1000 euróért vehették a szőke kislányt

külföld
2013 október 22., 12:06
comments 2

Hétfőn bíróság elé állítottak Görögországban egy roma párt, mert a múlt héten egy szőke kislányt találtak náluk egy cigánytelepen tartott razzián. Megvizsgálták a DNS-üket, és kiderült: biológiailag nincs közük a gyerekhez. Ezért emberrablással és okirat-hamisítással vádolják őket. Azt is gyanítják, hogy a Maria nevű kék szemű kislányt azért tartották, mert vele több pénzt tudtak összekoldulni, de bizonyíték hiányában nem tudták őket megvádolni a sokkal súlyosabb büntetéssel járó gyerekkereskedelemmel.

photo_camera A szülők és a gyerekük (Fotó: Reuters via görög rendőrség)

A pár szomszédai azt állították, hogy Szaliszék kb. 1000 euróért (majdnem 300 ezer forint) szerezhették be a gyereket. A bíróságon a Daily Mail forrása szerint a 39 éves Hrisztosz Szalisz a feleségére, a 40 éves Eleftheria Dimopouloura hárított mindent, mondván, ő már az elején azt mondta, hogy:

Nem akarok egy „bombát” a házamba!

Vándor-rabszolgapiac

Szalisz állítólag azt mondta, hogy 2009-ben épp távol volt, amikor a felesége felhívta, hogy magához vett egy csecsemőt. A férfi állítólag azt is mondta, tudja, ki volt a közvetítő, aki 2009-ben elintézte, hogy a felesége örökbe fogadja a lányt, akit a szülei a felesége szerint nem akartak megtartani.

A vádlottak sikertelenül fellebbeztek, hogy óvadék ellenében elengedjék őket, hogy így „meg tudják keresni azt a bolgár nőt, aki csecsemőkorában elhagyta a kislányt”. A párt külön hallgatták ki, és külön védekeznek. Az ügyvédeik felajánlották, hogy elfogadják, ha a vádlottakat az enyhébb büntetéssel járó illegális örökbefogadásban nyilvánítják bűnösnek, de a városi ügyész ezt is elutasította. Egy 14 év alatti gyerek elrablásáért Görögországban akár 10 év börtönt is adhatnak.

photo_camera Képek eltűnt gyerekekről egy athéni szervezet irodájában, középen Maria látható (Fotó: John Kolesidis / Reuters)

Az ügy egyből hatalmas nemzetközi felháborodást keltett, és már több ezren telefonáltak azt állítva, hogy talán tudják, hogy ki lehet a kislány, akit a görög média „szőke angyalként” emleget. Maria a vádlottak szerint négyéves, de a fogászati és orvosi vizsgálatok alapján inkább öt vagy hat lehet. A párt okirat-hamisítással azért vádolják, mert a kislánynak hamis születési anyakönyvi iratot állítottak ki, Dimopoulounak pedig két hamis személyi igazolványa is volt.

A helyi roma közösség a bíróság előtt tüntetett a vádlottak érdekében. A vezetőjük, Haralambosz Dimitriou azt mondta:

Mindennel megvádolják a romákat: lopással és gyerekrablással. De csak köztünk történik? Ez egy hatalmas sértés ránk nézve.

Dimitriou viszont azt is elismeri, hogy a pár fizethetett a gyerekért, mert, mint mondta, 2009-ben egy bolgár érkezett a telepre, akik gyerekeket árultak. Marián kívül öt másik gyereket is árultak, és neki is ajánlottak egyet 1000 euróért, de nem élt az ajánlattal – mondta.

Maria szobája (az egyetlen a lakásban) egyébként tisztán van tartva, és a kislánynak két sor cipője is van. Ő most az athéni Egy gyerek mosolya nevű jótékonysági szervezetnél van, és állítólag jól érzi magát. A szervezethez már kb. nyolcezer hívás érkezett vele kapcsolatban.

Maffiamódszerek

Kosztasz Jannopoulosz rendőrségi vezető szerint a kislányt a Szaliszék „táncoló medvének” használták. A kislány táncoltatásáról egy háromhetes videó is előkerült, amin Maria a cigánytelepen táncol.

Több szemtanú azt állította, hogy a kislányt két hete egy bevásárlóközpontban látták kéregetni. A lányt megtaláló szociális munkások szerint is koldulásra kényszerítették a gyereket, és talán még szexuálisan is kizsákmányolták.

A cigánytelepen tartott razzián a vádlottak otthonában egyébként a szőke kislányon kívül találtak még:

  • karabélyt, pisztolyt, sörétes puskát és lőfegyvereket,
  • egy golyóstoll alakú pisztolyt a hozzá tartozó töltényekkel,
  • láncfűrészeket,
  • késeket,
  • símaszkot,
  • marihuánát és egyelőre beazonosítatlan tablettákat,
  • két lopott hitelkártyát,
  • lopott kamerát, laptopokat és hifit.

Szaliszékon kívül 12 embert tartóztattak le, akiket lőfegyverrel való visszaéléssel és kábítószer-kereskedelemmel vádolnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.