Tajvan: 2020-ban a kutya sem véd meg minket Kínától

külföld
2013 október 09., 16:27
photo_camera Tajvani hadgyakorlat, a képen egy Kidd osztályú cirkáló. (Fotó: REUTERS/Pichi Chuang)

Kedden jelent meg a tajvani védelmi minisztérium éves jelentése, ami egy lehetséges kínai fenyegetésre figyelmeztet. Eszerint ha 2020 után Kína úgy dönt, hogy megtámadja Tajvant, egy esetleges amerikai ellentámadás sem tudná megvédeni a szigetet.

Kína nagy bevásárlást tartott az oroszoknál. Vettek egy pár nukleáris tengeralattjárót, taktikai bombázót, lopakodó vadászgépeket és rakétákat. Ezen felül éppen egy saját lopakodón és anyahajón is dolgoznak, de ezek legyártása még évekig eltart.

Az elmúlt években Kínában évente több mint 10 százalékkal emelték meg a katonaságra szánt költségvetési pénzeket. Ha így folytatják, képesek lesznek nagyobb erőfeszítés nélkül elfoglalni Tajvant 2020-ban, áll a jelentésben.

Kína hadserege most 2,25 millió fős, és karnyújtásnyira fekszik Tajvantól, ahol jövőre tovább csökkentik a hadsereg létszámát: 240 ezres helyett csupán 215 ezer fős lesz az aktív állomány.

Tajvan 1949 óta nem tartozik kínai fennhatóság alá. Jelenleg Kínai Köztársaság a hivatalos neve. Bár Kína nem ismeri el függetlenségét, a világ többi része igen.

Amerika 1996-ban két repülőgéphordozót küldött, hogy megvédhesse Tajvant az esetleges támadástól. Ekkor voltak az első nyílt választások az országban, és Kína ezek megzavarására rakétateszteket hajtott végre. Az amerikaiak válaszul olyan méretű flottát küldtek oda, mint a vietnami háború óta még soha.

Jelenleg Kína-barát elnök vezeti a Kínai Köztársaságot, és 2008 óta javul a viszony a kommunista Kínával. Az elnök mandátuma még két évre szól. (Yahoo)

A cikket Tremmel Márk írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.