A német elnök és a francia elnök sem megy el a téli olimpia megnyitójára

külföld
2013 december 15., 18:40
comments 4

A francia államot egyetlen magasrangú tisztségviselő sem fogja képviselni az Oroszországban megrendezett téli olimpián. Ezt a francia külügyminiszter, Laurent Fabius jelentette be.

A miniszter nem indokolta a döntést, de Franciaországban eleve kifogásolták, hogy az oroszok rendezhetik meg az olimpiát, mivel az országban nem érvényesülnek maradéktalanul az emberi jogok, és a nyáron törvényben tiltották be a homoszexualitás propagandáját, ami egyszerűen eszköz a homoszexuálisok rendészeti üldözésére.

Múlt héten Joachim Gauck német elnök hivatala is bejelentette, hogy Gauck nem megy Szocsiba, a játékok helyszínére.

Hivatala nem cáfolta, hogy a szövetségi elnök főleg a sajtószabadság elégtelen állapota, az emberi jogi helyzet és az ellenzék hatósági zaklatása miatt marad távol az eseménytől.

Angela Merkel hivatalából viszont az szivárgott ki, hogy a német kancellár szerint viszont Joachim Gauck államfő hibát követett el azzal, hogy úgy döntött, nem megy el az olimpiára, és hagyta, hogy elhatározását az orosz vezetés politikája elleni tiltakozásként értelmezzék.

Szakértők szerint a kancellári hivatal igyekezett volna lebeszélni Gauckot a bojkottról, ha bevonták volna a döntésbe. Merkel környezetében úgy vélik, a bojkott erősíti a német-orosz viszony polarizálódását. A Der Spiegel szerint nem lehet megállapítani pontosan, hogy az államfő hivatala tájékoztatta-e előre a döntésről a kancellári hivatalt. Elképzelhető, hogy az információ eljutott a kancelláriára, de elakadt az alsóbb szinteken.

A Spiegel szerint Merkel és Gauck egyformán ítéli meg Vlagyimir Putyin tevékenységét, mindketten úgy gondolják, az orosz elnök nem alkalmas arra, hogy modernizálja országát és visszakormányozza a demokrácia útjára. Merkel azonban folytatni akarja a párbeszédet, mert úgy látja, hogy a nemzetközi politikában a szíriai polgárháborútól az iráni atomprogramig egy sor ügyet csak Moszkva közreműködésével lehet kezelni.

Gauck viszonya Oroszországhoz viszont a német elemzők szerint jóval bonyolultabb és több benne az érzelem, mert az egykori keletnémet polgárjogi harcos számos alkalommal nyilvánosan bírálta az orosz jogállamiság hiányosságait és a kormánnyal szemben kritikus sajtó működésének akadályozását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.