Az orosz honbanya nem bírja a buzulást meg a trágárságot sem

külföld
2013 november 13., 08:22
comments 2

Tiltsák be a

  • káromkodást az interneten,
  • a homoszexualitás népszerűsítését,
  • az ingyenes abortuszt,
  • a Simpson Családot vetítő tévéadókat,
  • a kábítószerfogyasztásról szóló honlapokat,
  • továbbá fizessenek adót, akik válnak.

Mindezen törvényjavaslatokat, (amelyek egy részét már elfogadták), ugyanaz az asszony,

bizonyos Jelena Mizulina jegyzi.

mizulina 1

Jelena Mizulina az orosz politika egyik állócsillaga: három különböző párt képviselője volt már, volt alkotmánybíró, és most éppen az orosz családok erősítésének stratégiáján dolgozik. Ő az orosz belpolitika ultrakonzervatív nagyasszonya, aki évente többször meghatározza, hogy miről menjenek a viták a tévében, az újságokban és az utcai tüntetéseken. Nem a kormány embere, de konstruktív ellenzéki, akinek egy csomó ötletét simán megszavazza a Putyint támogató többség. Ha kell, hülye bohóc, ha meg az kell a Kremlnek, akkor mögé lehet bújni egy-egy jogcsorbító törvény elfogadásakor. Mindenképpen hasznos a rendszernek.

Jelena Mizulina erejét mutatja, hogy kellemetlenül jár, aki packázik vele. Több mint egy tucat emberrel történt már meg, hogy kínos dolgokat írtak róla, gúnyolták, aztán egyszer csak rendőrségi idézést kaptak, és több órán keresztül vallatták őket arról, hogy mi alapján mentek neki a képviselőasszonynak.

Ott van például Xenia Szobcsak esete az orális szexszel.

Ő egy híres tévés személyiség, a Putyin-ellenes liberális ellenzék ismert alakja, akinek édesapja egykor Szentpétervár polgármestere volt.

Xenia Szobcsak éppen az ellentéte a szigorú és prűd Mizulina asszonynak, szexi és szabadszájú, így néz ki:

xenia szobcsak

Szobcsak sokat gúnyolódik Mizulinán. Így például elterjesztette, hogy Mizulina olyan törvényen dolgozik, ami betiltaná a szopást és a nyalást Oroszországban. Ez azonban nem igaz, ezzel a témával Mizulina jogalkotói munkájában még érintőlegesen sem foglalkozott. Felháborodását Mizulina úgy fejezte ki, hogy hivatalos személy megsértése miatt feljelentette Szobcsakot, akit majdnem két órán keresztül vallattak a rendőrségen. Végig az orális szexhez fűződő viszonyáról kérdezték a nyomozók. Szobcsak azzal vágott vissza, hogy bejelentette, feljelenti kártérítésért Mizulinát, mert a hosszú faggatózás elvette a kedvét az orális szextől, és azóta rosszabb az élete. (Végül nem tett ilyen feljelentést.)

A történet csak azért nem teljesen tréfás, mert a rendőrség tök komolyan asszisztált hozzá. És onnan nézve pedig pláne nem tréfás, hogy Mizulina törvényjavaslatai közül sok simán átment már az orosz törvényhozáson.

Például a homoszexualitás népszerűsítését tiltó törvény.

Ez elvben a gyerekeket védené a fejlődésükre veszélyes tartalmaktól, valójában azonban egy olyan gumijogszabály, amivel lényegében a teljes sajtóból ki lehetett tiltani mindent, ami a melegek ügyét firtatja. Az azonos neműek házasságát felvető írásokat például simán ideveszik. Az idén hatályba lépett törvény ellen nagyon élesen tiltakoztak nyugaton, még a szocsi olimpia bojkottját is felvetették, és e törvény miatt figyelt fel a külvilág is Mizulinára.

De honnan jött ez a nő?

Jelena Mizulina 1954-ben született egy harmincezres kisvárosban, Bujban. (A környéket a tatárjárásig finnugor törzsek lakták, erre lehetett az a Magna Hungaria, amit Julianus barát megtalált.)

Mizulina csillaga a jaroszlavi jogi egyetemen a hetvenes években kezdett felfele ívelni, ahol negyedévesként hozzáment Mihail Mizulinhoz, aki a helyi pártszervezet közepesen befolyásos vezetője volt.

Két gyermekük született, bár állítása szerint férjével hármat akartak, mert annyit kellene az orosz családoknak csinálniuk.

mizulina 2

A fiuk Brüsszelben él, ahol egy olyan cégnél dolgozik, ami nagyvonalúan támogat melegjogi kampányokat. Amikor erről cikkeztek Oroszországban, a szerzőket Mizulina azzal vádolta meg, hogy egy nemzetközi pedofilbanda tagjai. A lányuk Oroszországban egy kiadót vezet, ami lényegében családi vállalkozás, és konzervatív propagandát népszerűsít.

