Emberek, szombaton lehet menni avart gereblyézni és előnevelt gesztenyefákat ültetni a Gesztenyéskertbe!

környezetvédelem
2013 november 15., 17:19
comments 2

gerstl1280p„Nagyon szépek a virágok” – szóltam oda köszönés helyett a szomszédnak egy vidám nyári reggelen. A szerkesztőség pár hete költözött át a Margit körúti házba. A beilleszkedés nem volt zökkenőmentes – sehol se örülnek igazán, ha hirtelen hét ember kezd fejenként napi másfél doboz cigit szívni a gangon, ahova tíz másik a biciklijét pakolja. Ilyenkor egy-két emberi gesztus sokat segíthet. Hát szóba elegyedtem a szomszéddal, aki naponta többször is körbejárta az összes emeletet, hogy meglocsolja a virágokat.

Így ismertem meg Gerstl Józsefet, a ház talán leglelkesebb lakóját. Csak azért nem merem neki ítélni az undisputed champion címét, mert a tetőtérbe Németországból hazaköltözött művésznő például kiállítást rendezett a festményeiből a ház lakóinak. Ez egy ilyen ház. És hogy ilyen, az jórészt Gerstlnek köszönhető, aki az elmúlt 27 évben ötvennél is több közös programot szervezett a lakóknak. Például minden évben közös karácsonyi ünnepséget is.

„Annyi jóindulat és barátság, mint amivel ő fordul az emberekhez, nagyon kevesekben van meg. Nem egymásnak ugrasztja a szomszédokat, hanem összefogja őket. A többség el is fogadja a meghívását. Mindig minden bajban elérhető, és segít" – nyilatkozta róla a Helyi Témának egy másik szomszédunk, Hozdeczky István.

Gerstl végtelen lelkesedése nem korlátozódik a Margit körúti házra. Amikor nem a ház virágait gondozza, a Novotel főkertésze. Ebben a minőségében immár huszadik éve rendez ősszel környezetvédelmi akciót a Gesztenyéskertben. A gesztenyefa legfőbb ellensége az aknázómoly, ami nemcsak károsítja, hanem idővel el is pusztítja a fákat. Az aknázómoly elleni védekezés sokáig rejtély volt. De Gerstl rájött, hogy a molyok a lehullott avarban telelnek át. Így húsz éve minden ősszel programot szervez az avar összegyűjtésére és megsemmisítésére.

Az évfordulóra pedig most még előnevelt gesztenyefákat is szerzett, amiket a kipusztult fák helyére ültethetnek. Az ünnepi alkalomra Gerstl sztárokat is szerzett. Ott lesz Bálint Gazda, Csongrádi Kata és még Benkő László is az Omegából, aki, ha minden igaz, maga fogja lekísérni a környezetvédő dalt, aminek a szövegét Gerstl írta. A dalt a Vienna Conservatorium növendékei adják majd elő.

Szombaton tehát mindenki ragadjon lombseprűt és gereblyét, aztán irány a Gesztenyéskert. Gyülekező 10:30-kor, a bemelegítést profi fitnesszedzők tartják, aztán kb. délután kettőig lehet avart gereblyézni és fát ültetni. Büfé is lesz!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.