Bajnaiékat most a küszöb alá mérték

POLITIKA
2013 november 18., 13:16
comments 22

Az Ipsos hétfőn közölte novemberi közvélemény-kutatását. Csak a jogosultak 36 százaléka tudta (akarta) megmondani, hogy melyik pártra szavazna most. Ők így döntenének most vasárnap:

A teljes népességre vatítve ez úgy néz ki, hogy a Fideszt 27 százalé támogatja, az MSZP-t 15, a Jobbikot 7, az Együtt-PM-t 3, az LMP-t és a DK-t 2 százalék.

A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya nem változott (42 százalék maradt), de a belső összetételük igen. E csoporton belül a teljesen passzív választópolgárok aránya csökkent 22-ről 19 százalékra, a pártok között hezitáló választóké nem módosult (12 százalék). Emelkedett viszont a "titkolózók" aránya, 8-ról 11 százalékra októberhez képest.

Az Ipsos szerint a fideszes tábor kissé nőtt, a baloldali pártok támogatottsága pedig valamelyest csökkent.

Októberben az emberek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, most 55 százalékuk. A közállapotokat pozitívan értékelők aránya viszont 30-ról 35 százalékra emelkedett. A kormányváltók aránya októberben 44 százalékos volt, ezúttal 41 százaléknyian szeretnének másmilyen kormányt. A múltkor 29, ezúttal 34 százaléknak az az álláspontja, hogy a Fidesznek kormányon kellene maradnia.

Ezek a véleményváltozások néhány társadalmi, demográfiai csoportban az átlagosnál jóval nagyobb mértékben megfigyelhetők. Az ötvenes, hatvanas korosztályok aktívan dolgozó tagjainak, az érettségizetteknek és diplomásoknak, valamint a vidéki városok lakosságának helyzetértékelése határozottan javult az elmúlt hetekben, és ezzel együtt kormányváltó szándékuk is visszafogottabbá vált. A diplomások körében olyannyira, hogy ők az egyetlen társadalmi csoport, amelyben nem a kormány elküldését óhajtók vannak többségben. 46 százalékuk menesztené, ugyanakkora hányaduk megtartaná a Fidesz-kormányt. A hatalomváltó hangulat leginkább a fővárosi és idős (65 év feletti) korosztályban érzékelhető: fele részük azt szeretné, ha a kormány távozna, és csak negyedük marasztalná Orbán Viktort és minisztereit.

A választópolgárok 17 százaléka tartozik, nagyjából 1,4 millió ember nem tud pártot választani, de a kormány bukását akarja. A titkolózók 11 százaléknyian, 900 ezren vannak.

A titkolózás az életkor emelkedésével egyre jellemzőbb, a 30 év alattiak 6 százalékára jellemző, a 60 év felettiek 16 százalékára. Az átlagot meghaladó mértékben rejtik el pártszimpátiájukat a vidéki városokban élők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.