Brian öt élete

Tbg
FILM
2013 december 06., 11:02

Most, hogy egy hét tanácstalan toporgás után meg mertem nézni a Family Guy 12. évadának 6. részét, amiben meghal a család kutyája, Brian, nagy nehezen rászántam magam arra is, hogy írjak kedvenc rajzfilmkutyámról.

Bár simán lehet, hogy Brian nemcsak alkalmanként, de teljesen visszatér a sorozatba, a halálhír (vö: Mandela halála) alkalmat adott minden rajongónak, hogy átgondolja kapcsolatát a szatírakutyával.

Az sem véletlen, hogy a halálhír totálisan megrázott minden Family Guy-rajongót, hiszen Brian sokkal több volt, mint egy családi rajzfilmkutya (vö: A Simpsonok kutyája, Santa's Little Helper), de több volt a főszerepet alakító rajzfilmkutyáknál is (pl: Snoopy).

Briant a Family Guy alkotója, Seth Macfarlane elsősorban saját magáról mintázta, ő is szinkronizálja saját hangján (a többi karaktert elváltoztatott hangon mondja fel), azaz MacFarlane végeredményben saját magát írta ki, vagy nem írta ki a sorozatból. Mert a Family Guyban tényleg mindent szabad, így poént lehet faragni egy megrázó halálesetből is: Brian ugyanis többször meghalt már, ahogy a sorozat többi szereplője, ám mindig visszatértek. Most azonban nem ez történt, hanem ez:

De mi ez a, ki ez a Brian, akit több százezren sirattak meg a világon?

Önmaga paródiája

Brian antropomorf karakter, akinek egymás mellett létezik emberi és kutya énje, a két dimenzió pedig a sorozatban folyton és főként váratlanul egymásra csúszik.

Remek példa a második évadból: Brian, aki folyton beszélget mindenkivel, éppen kiönti lelkét a bunkó Peternek. Peter ekkor csodálkozik rá  – na, nem arra, hogy legjobb barátjának valami bánata van, hanem arra –, hogy a kutya beszél. Ez ez a jelenet mindent elmond Brian kettős életéről.

Szegény, Brian! A komikusok, humoristák fekete levese ez. Hiába minden, kénytelen folyton szembenézni azzal, hogy csupán önmaguk paródiája tudnak lenni. Ezen sokat agyalt Karinthy Frigyes is, és ez lehetett MacFarlane ars poeticája is, amikor Briant megalkotta.

Ettől lett Brian különösen erős karakter, aki a Griffin család munkanélküli, álmodozó, hiú, érzékeny, depressziós,  iszákos értelmiségijét játszotta, amellett persze, hogy mindvégig a család legjobb barátja volt. Hiába akart mindig is több lenni, nem lett.

Brian, az író

Seth McFarlane is elsősorban író, Brian pedig egy hiú, de annál reménytelenebb írót alakít, aki egész életében A Nagy Regényen dolgozik - ezen a ponton elég erős a Snoopy párhuzam. Briant valójában persze nem a regényírás érdekli – noha az írói szerepet imádja –, hanem hogy sikeres író legyen.

S04E015: Brian Goes Back to College


Ebben a részben a regény még mindig nincs kész, de a patinás és sznob The New Yorker egy, a helyi lapba írt cikke miatt felvenné állandó szerzőnek. Stewie folyton gúnyt űz a nárcisztikus Brianből, aki végül amiatt bukik el, mert becsületes.

S06E02: Movin' Out (Brian's Song)


Amikor végre kitalálja, mi legyen a regény címe (Faster than the Speed of Love - kb. Gyorsabb, mint a szerelem), még saját gazdája is kiröhögi.

S09E06 Brian Writes a Bestseller


Ebben a részben Brian kitalálja, hogy gyorsan ír egy szar, de annál könnyebben eladható, életvezetési tanácsokkal teletűzdelt, könyvet. (Képzeljük magunk elé Oravecz Nórát). A baj csak az, hogy Brian az olcsó siker hatására tényleg elhiszi magáról, hogy jó író (most képzeljük magunk elé Hajdú Pétert). Hát csoda, hogy elbukik, amikor meghívják egy színvonalasabb talkshow-ba, ahol többek között a Huffington Postot alapító Arianna Huffington és két komikus, Bill Maher és Dana Gold szedik ízekre a felfuvalkodott hólyagot?

