A legszervilisebb lap legszervilisebb interjúja a legszervilisebb politikussal

media
2013 november 26., 09:38
comments 3

November utolsó hetén két nehéz feladat hárult a világ médiájának fogyasztóira. Végignézni Pharrell Williams amerikai énekes-rapper 24 órás videóklipjét, és elolvasni a Magyar Nemzet egész oldalas, A kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra című interjúját a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Pozsgay Imrével. Egy amerikai kollégával sorsot húztunk, és persze neki volt mázlija: ő nézhetett klipet, nekem pedig olvasnom kellett.

A klip öt legjobb pillanatáról itt lehet olvasni, én azonban sajnos nem tudtam ilyen könnyen megúszni a dolgot. A legszervilisebb magyar lapban az utóbbi hatvan év legstabilabban szervilis teljesítményét nyújtó magyar politikussal készített interjút nem lehet öt pontra redukálni. Annyi briliáns megoldás van itt a kérdezőtől és a válaszadótól egyaránt, hogy muszáj mindkettejüknek teret adni.

Az öt legjobb húzás a Magyar Nemzettől az egész oldalas Pozsgay-interjújukban

  • Az a nyitókérdés, hogy: "Még ellenfelei is kénytelenek egymás közt elismerni, hogy ha ön nincs, talán egészen másként, megalkuvóbban, lassabban vagy brutálisabban alakult volna a rendszerváltás folyamata. Hiszen belülről tompítani tudta az állampárton belüli keményvonalas szándékokat. Nem lehet, hogy ezt nem tudják megbocsátani önnek a politikai kútmérgezők mind a mai napig?"
  • Ahogy a bevezetőben azt írják, hogy Pozsgay szerint csak Biszku és Grósz árulkodtak úgy mint a mai baloldaliak, aztán az interjúból kiderül, hogy ezt nem is Pozsgay mondta, hanem az ő újságírójuk.
  • Az a kérdés, hogy: "Önt mégis hol komunistázzák, sajátságos módon volt pártbeliek, hol pedig ellenkezőleg, a Fidesz bérencének bélyegzik. Nincs itt valami zavar? Hisz egyszerre nem lehet mindkét vádnak megfelelni."
  • Rövid kitérő a Magyar Nemzet szerepére a rendszerváltásban.
  • És az a kérdés, hogy: "Ön tényleg nem vádolható túlzott igazodással, hiszen Gorbacsovnak sem gazsulált."

Pozsgay Imre öt legjobb fontoskodása a Magyar Nemzet egész oldalas interjújában

  • "A német újraegyesítés tizedik évfordulójára meghívott Johannes Rau államelnök úr Wiesbadenbe."
  • "II. János Pál pápa pedig azt mondta, amikor 1989 márciusában találkoztam vele a Vatikánban."
  • "Egyszer Baszkföldön, San Sebastíánban a spanyol szocialista párt elnöke megkérdezte tőlem."
  • "A zugligeti úti nagyköveti rezidencián 1989 júliusában, majd a Fehér Házban is vendégül látott november elején."[idősebb Bush]
  • "A KGB irattárában találtak egy feljegzést, amit Krjucskov, a titkosszolgálat nagy hatalmú vezetője írt Gorbacsovnak. Valahogy úgy szólt: Kedves Mihail Szergejevics, óva intem attól, hogy Pozsgay Imrével találkozzék."

Az öt legvisszataszítóbb, legszervilisebb, legtakonygerincűbb, legálságosabb, legájtatosabb húzás Pozsgay Imrétől a Magyar Nemzet egész oldalas interjújában

  • Ahogy eddig is közismert volt, a magyar rendszerváltás tervezőmérnöke és kivitelezője Pozsgay Imre volt.
  • Ami nálunk van, az nem is hasonlít egy valódi európai baloldalhoz.
  • Ha a szegényekről van szó, Pozsgay baloldali. Ha a szabadságról, akkor szabadelvű. Ha a hazáról, akkor nemzeti konzervatív. És a mai kormány is ilyen.
  • Medgyessy Péter még hallgatott rá, aztán jött a szemét Gyurcsány.
  • Sajnos még sokáig együtt kell élnünk a rosszakaróink, irigyeink által rögzített előítéletekkel.

(Az interjút készítő Megyeri Dávidról Szily László osztott meg mikroblogján szórakoztató életrajzi adatokat.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.