A pápa új irányt ad a történéseknek

vallás
2013 október 04., 20:15
comments 3

„Azért nem költöztem be az apostoli palotába, mert az olyan, mint egy fordított tölcsér: belül tágas, de szűk az ajtaja. Én emberek nélkül nem birok élni.” (Ferenc pápa)

Ferencről már a megválasztásakor tudni lehetett, hogy át akarja alakítani a félresiklott katolikus bürokráciát. A jelek szerint módosítaná az egyház viszonyát az emberekkel, mert mint mondta, „az egyház túl önző lett, és befogadóbbá kell tenni”. Egy interjúban Ferenc azt mondta, hogy az elődei belehabarodtak a pompába, és „udvaroncokat” tartottak.

„A pápai udvar a pápaság leprája.”

Bár Ferenc nem számít gyors változásra, azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy változtasson azon, hogy a Vatikán leginkább a világi érdekeire koncentrál, és elhanyagolja az őt körülvevő világot.

Vatikáni G8

A pápa most tartotta meg az első találkozóját a bíborosok egy elit csoportjával, a vatikáni G8-cal. Arról tanácskoztak három napon át, hogyan újítsák meg a vatikáni bürokráciát, amire az utóbbi években egyre többet panaszkodtak a püspökök annak autoriter módszerei és a keményfejűsége miatt. A fő feladatuk átírni a Szentszék különböző osztályainak működését szabályozó 1998-as alkotmányt – írta meg a BBC.

photo_camera REUTERS/Tony Gentile

Pénteken a pápa a nyolc bíborossal ellátogatott Assisibe, ahol újra bejelentette, hogy a katolikus egyházat a szegények egyházává szeretné változtatni, és az elhagyott kolostorokat és monostorokat a menekültek szállásává akarja tenni.

„A világiasság gyilkos, mert megöli a lelket, megöli az embereket, és megöli az egyházat”

– mondta.

Mérsékelten nyitott

A 76 éves argentin Jorge Mario Bergoglio a 266. pápa. Ferenc XVI. Benedektől vette át a tisztséget márciusban, miután az lemondott (ilyet pápa utoljára 600 éve tett).

Ferencet sokan a leghaladóbb szellemiségű pápának tartják, nemcsak azért, mert a Twitteren is közvetítették a szentmiséjét vagy mert selfie-t lőtt, hanem mert kimondta, hogy a katolikus egyház teljesen megszállottan viselkedik a melegházassággal, az abortusszal és a fogamzásgátlással kapcsolatban. Egy nappal ezután viszont békülékeny gesztust tett az egyház dogmatikusan gondolkodó konzervatív szárnya felé: elítélte a terhességmegszakítást, mint a mai kor fogyasztói kultúrájának egyik tünetét, és arra biztatta a katolikus orvosokat, hogy utasítsák vissza az elvégzését.

„Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után, ahol előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról”

– mondta a Le Monde-nak.

photo_camera REUTERS/Tony Gentile

Ferenc fő üzenete, hogy a szegények pápája szeretne lenni, és fel is szólította a vatikáni nagyköveteket, hogy tartsák magukat távol a burzsoá életstílustól, vagy azt kockáztatják, hogy nevetség tárgyai lesznek.

Klasszikus egyházfői kötelességként felszólította a nagyhatalmakat arra is, hogy egyezzenek meg Szíria ügyében.

A melegek felé

A nők egyházi szerepvállalásának erősítését sürgette, mert neki ez nem egyenlő „szoknyába öltözött macsókkal”. A melegek felé pedig minden elődénél nagyobbat lépett, amikor azt mondta:

Ha egy ember meleg, és jó akaratú, és keresi az Istent, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem őt?

Azt is mondta, hogy a Vatikánban van meleg lobbi, de Benedektől eltérően, aki szerint a homoszexualitás egy természet adta rendellenesség, Ferenc pápa finomabban fogalmazott, és azt mondta, hogy több levelet kapott homoszexuálisoktól, akik társadalmilag sebzettnek érzik magukat, amiért az egyház örökösen elítéli őket. „De az egyház nem akarja ezt tenni” – mondta.

Leszámolás a bankáregyházzal

A sorozatos korrupciós botrányokba keveredett vatikáni bankot is megpiszkálta: a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen augusztusban saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli levelet adott ki, ezzel még jobban szigorította az IOR vatikáni bank és a többi szentszéki pénzügyi szervezet feletti ellenőrzést. Ennek eredményeként a bank éves mérlegét 70 év után először közzétették.

photo_camera Fotó: Reuters

A híressé vált La Republicának adott interjújában a leprás megjegyzése mellett olyanokat mondott még:

  • „A hittérítés ostobaság, értelmetlen, meg kell ismerni, meg kell hallgatni a másikat.”
  • A szenteket nem lehet osztályozni, előbb tudja felsorolni a legjobb argentin focistákat.
  • Az ateistákról azt mondta, hogy annak is van lelke, aki nem hisz a lélekben, és még vele is előfordul, hogy ha klerikálist lát, egyből feltámad benne az antiklerikalizmus. A világi politikai hatalomra törekvő irányzatról azt mondta, hogy a klerikalizmusnak semmi köze nem kellene, hogy legyen a kereszténységhez.

Ferenc tehát szavakban nyitottabbá tenné az egyházat, de közben mégis mérsékelten a konzervatív, elutasítja a terhesség-megszakítást, a fogamzásgátlást, a melegházasságot, a halálbüntetést és az eutanáziát is. A mostani csúcstalálkozó után viszont akár konkrét lépéseket is tehetnek az egyház decentralizációja felé, amihez hasonlóan nagy feladatra pápa már régóta nem vállalkozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.