S11E10 Brian's Play

Az igazi írói siker egyszer mégis összejön neki: a helyi sajtó odáig van új könyvéért. Brian mégsem tud örülni, mert Stewie ír egy sokkal job regényt. Az írói hiúságánál pedig nincs veszedelmesebb dolog a világon: Brian még a legjobb barátját is kész átverni, nehogy nálánál is ismertebb író lehessen. Mondani sem kell, nem Brian javul meg az epizód végére.

Brian, a barát

Míg a dilinyós Petert számos alkalommal megmenti a hülyeség okozta katasztrófákból, igazi barátja, brója, bátyja a kis Stewie, akivel – főként a sorozat második felében – külön epizódjaik és nagy játszmáik vannak. Sőt, akár külön sorozatként is értelmezhetők ezek a duettek, annyire leválnak a család mindennapjairól.

S04E20 Patriot Games


Báty és öccs, barát és barát, férj és feleség, mindegy, mikor milyen a viszonyuk, ami fontos, hogy Brian mindig az érzelmesebb felet alakítja a hidegfejű, számító kis zsenivel szemben. Ebben a részben egy ötvendolláros tartozáson vesznek össze, és már azt hisszük, Brian az áldozat, amikor kiderül, mégiscsak meg tudja adni a pénzt.

S08E17 Brian & Stewie

Két olyan epizód is van, amikor kettejük kapcsolata olyan mélységben bomlik ki, ami meglepő egy társadalmi szatírától.

Az egyikben egy szoba méretű széfben kell éjszakázniuk, ahova Brian szándéka ellenére Stewie is elkísérte. Kaja van, de Stewie pelenkáját Briannek ki kell takarítania. Rettenetesen összevesznek ezen, de mint lassan kiderül, Brian valójában azért jött el ide, mert sikertelen életének akart véget vetni.

 S11E21 Roads to Vegas


A két karakter legzseniálisabb összecsapása talán a Roads to Vegas. Stewie teleportja elromlik, ezért el is teleportálnak Las Vegasba, meg nem is – megduplázódik a páros. A párhuzamosan futó történet egyik szálában Stewie, másik szálában Brian öli meg Legjobb Barátját. Amikor aztán a két túlélő az átélt sokk után összetalálkozik, természetesen letagadják egymás előtt a szörnyű tettüket. A legdurvább igazságot még a barátainak sem árulja el az ember.

Egyetlen ember van, aki ki nem állhatja Briant, ez pedig a szex- és macskamániás Quagmire. A hiú Brian persze képtelen feldolgozni, hogy valaki nem szereti, ezért a legmegalázóbb helyzeteket is vállalja, hogy ezen változtasson. Gyönyörű, ahogy Quagmire beolvas Briannek (S08E15, Jerome is The New Black), mi zavarja benne (kb. minden ami ebben a cikkben benne van). Végül csúfos bosszút áll Quegmire-en a Quagmire's Dad c. epizódban (S08E15). Ekkor hangzik el a híres mondat:

I Fucked Your Dad / Megbasztam apádat!

Brian, a hősszerelmes

Brian legnagyobb gyengéje a szíve: iszonyatosan szeretné megdugni a gazdaasszonyt, Lois Griffint, akit reménytelenül szeret.

Itt keveredik össze leginkább Brian folyton kanos kutya énje és ą reménytelen hősszerelmes. Noha Brian folyamatosan nőzik (itt, az oldal alján részletes lista), mármint embernőkkel kettyint, a szexi Lois előtt viszont nem tud nem kutya lenni. Márpedig melyik nő dugna egy kutyával?

S02E04 Brian in Love


Ebben az epizódban derül ki Brian számára, hogy fülig szerelmes a nőbe, ha csak rágondol, bepisil. Hiába azonban minden, Lois bevallja neki, csak barátként tud rágondolni. Szegény Brian, hiszen ez még csak a második évad, és még 9 évig tart a szerelmi bánat a sorozatban!

S04E12 Perfect Castaway


Úgy látszik Brian teljes győzelmet arat a férj felett. Peter ugyanis eltűnik, Lois pedig összeházasodik a végre munkába álló, megkomolyodott Briannel. A családfővé emelkedő kutya ennek ellenére nem tudja rávenni Loist, hogy ágyba bújjon vele. Jelenetünk az utolsó próbálkozást mutatja be, ugyanez a poén  az epizód végén még nagyobbat durran.

