Nincs az a kapcsolat, amin némi agresszívkedéssel ne lehetne rontani, gondolta Kína

külföld
2013 november 23., 12:07

és légtérvédelmi övezetet hozott létre egy szigetcsoport felett, ami szerinte az övé. Japán szerint meg nem. A légtérvédelmi övezetbe belépő gépeknek engedelmeskedniük kell a kínai vadászgépeknek, vagy számolniuk "vészhelyzeti légvédelmi intézkedésekkel". Ez utóbbi, gondolom, a rendetlenkedő lelövését jelenti".

Japán már tiltakozott is a lépés ellen, amit "eszkalációnak" nevezett.

A vitatott terület, a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett, inkább szikla-, semmint szigetcsoport a dél-kínai tengeren, Tajvan közelében. Maguknak a szigeteknek sok jelentőségük nincsen, igazából csak azért fontosak, mert a szigetek és Japán között jelentős tenger alatti szénhidrogén-mezőket sejtenek. Az pedig, hogy ezt ki termelheti ki, attól is függ, hogy melyik ország gazdasági övezetéhez tartozhat. Ha a szigetek Japánéi, akkor Japán, ha Kínáéi, akkor Kína.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a szigeteket Tajvan is a magáénak tartja, így ők is tiltakoztak. Sőt, jelezték, hogy katonai ellenlépéseket tesznek nemzetük biztonsága érdekében. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.