Még hogy a Fidesz bottal sem nyúlna bűncselekményekhez

POLITIKA
2013 november 28., 06:19

Megakadályozta a Fidesz az ezermilliárdos adócsalásokról nyilatkozó Horváth András volt adóellenőr szerdai parlamenti meghallgatását. Az indoklás szerint ezért:

„Horváth bűncselekményekkel vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni, ez pedig az ügyészség feladata. Az ügyészség viszont nem a Parlamentben található. A fentiek értelmében a holnapi bizottsági ülésre nem fog sor kerülni.”

Az ügyészség amúgy feljelentéskiegészítést kérve visszadobta az ügyet a rendőrségnek.

És íme egy szelektív lista, amikor a Fidesz nemhogy egy meghallgatást kezdeményezett, de rögtön vizsgálóbizottságot állított volna fel egy ügyben, aminek természetesen semmi köze bűncselekményekhez, de még a gyanú sem fogalmazódik meg, és végképp nem játszottak volna ügyészségeset.

vizsbiz

Az újságban olvasott korrupciós ügyről

A bizottság szép kerek neve

A svéd vadászrepülőgépek lízingeléséről szóló magyar-svéd államközi szerződés MSZP-SZDSZ kormány általi módosításának korrupciógyanús körülményeit vizsgáló országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról

Mikor kezdeményezték? 2007. június 11.

Miért kezdeményezték?

Röviden: a Gripenekről szóló szerződés módosítása miatt.

Hosszabban:

vizsgalobizottsag3

Nem fogják kitalálni, de az MSZP is ekkor kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felálítását, mégpedig ezzel a címmel:

A Gripen vadászgépek beszerzésére, az Orbán kormány által kötött, korrupció gyanús szerződés körülményeinek kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról

A Gyurcsány Ferencről szóló sajtóértesülésekről

vizsgbiz

A bizottság szép kerek neve

A be nem jegyzett Nomentana Kft. megalakításával és működésével kapcsolatban felmerült kérdések kivizsgálására országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról.

Mikor kezdeményezték? 2006.02.09.

Miért kezdeményezték?

Röviden: Gyurcsány Ferenc fantomcége miatt

Hosszabban:

vizsgalobizottsag4

A cukorról

A bizottság szép kerek neve

A cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot értékelő, és annak itthoni következményeit feltáró vizsgálóbizottság

Mikor kezdeményezték? 2011. május 17.

Miért kezdeményezték?

Az Országgyűlés – a magyar nép, a jelen és az eljövendő generációk egészséges és hazai élelmiszerhez való jogáért viselt felelősségére tekintettel – kinyilvánítja, hogy Magyarországon a cukoripar területén olyan intézkedések (privatizáció, kötelezettségvállalások, állami támogatások, gyárbezárások, cukorreform, diverzifikáció stb.)
történtek az elmúlt több mint két évtizedben, amelyek erősen feltételezhetően, az eredeti szándékokkal ellentétesen, a nemzeti érdekeket súlyosan sértve, az ágazat katasztrofális leépüléséhez vezettek.

Az indokolatlan állami vagyoncsökkenésről

A bizottság szép kerek neve

A Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti - kiemelten a MÁV Zrt. szerkezetátalakítására és a leánytársaságok privatizációjára vonatkozó - döntések vizsgálatára országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról

Mikor kezdeményezték? 2010. október 27.

Miért kezdeményezték?

Röviden: a MÁV Cargo privatizációja, és a kicsontozott MÁV Zrt. anyagi helyzete miatt

Hosszabban:

"A MÁV Cargo Zrt. leánytársaság 2008-as privatizációja révén nyílt meg a lehetőség arra, hogy — kivonva azt az állami tulajdon köréből — nem a privatizációs törvény előírásainak megfelelően, az Országgyűlés jóváhagyásával, hanem a törvény megkerülésével történhessen meg a magánosítás. Alaposan feltételezhető, hogy mind az állam, mind a MÁV csoport vagyona indokolatlanul csökkent.

A tartósan állami tulajdonban maradt MÁV Zrt. kiüresedett, vagyonát vesztett, gazdasági és stratégiai pozícióit elveszítő gazdasági társasággá vált. Helyzetét tovább rontotta, hogy az állam a közszolgáltatási szerződéseket nem kötötte meg, illetve e szerződésből fakadó kötelességeit nem, vagy késve teljesítette. Ennek következtében a MAV külső és belső adósságai évről évre növekedtek. Az Állami Számvevőszék ezt a folyamatot észlelte, és több jelentésében kifogásolta."

A gyöngyöspati vonulásról és árulkodásról

A bizottság szép kerek neve

Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság felállításáról

Mikor kezdeményezték? 2011. május 5.

Miért kezdeményezték?

