Minden idők egyik legintenzívebb vihara fog lecsapni a Fülöp-szigetekre

katasztrófa
2013 november 07., 18:39
comments 2

A Haijan szupertájfun (a Fülöp-szigeten Jolandának hívják) órákra van a szárazföldtől. Ezreket költöztettek biztonságos helyre miatta a Fülöp-szigeteken, aminek a középső része felé tart az USA haditengerészetének tájfunközpontja szerint. A Haijan 215 kilométer per órával halad, de egyes lökései elérik a 250 kilométert is.

photo_camera Szupertájfun

A tájfun a műholdas mérések alapján elérte a tájfunmérésre szolgáló Dvorak-skála maximumát, tehát a történelem egyik legintenzívebb vihara lehet. (Sőt, 8,1-es szintet is elért, pedig 8,0 a maximum.)

Elsősorban a földcsuszamlás által fenyegetett és a part menti településekről költöztetik el az embereket, mert az előrejelzések szerint a vihar akár hét méter magas hullámokat is kelthet. Az esetleges mentésre és élelmiszersegélyek szállítására készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet. (A két legfenyegetettebb tartomány egyikében egyébként a múlt hónapban a Richter-skála szerinti 7,2-es földrengés pusztított, több mint kétszáz ember esett az áldozatául.)

A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan az idén már a 24. lesz, és miután pénteken és szombaton átsöpört az országon, továbbmegy Vietnam felé. (Quartz, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.