Nagyon nagyot lehet bukni egy rossz bankszámlán

bankmonitor
2013 december 05., 12:57
comments 2
  • Egy cég banki költségének 60-90%-át a tranzakciós illeték teszi ki.
  • Megnőtt a jelentősége a jó számlaválasztásnak: egy kis cég is több százezer forintot spórolhat évente.

Megvizsgáltuk, hogy egy EVA-s, egy kis-, és egy középvállalkozás esetén hogyan viszonyul a tranzakciós illeték, és a teljes banki költség egymáshoz. Ismétlésképpen: készpénzfelvétel esetén 0,6%, egyéb pénzmozgás tekintetében pedig 0,3% a felszámított illeték, utóbbi esetben 6 000 Ft-os maximum korláttal.

Az egyes vállalkozások méretéhez igazítva vettük alapul az éves árbevétel összegét, és ehhez igazodva az átlagosnak tekinthető havi tranzakciókat. Alábbi táblázatunk szemlélteti, hogy az 5 legjobb számlacsomag átlagos havi költségén belül a nagyobb méretű, és ennek következtében több forgalmat bonyolító középvállalkozásnál 73% a tranzakciós illeték aránya. Kisebb társuknál, a kisvállalkozásoknál ez az érték 62%, míg egy EVA-s vállalkozás esetén 98%!

bankmonitor2

Figyeljük a számlakivonatot!

A megfelelő számla kiválasztása egy vállalkozás esetében is ugyanolyan fontos, mint egy lakossági ügyfélnél. Egy régebben jónak tűnő csomagnál is bekövetkezhetett olyan változás, amellyel már jelentős veszteségeket könyvelhetünk el. Összehasonlítottuk az 5 legjobb bankszámla éves átlagos költségét, valamint az 50. helyet elfoglaló bankszámla éves költségét, és igen figyelemre méltó számokat kaptunk!

Az EVA-s példánál évente több mint 235 ezer forintot, a kisvállalkozásnál 249 ezer forintot, míg a középvállalkozásnál több mint 555 ezer forintot lehet spórolni egy jól irányzott bankszámlaváltással. Ez az árbevétel 0,5%-1,0%-át kitevő összeg! Ha azt feltételezzük, hogy az árbevétel 10%-ával egyenlő a cég adózott profitja, akkor ez egyet jelent azzal, hogy akár 5-10%-kal növelhető a banki költségek optimalizálásán keresztül az éves profit!

bankmonitor

Ha szeretnéd megvizsgálni, hogy a céged számára melyik bankszámla lehet az optimális, használd az alábbi kalkulátort: