Konrád György nem segít Schmidt Máriának a Sorsok Háza kialakításában

Történelem
2013 december 14., 12:41
comments 1

Több magyar értelmiséginek, írónak, történésznek, filmesnek írt levelet Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója abból az apropóból, hogy a Holokauszt gyermekáldozataira emlékező, kifejezetten az iskolás korosztályokat megszólító új emlékhely és oktatási központ létesül jövőre Magyarországon.

A budapesti Józsefvárosi pályaudvar elhagyott épületében ötmilliárd forint költséggel megvalósítandó emlékhely tartalmának kialakításában vár segítséget a címzettektől. A Népszabadság cikkéből nem derül ki, hogy ki mindenkinek írt Schmidt, többen név nélkül nyilatkoznak a megkeresésről, leközölték ugyanakkor Konrád György válaszlevélét.

Ebben Konrád azt írja:

Kedves Mária!

Nehéz volna megszabadulnom attól az érzéstől, hogy ez a sietős kiállításrendezés nem a százezernyi hetven évvel ezelőtt meggyilkolt zsidó gyerekről, hanem a mai magyar kormányról szól. Ha ez a kormány a gyerekek emlékének ápolásának ilyen nagy összeget szentel, akár a gyerekek szellemi örökségét elgondolva, azt javasolnám, hogy ezt az összeget fordítsa inkább a ma élő, rosszul táplált magyar gyerekek étkeztetésére.

Amennyiben személyes kontribuciómat igényelnéd a magyar iskolásgyerekek tájékoztatásához, kérlek, ajánld tanáraik figyelmébe Elutazás és hazatérés című önéletrajzi regényemet, amelyben hitelesen számot adok tizenegy éves koromban szerzett történelmi tapasztalataimról.

Ezt a könyvet a Magyar Rádió stúdiójában hangszalagra olvastam, többször sugározták, bolti forgalomban is kapható, ennélfogva magyar tanárok kényelmesen hozzáférhetnek.

Szívélyesen üdvözöl

Konrád György

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.