ÉLŐBEN az MSZP-Együtt 2014 jeltölbemutató sajtótájékoztatójáról

Tbg
POLITIKA
2013 november 08., 12:20
comments 11
photo_camera Úgysem mondom meg, ki fotózta. (Én.)

A két, választási szövetséget kötött párt az A38 hajóhoz csatlakoztatott BKK-s hajóállomáson mutatja be nemsokára a jövő évi választáson a fővárosi egyéni körzetekben induló jelöltjeit.

Durva, hosszú menetre számítunk, mert 18 jelölt van a 18 budapesti választókerületben, és a mellettem ülő kolléga szerint egyesével fogja őket bemutatni a két pártelnök, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon.

Mindenkit itt van, aki vereségre vagy győzelemre számíthat 2014-ben Budapesten. A falakon a jelöltek nagy méretű fotóit látni, a pulpituson magukat a jeölteket. Az MSZP elnöke azzal tűnik ki, hogy Coca Colás üveget rakatott maga elé, nem úgy mint Bajnai és Molnár Zsolt (Bp-i elnök, MSZP), akik vizet.

13.21 - Ezen a szép novemberi napos napon köszöntött mindenkit Molnár Zsolt és felkérte Szelényi Zsuzsát (ex-Fidesz, Együtt-PM), hogy mondjon pár szót. Mond is.

Szelényi szerint Budapest Magyaország középpontja, legfejlettebb régiója, de nem működik az ország nélkül, ahogy az ország sem Budapest nélkül. (Hányszor hallottam én ezt már, te jó éééég). Szelényi szerint Budapest-ellenes a mostani kormány, pedig meg kéne érteni, hogy Budapest nem él meg a vidék nélkül és fordítva.

Ebben a közhelyben nincs több, Karácsony Gergő következik.

13.23 - Rendszerváltásról emlékezik meg: azt az Európát, amit 1990-ben kerestek a Magyarországon, ma már máshol keresik a fiatalok. Nagyon sokan úgy érzik, hogy sok álmot elvesztett. Ez a mostani miniszterelnök döngölte az álmokat a földbe. Orbán Budapest-ellenes ugyanis.

Ma lélekben Magyarország központja Felcsút, mert Orbán így képzelte el. Ezután néhány utalást tett Mészáros Lőrincre és a megpuccsolt ellenzéki esztergomi polgármesterre.

Ma az ellenzék nyerne Budapesten, ha most lennének a választások

- ez eddig a legerősebb tételmondat. Nem tudom, milyen adatokból indult ki Karácsony.

Vissza fogjuk hódítani Orbán-országot!

- mondja Karácsony Gergő, kap egy kis tapsot, leül.

13.28: Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlés szoci frakcióvezetője beszél, de sajnos torzul a hangja, kontaktos a mikrofon.

Budapest jelenlegi bábkormányával szemben, mi tiszta és modern fővárost teremtenénk, ésszerűen fejlődő Budapestet szeretnénk, mondja.

13.29: 

Mi másképpen gondolkodunk, mi gondolkodunk.

- ez egy szép mondat Horváthtól.

Valódi válaszokat adunk a közelekdési, a közbiztonsági stb. problémákra. Visszavesszük a kórházakat és az iskolákat az Orbán-kormánytól (gondolom itt az Orbán-kormány-féle államosításra gondol). Nem üldözzük a hajléktalanokat, nem vágunk ki fákat (Normafa, Városliget áttervezése).

Nálunk a hozzáértés és a szakmai rátermettség a döntő

- mondja Horváth Csaba.

(Halkan jegyzem meg: az MSZP Hagyó Miklósnak dobta a BKV-t, a városligeti fejlesztés pedig már egy régi téma, nem fideszes találmány.)

13.33: Most pedig megtekintünk egy hangulatos kampányfilmet, amit úgy tessék elképzelni, hogy van egy fotó egy sárga Combinó villamosról, amire rácsúsznak a jelöltek képei. Időnként a háttérkép változik, Bazilika, egy-két biciklista.

Az látszik, hogy ez nem egy kamuvideó, de nem is annyira szórakoztató.

13.37: Nemsoká Mesterházy és Bajnai kapja meg a szót, mondja Molnár de előtte még elmondja, hogy a saját jelöltekre számíthat a kép pártelnök.

photo_camera Kunhalmi Ágnes és Molnár Gyula középen.

Bajnai Gordon szerint nagyszerűek a jelöltek, mert nagyszerű feladatra vállalkoztak.

13.41: Juhász Péterrel kezd (V. kerület, 1-es evk). Elmondja róla, hogy megszervezte a Millát, volt a Kendermag egyesület szervezője (az "ellenzék", mondja Bajnai, emiatt szereti, nevetés), de a lényeg, hogy a TASZ romapgrogramjának volt a koordinátora.

Az V. kerületben ő lesz Rogán Antal kihívója. Mesterházy átveszi a szót, és viccelődik azon, hogy a Belváros épp most kapott tanyafejlesztési pénzt. Aztán ő is elkezdni mantrázni a "Budapest, a bűnös város"-t. Ezzel szemben az MSZP fejleszteni szeretné a fővárost úgy, hogy

akár még országos problémákat is meg tudnának oldani egy jó budapesti fejlesztési tervvel

- mondja Mesterházy, aki kiemeli, nem a párt, hanem a civilek rakták össze ezt a fejlesztési tervet (amúgy konkrétum magáról a tervről még nem hangzott el.)

