnak el az intézménytől, ami azt jelentheti, hogy az egyetem tavasszal bezárja kapuit. Ez végül nem történt meg, Lázár János behívatta az intézmény vezetését, mert belátta, hogy mégsem tartható az MKE előző évi költségvetésének 38 százalékát kitevő elvonás, ebben állítólag maga Orbán Viktor is egyetértett. Az intézmény azóta mégis folyamatosan anyagi problémákkal küzd.

Az egyetem a mostani levelében azt írja, hogy "az intézmény vezetése a 2013. évi állami támogatás csökkentésének ismeretében immár 10 hónapja folyamatosan küzd a helyzet megváltoztatásáért. Az egyetem január végén média nyilvánosság mellett ígéretet kapott a kormányzattól az elvont állami támogatás visszaadására, melyet a tanév kezdetéig írásban is megerősítettek.

Az illetékes minisztériumi képviselők bár elismerik  és ígérik a támogatás megadását, a mai napig a hiányzó összeg folyósítása nem történt meg."

A gazdasági hivatal "minden pénzügyi lehetőséget megpróbált és kihasznált, hogy a hiány ellenére az intézmény működjön, mindenki időben megkapja a munkabérét. A fenntartó kérésére eddig 5 különböző költségtervet készítettünk. A mai napon az 5. változatot az intézmény vezetői személyesen vitték be a minisztériumba, ahol azt az ígéreték, hogy várhatóan jövő hét közepén, 9- 10-én megkapjuk a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet."

Megkerestük az MKE gazdasági főigazgatóját, Juhász Ferencet, aki lapunknak megerősítette, hogy a megszokott 5-i határidőre nem lesz a fizetés a munkatársaik számláján, és az ösztöndíjak is csúszni fognak. A minisztériumnál azt mondták nekik, hogy tartják az ígéretet a korábbi elvonások visszapótlására, de adminisztrációs okok miatt csak a jövő héten érkezik meg a pénz a MKE kiürült számlájára. Addig az érintettek türelmét kérik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.