Ma mégis kivégzik Joseph Paul Franklint, a rasszista sorozatgyilkost

bűnügy
2013 november 20., 10:52
comments 30

Elhárult egy akadály Joseph Paul Franklin az USA egyik leghírhedtebb, még életben lévő sorozatgyilkosának kivégzése előtt. Az ítélet végrehajtását november 20-ra tűzték ki, de egy kerületi bíróság kimondta, hogy Missouri állam büntetés-végrehajtása nem számolt el arról, pontosan milyen körülmények között, milyen összetevőkből készült az a halálos méreg, amivel a kivégzést végre akarja hajtani, és elhalasztotta a kivégzést. Missouri a pentobarbital nevű szert használja a kivégzésekhez, ami Franklin ügyvédei szerint kegyetlen és szokatlan módszer, és gyártója, a dán Lundbeck már nem is árusítja olyan államoknak, amelyek halálos ítélet végrehajtására szándékoznak használni.

photo_camera Joseph Paul Franklin. Fotó: Reuters

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán felülbírálta a döntést, így ma kivégezhetik Franklint, akit már csak a Legfelsőbb Bíróság ítélete menthetne meg a haláltól, de arra kevés az esély.

A most 63 éves Franklin 1997-es halálos ítélete óta, 16 éve várja a halált a missouri állambeli Potosi börtönében. Bevallotta, hogy 1978-ban megpróbálta megölni a Hustler magazin kiadóját, Larry Flyntet, 1980-ban pedig Vernon Jordan polgárjogi aktivistát. Flynt a kísérletben deréktól lefelé megbénult. Franklinhez vallomásai és a bizonyítékok alapján húsz gyilkosság, hat erőszakos bűncselekmény, tizenhat bankrablás és két bombamerénylet köthető. Végül Gerald Gordon 1977-es meggyilkolásáért ítélték el; összesen hat életfogytig tartó börtönbüntetés mellett a halálbüntetést is kiszabták rá.

A Fox a kivégzés előtt nem sokkal interjút készített Franklinnel a börtönben, itt lehet megtekinteni.

UPDATE: Franklin ügyvédjei szerdán mégis halasztási kérelmet nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz, ami egyelőre nem döntött, helyt-ad e a kérelemnek. Ha helyt ad, a kivégzést el kell halasztani.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.