A család 1994-ben állítólag azzal az indokkal kért nagyobb lakást a jaroszlavi önkormányzattól, mert a macskájuk terhes lett, és kellett a hely a kiscicáknak.

Mizulina volt kutató a jaroszlavi jogi karon, aztán pedagógiai karon, és dolgozott a helyi bíróságon is. Kandidátusi címet is szerzett. Tagja volt 1991-ig a Szovjetunió Kommunista Pártjának.

Minden pártban megtalálta a helyét

Férjével együtt a Jabloko (Alma) nevű pártban találták meg a helyüket a rendszerváltás után, amit nyugatos, liberális pártnak tartottak. E párt jelöltjeként szerzett először parlamenti mandátumot, 1995-ben. Amikor a Jabloko népszerűsége zuhanni kezdett, átment a Jobboldali Erők Szövetségébe, és onnan lett képviselő. Ez is egy jobbos ellenzéki párt volt. Amikor ez a szervezet is kiesett az orosz parlamentből, akkor a Duma képviselője lett az alkotmánybíróságon, majd az Igazságos Oroszország nevű pártba lépett be, aminek most is képviselője.

mizulina 6

Ez már nem jobboldali és nem liberális párt, hanem szociáldemokrata, és inkább balról támadja a Putyin -féle vonalat. A pártot valószínűleg Putyinék azért hozták létre, hogy elvegyenek szavazatokat a kommunistáktól. Ellenzéki erő, de konstruktívan ellenzéki, jól kijönnek a Kremllel, főleg ha jól viselkednek.

És jól viselkednek: 2011-ben ez a párt adhatta a Család- Nő és Gyermekügyi Bizottság elnökét, de a kormányoldal a párt első jelöltjét visszautasította. De azt mondták, hogy Mizulina jó lesz. Azóta ő tölti be az elnöki posztot, és terjeszt be nagy feltűnést keltő törvényeket.

mizulina 4

Az egész karrier alapján Mizulina hatalmas túlélőnek tűnik, aki minden közegben megtalálja a helyét, és most van karrierje csúcsán. Ez a sikeres örök átállás arra utal, hogy folyamatos kormányzati hátszelet kap. Talán nem életszerűtlen azt feltételezni, hogy Mizulina egy tökéletes ügynök, akinek a mindenkori ellenzéki pártokban kell fontoskodnia. És közben ebből a pozícióból nyújthat be kínos, de a kormány számára sokszor szimpatikus törvényeket.

A cenzúra bűvöletében

Mizulina részt vett az orosz internet regulázásáról szóló több törvény elkészítésében is, ami lehetővé tette a károsnak tartott oldalak blokkolását. Ugyan a pedofília elleni küzdelem volt a fő jelszó, de olyan oldalak is a törvény áldozatául estek, mint például a „kannabisz fogyasztása” szócikk a wikipedia orosz változatában.

Egyik szerzője volt annak a törvénynek, ami a csúnya szavakat irtja az orosz neten: ha a szolgáltató egy lakossági bejelentés után 24 órával nem törli a kommentet, blogot, amiben csúnya szó van, akkor megbüntethetik.

Nem csoda, hogy az orosz interneten ilyen képekkel próbálnak visszavágni az elégedetlenek:

mrbrowngreen_elena-mizulina

Mizulina erős

A politikusnő most egy 2025-ig ívelő nagyszábású koncepción dolgozik az orosz családok védelmében. Ennek része lenne a béranyaság betiltása, az abortusz szigorítása, és a válások pénzbírsággal sújtása. Az ideális orosz családban a 2020-as években tervei szerint három gyerek születne, és a nagyszülők is együtt élnének a szülőkkel és az unokákkal.

Közben pedig hadjáratot indított három rajzfilm, a Simpson Család, a Family Guy és a Southpark sugárzása ellen.

mizulina 7

Mizulina a csúcson van, őrületeivel remekül el lehet vonni a figyelmet minden más kérdésről. Mivel ellenzéki képviselő, ezért a kormány minden felelősség nélkül játszhat elképesztő ötleteivel: néha felkarolja, máskor pedig elveti azokat. Jó eséllyel nem is ő találja ki ezeket.

Végül pedig álljon itt egy idézet tőle, egy általa írt törvény parlamenti vitájából:

"A homoszexualitás mint kifejezés nem fog szerepelni, helyette a nem hagyományos szexuális kapcsolat kifejezést használjuk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.