Röviden: a gyöngyöspatai gárdavonulás és az onnan elszállított romák, pontosabban az evakulás nemzetközi visszhangja miatt

Hosszabban: 

"Az elmúlt időszakban hazánk több pontján, köztük a Heves megyei Gyöngyöspatán a közbiztonságra, közrendre, az ott élő emberekre, valamint az anyagi javakra veszélyt jelentő helyzet alakult ki, melyet a hatóságok előtt jelenleg még részben tisztázatlan hátterű és motivációjú személyek és csoportok idéztek elő. Mindezek után más érdekcsoportok a kialakult helyzettel kapcsolatban valótlanságot állítva hazánk rossz hírét keltették a nemzetközi közvélemény előtt."

Az emberek pénzével való körültekintő gazdálkodásról

A bizottság szép kerek neve

A meg nem valósuló Kormányzati Negyed beruházására fordított sokmilliárd forintnyi közpénz elköltésének körülményeit vizsgáló bizottság létrehozásáról

Mikor kezdeményezték? 2008.07.09.

Miért kezdeményezték?

Röviden: arra voltak kiváncsiak, mégis mire ment el tízmilliárd forint a kormányzati negyed kialakítására, amikor nem is lett az egészből semmi

Hosszabban:

"Amióta nyilvánosságra került a szocialista kormány terve, mely szerint 142 milliárd forintért kormányzati negyedet akartak építeni az ország szociális-gazdasági válsága idején, azóta komoly viták övezték az elképzelést . A mára leállított kormányzati tervből semmi nem valósult meg, ugyanakkor a kormány mégis elköltött tízmilliárd forintot az emberek pénzéből.

Az emberek pénzével való takarékos és körültekintő gazdálkodás, valamint a kormányzati negyed megépítési szándéka egyáltalán nem egyeztethetők össze, ezért szükséges, hogy egy országgyülési vizsgálóbizottság tekintse át a több mint tízmilliárd forint közpénz elköltéséne körülményeit."

A tehetetlen rendőrökről

vizsgbiz2

A bizottság szép kerek neve

A 2009. április 18-án, a Budai Várban megtartott neonáci rendezvénnyel kapcsolatos rendőri intézkedések szakszerűségét és jogszerűségét vizsgáló bizottság létrehozásáról

Mikor kezdeményezték? 2009. április 23.

Miért kezdeményezték?

Röviden: hogy történhetett meg, hogy neonáci masíroztak a Várban

Hosszabban:

"2009. április 18-án, Budapest történelmi központjában – a Budai Várban – neonáci felvonulásra és azt követően neonáci rendezvényre került sor, melynek megtartását a rendőrség tudomásul vette és biztosította. A rendezvényen több szónok holokauszt-tagadó nézeteinek adott hangot, két személy ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás miatt büntetőeljárást is indított.

Egy demokratikus jogállamban elengedhetetlen annak mielőbbi tisztázása, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség – törvényi kötelezettségével szemben – feloszlatás helyett biztosította a gyanú szerint bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást megvalósító, valamint mások jogainak és szabadságának sérelmével járó rendezvényt. A történtek alapos kivizsgálása, az esetleges felelősök megnevezése és a hasonló neonáci rendezvények elleni jövőbeni jogszerű fellépés érdekében szükséges a vizsgálóbizottság felállítása."

A fideszesek az indoklásban beidézték egyebek között Lendvai Ildikó nyilatkozatát is, alátámasztva a vizsgálóbizottság szükségességét. Ebben amúgy az akkori MSZP-elnök rendőrségi és ügyészségi vizsgálatot sürgetett. Pont parlamentit nem.

Egy jövedéki törvényes ügyről

A bizottság szép kerek neve

A jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevétel kiesést okozó módosítása, és ezzel a Zwack Unicum Rt . milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, továbbá a Vám - és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következménye, és Arnold Mihály a Vám - és Pénzügyőrség volt országos parancsnoka lemondása közti összefüggéseket, és mindezekkel kapcsolatban Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Draskovics Tibor pénzügyminiszter felelősségét vizsgáló bizottság

Mikor kezdeményezték? 2005. március 22.

Miért kezdeményezték?

Röviden: hogyan mentesülhetett milliárdos adóhátralék megfizetése alól a Zwack Unicum Rt.?

Hosszabban:

vizsgalobizottsag

A kormányfő fiáról

A bizottság szép kerek neve

A kormány által a Magyar Távközlési Részvénytársaságnak juttatott fejlesztési adókedvezmény a Medgyessy Péter kormányfő fia cégének - a Magyar Távközlési Részvénytársaságtól kapott - százmilliós nagyságrendű megbízása közötti összefüggéseket vizsgáló bizottság létrehozásáról

Mikor kezdeményezték: 2004. június 1.

Miért kezdeményezték?

Röviden: véletlen-e, hogy miközben a Matáv fejlesztési adókedvezményt kapott, a cég százmilliós megbízást adott Medgyessy Péter kormányfő fiának.

Hosszabban:

vizsgalobizottsag2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.