Coming out: nem értem a Napirajzot!

KULTÚRA
2013 október 14., 09:25
comments 8

napiall

Évekig eltitkoltam. Társaságban, amikor valaki fölvetette, hogy

És az megvan, amikor leül mellé az öregasszony a padra?

csak sunnyogtam, mondtam megyek, hozok valami piát. Amikor visszaértem, épp ott tartottak, hogy

Amikor kinyújtja a nyelvét, és azt mondja, hogy Szevasz, Laci, az mekkora már?

Tényleg mekkora már, helyeseltem, és reméltem, nem látszik, ahogy elvörösödöm.

A kutya, vaze, ahogy a végén csóválja a farkát, hát az beszarás!

Csapkodtam a térdemet, annyira röhögtem.

És hazafelé azon gondolkodtam, hogy a Napirajzot nem érteni, annál cikibb a világon sincs. Pál apostol leveleit nem érteni, hát istenem. Az Ulyssest nem érteni, simán. De hogy a Napirajzot?

Nagy ritkán megesett, hogy valaki halkan feltette a kérdést:

Ti értitek a Napirajzot?

De csak hatalmas nevetés volt a válasz, és mindenki tette tovább a dolgát, mintha mi sem történt volna. Nem érteni a Napirajzot? A kérdés felvetője aztán úgy tett, mintha csak viccelt volna, és együtt nevetett a többiekkel ezen a képtelenségen.

Aztán egy napon, ami egy életre megváltoztatta az életemet, Uj Péter elmotyogta magát a 444 szerkszetőségében:

Nem értem a Napirajzot.

Én, mint aki hosszú fuldoklás után bukkan fel a víz alól, felkiáltottam:

Én sem, én sem!

Erre persze Uj Péter azonnal nekiesett az összes Napirajznak, lázasan kattintott, szkrollozott, és mintegy megnyugtatandó saját magát, minden egyes Napirajz után közölte: Na, ezt értem. Ezt is értem. Blablablabla, leül az öregasszony, ja, ezt is értem. Blablablablabla, ezt is értem. Csóválja a farkát, Értem. Értem. Értem, értem, értem. Na tessék. Kinyújtja a nyelvét. Értem. Csak ezt az egyet, ezt a napit, ezt nem értettem. de most már ezt is értem.

Persze, van egy csomó Napirajz, amit még én is értek, és annak alapján, amit értek belőle, Merényi Grafitember Dániel egy zseni. Ez nem vicc, tényleg egy zseni.
Amikor nem értem, azzal vigasztalom magam, hogy mindig voltak meg nem értett zsenik, és mindig voltak olyan szellemi fogyatékosok, akik nem értették meg őket. Elhatároztam, hogy létrehozok nekik, magunknak egy csoportot a Facebookon. Az anonim napirajznemértők csoportját. Csatlakozzanak álnéven. Nem kell mindig mindent bevallani. Én megtettem Önök helyett is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.