Zenés buliban lassabban részegednek a nők

életmód
2013 október 17., 14:53

Vajon miért megy dübörgő zene a bulihelyek többségén? Lehet, hogy nem is csak a partihangulat miatt?

Brit kutatók meglepő eredményre jutottak. A portsmouth-i egyetemen negyvenöt, 18 és 28 év közötti lány bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevők feladata mindössze annyi volt, hogy megigyanak egy-egy 275 ml-es vodkás üdítőt, aztán értékeljék, mennyire érzik magukat részegnek.

A lányok egy részénél mindeközben óceánokról szóló természetfilm, a többieknél pedig hangos zene ment a háttérben. A kutatók közben stopperrel mérték, milyen gyorsan isszák meg az italukat.

A kísérlet eredménye szerint azok a lányok, akik zenére iszogattak, sokkal gyorsabban végeztek, és sokkal józanabbnak érezték magukat, mint azok, akik a természetfilmet nézték.

A hangos és pörgős zene tehát láthatóan lassítja a bódultságérzet kialakulását ivás közben. Ahhoz, hogy beüssön az alkohol,

jóval több idő és jóval több ital szükséges,

ha pörgős zene ordít a fülünkben. Legalábbis a lányoknál biztosan, ugyanis fiúkkal nem végezték el a kísérletet. (Igaz, a kutatók szerint nincs ok azt gondolni, hogy a férfiaknál máshogy működik ez.)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha néhány kör után sem érezzük a bulihangulatot, újabb ital helyett inkább menjünk ki a szabadba friss levegőt szívni, hogy az alkoholnak legyen esélye kifejteni bódító hatását. Ráadásul így olcsóbban megúszhatjuk az estét.

Fejér Etelka

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.