Ártatlan emberekből csináltak bűnözőket

bűnügy
2013 december 10., 07:32
  • Az amerikai ATF főleg illegálisan tartott lőfegyverek után nyomoz.
  • A szervezet több amerikai városban is kamu zálogházakat üzemeltetett.
  • Az itt dolgozó álruhás ügynökök különböző törvénysértésekre vették rá a kuncsaftokat.
  • Aztán letartóztatták őket.

A 19 éves Aaron Key egyáltalán nem volt biztos benne, hogy szeretne egy tetoválást a nyakára. Abban meg még kevésbé, hogy egy olyan képet szeretne, amin egy óriási tintahal egy jointot szív.

De a Squid's Smoke Shop alkalmazottai meggyőzték, hogy a tetoválás jó buli lesz, és 150 dollárt ajánlottak neki érte. Azt magyarázták, hogy ez mekkora reklám nekik. Key, aki értelmi fogyatékos és haverja, Marquis Glover végül belementek a dologba, mert kedvelték a bolt nagydarab, szakállas, tetovált eladóit.

Akkor még nem tudták, hogy azok az ATF ügynökei, akik arra használták őket, hogy csapdába csaljanak ártatlan embereket. Aztán a két fiút is börtönbe juttatták.

Rendőrök, akik bűnözőket gyártanak

atf

Milwaukee Journal Sentinel alapos oknyomozó cikket hozott ki a hétvégén az ATF működéséről. A szövetségi ügynökök egészen elképesztő módszereket alkalmaztak, hogy letartóztatási statisztikáikat javítsák. A legtöbbször ártatlan embereket, vagy kisstílű bűnözőket hálóztak be, etikátlan akciókkal szinte egyetlen "nagy halat" sem sikerült elfogniuk.

  • Az álruhás ügynökök rendszeresen értelmi fogyatékos embereket szerveztek be akcióikhoz, aki nem is tudtak róla, hogy az ATF például informátorként használja őket. A nyomozók gúnyolódtak rajtuk. Több esetben ők magyarázták el nekik, hogy hol és hogyan juthatnak illegálisan fegyverhez. Ezeket a piaci árnál sokkal több pénzért megvásárolták tőlük, majd vádat emeltek ellenük illegális fegyverkereskedelemért.
  • A kamu zálogházakat több városban is iskolák közvetlen szomszédjában nyitották. Itt Xboxszal, alkohollal és marihuánával várták a 18 év alatti fiatalokat, akiket aztán arra vettek rá, hogy fegyvereket lopjanak nekik.
  • Ezekben a zálogházakban olyan sok pénzt fizettek a fegyverekért és más lopott tárgyakért, hogy sokan csak azért mentek el lopni, mert tudták, hogy így gyorsan kereshetnek pénzt. A fegyverekért a bolti ár felett fizettek, így volt olyan "gyanúsított", aki a város egyik felén teljesen legálisan pisztolyokat vásárolt, aztán szép haszonnal továbbadta azokat a szövetségi ügynököknek. A magas árakkal olyan keresletet teremtettek a lopott árukra, hogy volt, ahol rendőrautókat törtek fel emberek, csak hogy eladhassák az ügynököknek, amit kiloptak belőlük.
  • A kamu zálogaházakat magánszemélyektől bérelték, és gyakran tönkretették az épületet. A számlákat nem fizették ki, az akció végén pedig nyom nélkül felszívódtak. Az egész sztori úgy jutott el az újságírókhoz, hogy az egyik épület tulaja, ahol milliós kárt csináltak az ügynökök a távozásuk után, bizalmas rendőrségi iratokat talált az üzlethelyiségben, amiket az ATF ottfelejtett.
  • Az illegális fegyverkereskedelem ellen küzdő ügynökök hagyták, hogy elítélt bűnözők lőfegyverrel sétáljanak ki a boltjaikból. Több esetben ők mutatták meg a gyanúsítottaknak, hogy hogy tehetik meglévő fegyvereiket még veszélyesebbé, például, hogy hogyan kell a sörétes puska csövét lefűrészelni.

Az újságírók megkeresték az ATF-et, hogy ők mit gondolnak ezekről az akciókról, de nem meglepő módon egy kérdésükre sem válaszoltak.

Elég sok bűnöző van így is. Miért kell még többet gyártani. Itt az történik, hogy olyan embereket vesznek rá bűncselekményekre, akik amúgy nem követtek volna el semmit, majd eljárást indítanak ellenük. Ennek mi értelme van?

Ezt az egyik gyanúsított ügyvédje mondta a Journal Sentinelnek.

Az akciókban ugyan rengeteg ember ellen emeltek vádat, de mint kiderült, a bíróságok sok esetben kidobták az ügyeket, vagy a lehető legkisebb büntetést szabták ki, mert az ATF ügynökei teljesen etikátlanul jártak el.

Aaron Key és barátja 18 hónap börtönt kaptak, mert az ATF kérésére prostituáltakat vittek a boltba, és mert szintén az ő kérésükre lefűrészelték egy sörétes puska csövét.

A bíró arra kötelezte az ATF-et, hogy fizessék ki a tetoválások eltávolítását, amikor a fiúk kijöttek a börtönből.

A teljes oknyomozás errefelé. Hosszú, de érdemes végigolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.