S06E10 Play It Again, Brian


Hosszú évek telnek el megint, mire Brian újra próbálkozni mer, ráadásul ezúttal minden a kezére játszik. Peter egy verekedős, részeges férjjé züllik, őt pedig írókonferenciára hívják. Intellektusa és figyelmessége ámulatba ejti a a hülye férje miatt kétségbeesett Loist. A kanapén azonban Brian agya eldurran, és kudarcot vall a blitzkrieg. A kiválasztott jelenetben tökéletesen lejön, hogy Brian – akármilyen okos is – Lois számára nem több egy háziállatnál.

S09E08 New Kidney in Town


A legszomorúbb szerelmes Brian-pillanat azonban a veseátültetésről szóló részben van. Egy aprócska poén, de nagyot üt: a kutya felajánlja veséjét a haldokló Peternek, ezért búcsúzik a családtól. Utolsó kívánságának hála Briannel végre megtörténik a csoda: néhány másodpercre kutyaként meghághatja Lois lábát, amit emberként mindig is akart. Lois ezúttal enged neki (Brian nem ekkor hal meg.) Szerelem, szerelem, szerelem.

Brian, a krakéler

A családban messze kiemelkedik érzelmi intellektusával és különösen liberális, szociálisan érzékeny nézeteivel. Ő az egyetlen, akit igazán érdekel a politika, annak is az a része, amikor lehet szidni a konzervatívokat. Ám általában kiderül, hogy csak odáig támogatja a liberális értékekekt – a fű legalizálása, a zöldpolitika, a repbulikánusok gyűlölete –, amik érdekei kívánják. Romkocsmában merengő, mondaná rá a magyar miniszterelnök.

S04E25 You May Now Kiss the...Uh...Guy Who Receives


Két epizód van, amiben Brian végig hű marad liberális nézeteihez, és egy kicsivel talán jobbá is varázsolja a a New Yorkhoz közel eső kisváros, Quahog életét. Ebben meleg unokatestvérének intézi el, hogy legalizálják a városban a melegházasságot és még imádottját, Loist is meggyőzi erről. A másik epizódban (S10E21, Tea Peter) a Tea Partyhoz csatlakozó Petert menti meg attól, hogy elpusztítsa a kisvárost, miután elkergetik a polgármestert, és kitör az ortodox káosz.

S09E02 Excellence in Broadcasting


Lois egyszer jól meg is mondja neki, hogy valójában nem liberális, nincs is igazi világnézete, egyszerűen egy krakéler, olyan, aki folyton a másik oldalra áll. Ebben az epizódban, Rush Limbaugh-val kerül össze, aki a republikánus közvélemény legismertebb megmondóembere, és nem sok idő kell hozzá, hogy Brian átálljon a héják oldalára.

Brian, a kutya

A kutya 7 évesen került a Griffin családhoz, és az elmúlt 12 évad alatt a kortalan sorozatban csupán egy évet örgedett. A valóságban viszont eltelt 14 év. Előtörténete nem világos: az egyik epizódban az derül ki róla, hogy Peter örökbefogadta, egy másikban pedig az, hogy már kiskutya korában is Griffinékkel élt.

S04E04 Don't Make Me Over


Bár főként emberként viselkedik, rengeteg kutyás szokása van: utálja a bekapcsolt porszívót. Bár talpas pohárból kortyolgatja a száraz Martinit, nem szobatiszta, fél ugyanis a vécédeszkától. Hiába tartja magát liberálisnak, visszatérő poén, hogy megugatja a feketéket, amiért aztán kénytelen sűrűn elnézést kérni.

S08E01 Road to the Multiverse


Az sem mindig világos, hogy ember vagy kutya szeretne lenni. Amikor párhuzamos univerzumokat látogatnak meg Stewievel, találnak egy olyat, ahol a kutyák tartják háziállatként az embereket. Annyira örül, hogy végre ő sétálthatja Stewiet, hogy megsemmísiti a dimenziókapcsolót. Egészen addig boldog, amíg rá nem jön, ha ő sétáltatja az embert, akkor az emberszart is neki kell feltakarítania.

S12E06 Life of Brian

Ebben a részben gázolja el az autó, miután Stewie megsemmisítette az időgépet, amit nem tud újraépíteni.

Hát ennyi, Brian fantasztikus arc, megkönnyeztük távozását, és madarat (mókust!) lehet majd velünk fogatni, ha télleg visszatér.

Amúgy az új, amerikai olasz karakter játszó kutya sem rossz, Vinny, akinek hangja a Maffiózókból ismert Tony Sirico, akit a Brian halálát feldolgozó epizódban, ha nehezen is, de a kis Stewie is megszeret.

---

A Family Guy az amerikai Fox csatornán fut, de adják magyar csatornák is - nem is rossz - magyar szinkronnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.