https://444.hu/assets/biohazard.jpg

A válás ragályos

TUDOMÁNY
2013 október 22., 04:53
comments 6

„A halál után a válás az egyik fő oka a házasságok megszűnésének.” (tény)

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van egy házasságra az, ha egy közeli rokon vagy egy barát válik, és azt tapasztalták, hogy így sokkal nagyobb lesz az esélye a válásnak. A Brown Egyetem kutatói a massachusettsi Framingham több ezer lakóját alapul véve vizsgálták az 1971 és 2001 közötti házasságkötéseket, válásokat és újraházasodásokat.

A Bostontól nem messze található, 67 ezer fős Framingham azért jó választás egy ilyen kutatáshoz, mert itt működik az USA egyik legrégebbi és legalaposabb hosszútávú kutatása. A Framingham Heart Study 1948-ban indult, és szívbetegségeket vizsgált, mára több ezer emberrel csinálnak alapos interjúkat úgy, hogy néhány évente felülvizsgálják azokat. Ráadásul a viszonylag kis városban az adatok alapján jól feltérképezhetők a kapcsolati hálók, és ez a szociológusoknak aranybánya.

Rose McDermott és a csapata arra a következtetésre jutott, hogy a válás 75 százalékkal valószínűbb, ha egy barát is elvált (ezt hívják 1. szintnek), és 33 százalékkal nagyobb az esélye a házasság felbontásának, ha egy barát barátja vált el (ez a 2. szint).

A kutatók egy járványhoz hasonlították a jelenséget, már ami azt illeti, hogy még egy barát barátjának válásáról (2. szint) szóló pletyka is „megfertőzhet” egy kevésbé stabil házasságot. Ezután viszont nincs veszély, ha válik egy barát barátjának barátja (3. szint), annak már nincs hatása a házasságra.

A framinghami kutatásról egyébként a készítői is azt mondják, hogy több okból sem lehet egész Amerikára nézve általános következtetéseket levonni belőle. Például azért, mert a vizsgálatban résztvevők majdnem mind fehérek, iskolázottabbak, inkább középosztálybeliek, és a válásra kevesebb hajlandóságot mutatnak az átlagos amerikaiaknál.

A szociológusok a megfigyelt jelenséget „társadalmi fertőzésnek” nevezik, azaz információ, attitűdök és viselkedések átadását barátoknak, családtagoknak és más közösségi hálózatoknak. Ehhez hasonló „fertőzések” befolyásolhatják egyébként a kamaszok szexuális magatartását, de így terjedhetnek a munkahelyeken felbukkanó ismeretlen, lelki eredetű betegségek is.

2006-ban egy közgazdász azt állapította meg, hogy azoknál a testvérpároknál, ahol az egyik testvérnek lett gyereke, nem sokkal később a másiknak is nagyobb valószínűséggel lett. Nyáron arkansasi kutatók állapították meg, hogy a gyerekkori elhízást is befolyásolja a közösségi háló, azaz, aki dagi gyerekekkel jár egy iskolába, könnyebben elhízhat.

Magyarországon az utóbbi három évben több ezerrel csökkent a válások száma, de ez a KSH szerint nem azért van, mert egyre több házasság végződik jól, hanem azért, mert a házasságban élők aránya is egyre kisebb.

2012-ben szinte minden korcsoportban csökkent a válások gyakorisága, de a legnagyobb visszaesés a 20-24 éves nőknél és a 30-34 éves férfiaknál volt. A 20-29 évesek válnak leginkább, de az elmúlt 10 évben a 35 feletti házaspároknál emelkedett leginkább a válások gyakorisága. 2012-ben egyébként halál vagy válás miatt 68 ezer házasság szűnt meg (46 ezer halál, 22 ezer válás miatt), miközben csak 36 200 jött létre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.