13.46: Józsa Istvánt mutatja be Mesterházy, aki mérnök (XI. kerületben indul, 2-es evk). Önök talán onnan ismerhetik, hogy ő beszélt Pálffy Istvánnak a parlamentben, amikor a KDNP-s a beszéd közben elhagyta a termet. Józsa egyébként ebben a cilusban érett be, számos felszólalása szokott lenni a hétfői plenáris ülésen.

 13.48: A zöldpolitika arcaként mutatja be aztán Bajnai Szabó Tímeát, elég jó tapsot kap a fekete hajú ex-LMP-s politikus, aki a 3-as evk-ban indul a XII. kerületben.

14.49: Szelényi Zsuzsa indul a II kerületben (4-es evk)

13:50: Kocsis-Cake Olivio következik, őt is Bajnai mutatja be, mint rádiós műsorvezetőt és mint kampányszakembert. (VII. kerület, 5-ös evk) Én most tudom meg, hogy a nevét úgy kell ejteni: cake (és nem "kék").

13.51: Mesterházy veszi át a szót, hiszen MSZP-s jelölt jön. Higgadtan és szisztematikus problémamegoldót ismerhetünk meg Pál Tibor személyében (VIII kerület, 6-os evk)

13:52: A legjobb politikusnevű MSZP-s jön, Hiszékeny Dezső. Neki lesz talán a legkönnyebb dolga, hiszen ott indul, a XIII. kerületben, ahol Tóth József és Szanyi kapitány is nyerni tudott a narancsos fülkeforradalom ellenére.

13.53: Tóth Csaba Zuglóban szorongatja majd meg Papcsák Ferencet. Mesterházy szerint szisztematikus politikust lehet benne becsülni. Fő profilja a kis- és középvállalkozások, de reméli, hogy másoknak is tud majd segíteni. Papcsákkal szemben Mesterházy sikerre számít. (XIV. kerület)

13.55: Burány Sándor következik (9. evk), aki régi motoros az MSZP-ben (fiatalabb generáció, mint Lendvai, de idősebb, mint Mesterházy). Nem kell bemutatni.

13.56: Egy fiatal következik most, Kiss László (III kerület, Óbuda).

13:57: Senkinek nem kell bemutatni a következő jelöltet, mondja Mesterházy.

Csak annyit kell mondani, hogy Kiss Péter, és mindenki tudja, kiről van szó

Bizony Kiss Péterről van szó. Kiss Péterről azért elmondanám, hogy nagy presztizse van a párton belül, ha jól tudom, a fiatal szocialisták kiképzésében játszott szerepet a párton belül. A legnagyobbat akkor mente, amikor Medgyessy Péter után miniszterelnököt keresett az MSZP, és majdnem ő lett, Gyurcsány helyett. Amúgy foglalkoztásüggyel szeret foglalkozni.

13.59: Egy civil a pályán következik az MSZP-től, Móricz Eszter, aki nagy érdekvédő hírében áll a pártelnök szerint, sokat mozgott civil körökben. A XV. kerületben fog indulni (12-es evk).

14.00: Tordai Bencét Bajnai Gordon mutatja be, elmondván, hogy sokan, sok helyről ismerik, legutóbb pl. felmászott a Lánchídra, hogy kifeszítsen egy molinót.

Ő is magyar, csak nem fideszes

14.01: Mesterházy következik megint:

Lukoczki Károly a leghangosabb ellenzéki hang a kerületben

- mondja, a XVII. kerületi jelöltről.

14.02: Simon Gábort sem kell bemutatni Mesterházy szerint, hiszen államtitkár volt a Gyurcsány-korszakban.

Sosem hezitált azon, ha bárki segítséget kért a kerületben, hogy segítsen.

Egyszerre harcostárs és barát, mondja róla az elnök.

14.03: Hiller Istvánt sem kell bemutatni, hiszen az oktatás és a kultúra területén is maradandót alkotott

Aranykorként tekintenek arra az időszakra, amikor ő volt az őre ezeknek a területeknek

- mondja Mesterházy azokról, akik esetleg kritizálták volna Hillert, de ma már látják, hogy neki volt igaza.

Egészen biztosan nyerni fogja a körzetét

14.05: Törzsökös csepeli következik, aki nem szobatudós, hanem aktív aktivista, a Szolidaritás csepeli koordinátora (XXI. kerület).

Komoly ellenfele lesz a Fidesznek Szabó Szabolcs.

14.06: Újabb jól ismert zöldpolitikus következik, Somfai Ágnes, mutatja be az utolsó jelöltet (XXII. kerület) Bajnai Gordon.

14.07: Molnár Zsolt ezzel zárja a programot, megköszöni a jelöltek bemutatását, és a szép terveket arról, hogyan kell kormányozni Budapestet. Molnár szerint mind a 18-an jövőre a Parlamentben fognak ülni.

Még körbejárok egy kicsit, de azt hiszem, ez a program kifújt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.