https://444.hu/assets/dolan.png

És akkor a legbefolyásosabb amerikai katolikus főpap hazudott egy kiadósat

vallás
2013 december 02., 10:05
comments 10
  • Timothy Dolan new york-i bíboros a legbefolyásosabb katolikus egyházi vezető Amerikában.
  • Első ránézésre mosolygós, közvetlen bácsinak tűnik.
  • Ez azért van, mert híresen jól kezeli a médiát.
  • Közben a Meet the Press című tévéműsorban tegnap mondott pár meredek dolgot.
  • Nem ez volt az első barátságtalan húzása.

"Jobb volt a marketingjük, mint nekünk. Ügyesen karikíroztak bennünket úgy, mintha melegellenesek lennénk."

Ezt válaszolta a Timothy Dolan bíboros, mikor arról kérdezték, hogy miért lesz törvényes egyre több amerikai államban a melegházasság.

Attól, hogy nem szeretjük a buzikat még nem vagyunk melegellenesek


A klipet itt lehet megnézni, a melegházasságról szóló rész 8:20-nél kezdődik.

Dolan itt azt is elmondta, hogy nagyon nehéz felvenniük a versenyt Hollywooddal és a politikusokkal, akik a melegházasságot támogatják.

Ez kicsit úgy hangzik, mintha az emberek nem tudnának róla, hogy a katolikus egyház ellenzi ezt a dolgot, és ha a hír elég sok emberhez eljutna, akkor hirtelen ők is meggondolnák magukat az ügyben.

Ez nyilván ostobaság.

Az emberek (katolikusok, reformátusok, ateisták, stb.) többsége pontosan tudja, hogy mit gondol az egyház a melegházasságról. Csak nem értenek vele egyet.

Az a helyzet, hogy Amerikában a többség szerint a házasságnál az a fontos, hogy két ember igazán szeret-e egymást, és nem pedig az, hogy tudnak-e ők ketten gyereket csinálni.

Ráadásul Dolan egyáltalán nem hülye, ő is pontosan tudja, hogy ez a helyzet, csak képtelen elismerni, hogy az idő elrobogott az egyháza mellett.

Ennél is cinikusabb hazugság az az állítás, hogy egyesek melegellenesnek próbálják karikírozni az egyházat.

Pár esemény az elmúlt 3 hónapból Amerikából:

  • John Myers new jersey-i érsek szeptemberben arra kérte a híveit, hogy semmiképpen se támogassák a melegházasságot. Azt is kérte, hogy azok a katolikusok, akik támogatják ne vegyenek részt a miséken, még ha maguk nem is homoszexuálisak, mert nem értik meg az egyház tanításait, és ezért nem érdemesek a misére.
  • Október végén egy arkansasi katolikus iskolából kirúgtak az egy tanárnőt, miután összeházasodott szintén nőnemű  élettársával. Az iskola szerint ezzel megszegte szerződését, amiben vállalta, hogy katolikus szellemben fogja oktatni a diákokat.
  •  Thomas John Paprocki springfiled-i bíboros másfél hete ördögűzést próbált végrehajtani, mikor Illinois állam kormányzója aláírta a melegházasságot engedélyező törvényt. A pap szerint az ördög szállhatta meg azokat, akik ilyen jogszabályokat támogatnak.

A katolikus egyház egy homofób intézmény, ehhez nem kell semmilyen karikatúra.

Aki megvédte az egyházat a molesztált gyermekekkel szemben

Az, hogy Dolan nem a legszimpatikusabb katolikus vezető nem most derült ki.

Miután 2002-ben a Boston Globe kirobbantotta a katolikus egyház egyik legsúlyosabb gyermekmolesztálási botrányát a Vatikán többek közt Dolant bízta meg az ügyek kivizsgálásával.

Ezután jelentek meg az első beszámolók arról, hogy Dolan megpróbálta biztos helyre menteni az egyház vagyonának egy részét, hogy azt semmiképpen se kelljen az áldozatok családjainak kifizetni.

A pap nevetségesnek nevezte ezeket a vádakat.

Aztán idén nyáron a New York Times megszerzett egy csomó egyházi dokumentumot, amiből feketén-fehéren kiderült: Dolan engedélyt kért és kapott a Vatikántól, hogy 57 millió dollárt (12 milliárd forintot) olyan pénzalapokba csatornázzon, ahonnan a molesztált gyerekek családjai akkor sem szerezhetik meg, ha egy kártérítési perben egyébként nekik ítélnek a bíróságon.

A papírokból az is kiderült: Dolan a botrányban érintett több papot is rábeszélt, hogy távozzanak csendben, cserébe még évekig megkapták a fizetésüket. Az is előfordult, hogy öt évig "hivatalában hagyott" egy papot, akit jogerősen elítéltek szexuális bűncselekmények miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.