Valamikor biztosan hazudott a kislétai közmunkás

POLITIKA
2013 november 26., 16:05
comments 8
  • Megint videóügy van.
  • Van, amiben nagyon hasonlít a bajaihoz.
  • De van pár jelentős eltérés.
  • És messze nem lesz annyira egyértelműen eldönthető, mint a bajai törpikés.

Nyilvánosságra hozta ma az Együtt-PM annak a kislétai videónak a vágatlan felvételét, amin egy közmunkás azt állítja: a polgármester ötezer forintot ajánlott azoknak, akik libával a kezükben elmennek tüntetni Bajnai Gordon ellen Nyírbátorba. Miért is érdekes ez? Egy kis visszatekintés:

  • Az Együtt 2014-nek dolgozó operatőr készített egy felvételt november 21-én, délután háromkor Kislétán, a temetőben.
  • Ezen hangzik el, hogy pénzért toboroz a fideszes polgármester tüntetőket a térségben járó Bajnai ellen
  • A szombaton nyilvánosságra került felvételen látható, biciklit támasztó két alakot kitakarták, hogy ne legyen beazonosíthatók, a teljes videót is megvágva publikálták.
  • Kisléta fideszes polgármestere vasárnap a köztévének nyilatkozva visszautasította a vádat, és szerinte fennáll a gyanú, hogy a videó szereplői pénzért nyilatkoztak.
  • Hétfőn este a köztévé Híradójában arcát vállalva nyilatkozott az egyik közmunkás, és azt mondta: tízezer forintért vállalta, hogy kamerába mondja az ötezres polgármesteri ajánlatot.

Hát ezért hozta nyilvánosságra az Együtt-PM a teljes videót. Karácsony Gergely, a PM képviselője aljas hazugságnak nevezte, hogy fizettek volna a közmunkásnak azért, hogy meghamisítsa a valóságot. Mint mondta, azért hozták nyilvánosságra a teljes felvételt, hogy mindenki eldönthesse, mi az életszerűbb: az operatőr tanított-e be egy négyperces beszélgetést, vagy a polgármestertől anyagi függésben lévő közmunkást bírták rá eredeti kijelentésének megváltoztatására.

Karácsony szerint rendszeresen tapasztalják, hogy a Fidesz kiszolgáltatott embereket használ fel politikai céljaik elérésre, közmunkásokat vezényelnek ki Bajnai Gordon ellen. Ennek bizonyítására bemutatott egy korábbi - még a bajai videó előtti - felvételt, amin szigetvári tüntetőkről derült ki, hogy közmunkások.

Az Együtt-PM feljelentést is tesz az ügyben, ismeretlen tettes ellen, hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. És a köztévéhez is fordulnak a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatt, mert egy ilyen súlyú ügyről készült beszámolóban nem kaptak lehetőséget a megszólalásra.

Nem indítanak pert ugyanakkor a közmunkás ellen, aki azt nyilatkozta, hogy pénzért beszélt a polgármester ötezres ajánlatáról. Karácsony ezt azzal indokolta, hogy "a megfélemlített közmunkást ebben az ügyben áldozatnak tekintjük, aki bár súlyos hazugságokat mondott, de nem akarjuk tovább nehezíteni az életét azzal, hogy bíróságra kelljen járnia". Az arcát is csak azért mutatták meg utólag, mert a Híradóban már vállalta a nyilvánosságot.

Akkor ez most Baja 2?

Vannak erős hasonlóságok, de az például egy nagy különbség, hogy míg a bajai videó készítését az MSZP nem vette magára, Bajnaiék azt mondják, hogy a felvételt nem kapták, hanem a nekik rendszeresen dolgozó operatőr készítette. Mégpedig akkor, amikor várta a romagyilkosságok egyik áldozatának sírjára virágot vivő Bajnait a kislétai temetőnél. A két férfi ekkor lépett oda hozzá, szóba elegyedtek, és amikor érdekessé vált a beszélgetés, elindította a nála lévő kamerát. Ők maguk is hozták nyilvánosságra.

Az viszont a bajaira erősen hasonlít, hogy a videón szereplő egyik embert a kormányközeli média szinte azonnal megtalálta, és azt mondta, hogy az egész megrendezett volt.

Viszont itt most van egy olyan résztvevő is, aki szerint ez nem volt megrendezett, és nyilvánosságra hozta a teljes felvételt. Az kétségtelen, hogy nincsenek törpös dominók a felvételen, sokkal spontánabbnak tűnik az egész, mint a bajai, amiről ordított, hogy életszerűtlen. De legfeljebb annyit bizonyít, hogy ugyanaz a kislétai közmunkás valamikor hazudott: vagy csütörtökön, amikor még kérkedett az ötezres ajánlattal vagy hétfőn, amikor azt mondta, hogy ezt pénzért mondta fel.

Az meglehetősen furcsa, hogy az operatőr egyelőre csak egy közleményben mesélte el a maga verzióját, amiben nem vállalta a nevét. Lapunknak nyilatkozott, azt mondta, hogy védeni akarja magát a méltatlan támadásoktól, de a bíróságra természetesen elmegy. Arra a felvetésünkre, hogy ez a névtelenség mégsem erősíti a saját verzióját, megismételte, amit a méltatlan támadásokról mondott.

Van még egy szereplője a felvételnek, a másik biciklis, aki viszont egy szót sem szól, és akit továbbra is kitakart az Együtt-PM. Sem őt, sem a névvel nyilatkozó közmunkást nem kereste egyébként a párt, Karácsony Gergely ugyanakkor tett egy megjegyzést az MTV-s újságírónak a sajtótájékoztatón, hogy majd ők biztosan megtalálják. Ha ez így lesz, és ő is bemondja, hogy pénzt kapott, az megint csak a bajai utánérzést erősíti majd. Karácsony szerint a felvételnél ott volt az operatőr mellett a fotósuk is (aki a felvételen nem látszik, a hangja sem hallható). Így legfeljebb az történik majd, hogy két állítás áll szemben két másikkal. Még az is lehet, hogy megszólal egy kocsmáros, hogy aznap tényleg náluk ivott a két közmunkás, akiknek pedig általában nincs pénzük, de számla a tízezresekről nyilván nem fog előkerülni.

Karácsony szerint a nyomozóhatóságok dolga lesz majd kideríteni, mi történt, nem lesz könnyű dolguk. Merthogy a négyből két ember végülis a polgármestertől függ, a másik kettő pedig Bajnaiéknak dolgozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.